De afgelopen jaren bezocht ik, zonder dat ik het echt door had, heel wat wijngebieden en bereden vriend en ik een aantal hele mooie wijnroutes in Europa. Daarvan deed ik onder andere de bekende Champagnestreek aan maar leerde ik ook van alles over de onbekende wijnen van Slovenië.

Wijnroutes in Europa

De hele wereld zit vol schoonheid en landschappen met groene heuvels of steile rotsachtige hellingen. En ben je een beetje bekend met de wondere wijnwereld dat weet je dat deze bestaat uit de nieuwe en oude wereld. De oude wijnwereld is ons eigen Europa, waar al eeuwenlang wijn wordt gemaakt.

De Moezel wijnstreek in Duitsland

De eerste wijnregio is er een die ik niet zo lang geleden bezocht en die het meest dichtbij huis ligt. Namelijk op nog geen 4 uur rijden vanaf Amsterdam. Ik heb het over de Moezelregio in Duitsland. Een regio die vernoemd is naar de kronkelrivier de Moezel en dat ter hoogte ligt van Luxemburg.  Vanwege de vele hellingen, het klimaat en de rivier is de regio een mooie plek voor de Riesling druif, een druif die niet van een heel warm klimaat houdt. Deze druif is laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De typische Rieslingwijn heeft een bleek, groengele kleur. De smaken kunnen uiteenlopen van droge frisse wijn tot een zoete, volle wijn. Langs de Moezel liggen vele typische wijnstadjes en dorpen, de wegen zijn rustig en lopen prachtig met de rivier mee. Ook de plek voor steile wandelingen.

mooie-wijnroutes-europa

Lees hier meer over de Moezelstreek

Champagne streek in Frankrijk

De Champagne-Ardenne is een regio in het noorden van Frankrijk, een deel zelfs tegen België aan. De hoofdstad was Châlons-en-Champagne en de grootste (bekendste) stad is Reims. De Champagne-Ardenne is Frankrijk’s noordelijkste wijnstreek. Het is de enige streek ter deze hele wereld waar de bubbelwijn ook daadwerkelijk zo genoemd mag worden. Stiekem was de ontdekking van champagne en kleine productie fout. Maar dat vinden we geloof ik allemaal niet zo erg. De regio ligt vol met glooiende wijngaarden aangevuld met champagnehuizen. Waar ze graag de deuren voor je open slaan voor een rondleiding en een glaasje hier en daar.

alles-over-champagne-ardenne

Lees hier meer over de Champagnestreek

Chianti wijnstreek in Italië

Tussen de steden Florence en Siena in Toscane ligt Chianti, een van de mooiste wijnbouwgebieden ter wereld (!) en bekend van gelijknamige rode Chiantiwijn. Die met dat haantje als logo. Misschien wel de mooiste en charmantste autoroute van Italië slingert dwars door dit gebied. De Chiantigiana (SR 222) gaat over glooiende Toscaanse heuvels en langs duizenden hectaren met wijngaarden die allemaal de uitstekende Chianti Classico DOCG (de hoogste classificatie voor Chianti) produceren. En dat zorgt voor de mooiste vergezichten, opritten met cipres bomen, heuvels gevuld met zowel wijngaarden als olijfbomen en Middeleeuwse steden bovenop de berg. De Chiantistreek is al meer dan twee eeuwen een van de belangrijkste wijnproducerende gebieden van Italië!

wijnroutes-europa

De oost en westkant in Slovenië

Slovenië een wijnland? Ik wist het ook niet, maar heel blij werd ik er wel van. Doordat Slovenië veel buurlanden heeft en op het kruispunt van historische handelsroutes ligt, kent de wijncultuur Franse, Italiaanse en Duitse invloeden. De Slovenen zijn mensen die van puurheid houden, van oprechtheid en van de natuur. Dat is aan alles te merken en zo ook aan hun wijn. De meeste Sloveense wijnhuizen werken kleinschalig, massaproductie is er gewoon weg niet echt. Er zijn tal van lokale boeren die wijn produceren en dat alleen lokaal verkopen. Het produceren van wijn wordt veelal op de ‘oude manier‘ gedaan en er zijn veel kleine chateau’s waar je kunt slapen, eten en uiteraard wijn kunt drinken. Maar ook het landschap maakt dat Slovenië een van de mooiste wijnroutes in Europa heeft. Ik bezocht vier wijnhuizen in het oosten van Slovenië: Hlebec tourist farm in Kog, PüklavecJeruzalem Ormoz, en Dveri-Pax. Het oosten staat bekend om haar witte wijnen terwijl het westen meer rode, gecompliceerde wijnen produceert.

weetjes-over-wijn

Ontdek meer over de wijnen van Slovenië

Port route langs de Douro in Portugal

De Dourovallei ligt in het noorden van Portugal, zo ongeveer tussen de lijn Porto en Salamanca. De Douro is de naam van rivier die door het gebied siert en in Porto uitmond. De Douro-wijnregio is bekend als het oudste wijngebied ter de wereld en voor zover bekend heeft de regio al vanaf 1756 deze titel. Langs de oevers van de Douro, erkend als werelderfgoed door de UNESCO, worden uitstekende wijnen geproduceerd. Zoals de beroemde Portwijn. Het alcoholpercentage van deze wijn ligt vrij hoog en de smaak is over het algemeen vol van karakter en zoet. Over de Douro rivier werden druiven met kleine boten naar Porto gevaren, waar de druiven verwerkt werden tot wijn. Aan de noordkant van de Douro rivier in Porto ligt Vila Nova de Gaia, de plek waar bekende Portmerken gevestigd zijn en waar je naar binnen kunt lopen voor een proeverij. Ook in het binnenland op de Port wijnroute kom je quinta’s tegen waar je kennis kunt maken met de huisgemaakte wijnen.

mooie-wijnroutes-in-europa

Lees meer over Port en de Douroregio

3 thoughts on “5 x mooie wijnroutes in Europa

  1. Drie van de vijf routes heb ik al mogen rijden. Erg leuk! Maar Slovenië staat ook nog op mijn lijstje. Ik vind zelf Tokaj in Hongarije ook nog heel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *