Een aantal jaar geleden wil ik een keer zelf op pad. Gewoon even kort, wandelen, doen wat ik wil doen, zien wat ik wil zien. Zelf de weg vinden, zelf contacten leggen. Kijken hoe ik dat vind, of ik het kan, en een stukje volwassener en zelfstandiger worden. Op mijn achttiende vloog ik al eens alleen naar Alicante voor een taalcursus. Een paar weken woonde ik in een huis met studenten uit Korea, Duitsland, Engeland, De Faroër eilanden en zelfs Chili. Wil je zelf eens alleen op stedentrip? Mijn ervaring en wat tips lees je hieronder!

Alleen op stedentrip Barcelona

Alleen op stedentrip gaan moet bij je persoonlijkheid passen. Zelf ben ik graag alleen en onderneem ik in het dagelijks leven ook veel in mijn uppie. Als enigkind ben ik dat gewend en het heeft me zo gevormd. Contact zoeken met mensen is voor mij meer een uitdaging. Daarbij houd ik niet van uitgaan, wat voor jongeren toch wel een belangrijke ontmoetingsplek is. Toch zijn met twee solo-tripjes goed bevallen en zou ik het zo weer doen.

Lees ook: Mindful op reis

alleen-op-stedentrip-barcelona

Samen met mijn vriend reisde ik door Portugal. Aan het einde van de trip bleef hij in Portugal voor zijn studie, ik pakte het vliegtuig naar Barcelona. Bij het afscheid sloegen de twijfels toe: het was zo fijn om de afgelopen week samen te reizen, waarom wil ik nu ook alweer alleen? Wat als ik het m’n Airbnb niet kan vinden? Of überhaupt de bus niet? Ik had gelezen over Barcelona dat je op moest passen voor zakkenrollers en ineens werd ik daar bang van. Helemaal zonder telefoon, zonder geld en zonder een reispartner ben je nergens. Ik schreef belangrijke telefoonnummers op en verspreidde m’n geld. Mijn camera verstopte ik en waardevolle spullen liet ik zoveel mogelijk thuis. In Nederland ben ik wel eens van m’n fiets beroofd en een leuke ervaring was dat op z’n zacht gezegd niet. Gelukkig gebeurde er niks en kwam alles – zoals altijd –  goed.

Barcelona was fijn – verliefd werd ik niet – en zonnig. Ik slenterde door de verschillende wijken, bezocht de toeristisch plekken, nam de metro, at bij een vegetarisch restaurantje, ging shoppen in de sale en bezocht de markthal. Barcelona is een gemakkelijke stad voor solo-reizigers. Het is er gezelligdruk, je wordt niet raar aangekeken als je alleen loopt en je kunt gemakkelijk iemand aan spreken. Bovendien is het er net zo veilig als Amsterdam en kun je er vrij simpel de weg vinden.

Lees ook: 10 redenen om Barcelona te bezoeken

alleen-op-stedentrip-barcelona

Tips voor je eerste solo stedentrip

Wil je zelf ook een keer alleen op reis? Dan heb je – net als ik toen – vast een aantal vragen. Hoe is het om alleen te eten?

 • Reis met een organisatie

Toen ik naar Alicante ging boekte ik mijn reis en taalcursus bij een organisatie. Ik liet me vanaf het vliegveld afzetten bij mijn nieuwe, tijdelijke thuis. Direct kwam ik in contact met anderen en ook woonde ik met studenten van dezelfde school. Zo hoefde ik me ook geen zorgen te maken over of ik de weg naar de school kon vinden of vrienden zou maken.

 • Doe iets gezamelijks

In het verlengde van het eerste punt staat het tweede punt; zorg dat je de eerste dagen iets met een groep doet. Denk daarbij aan een taalcursus of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Een vriendin van mij ging op reis naar Zuid Amerika en begon met werken op een school in Colombia. Zo kon ze wennen aan een nieuwe ervaring en tegelijk contacten leggen met mensen om verder mee te reizen.

 • Wees iets meer op je hoede dan normaal

Als reiziger alleen heb je nou eenmaal minder handen en ogen en dus een gemakkelijker slachtoffer voor een beroving. Wees daarom dus meer op je hoede dan dat je normaal misschien bent. Zorg bijvoorbeeld dat je je tas goed kunt afsluiten en dichtbij je houdt. Schrijf belangrijke telefoonnummers op zorg dat je op verschillende plekken wat contant geld bij je hebt. Een kopie van je legitimatie is ook belangrijk!

 • Begin makkelijk

Als je alleen reizen spannend vind zou ik er eerst voor kiezen om een aantal dagen naar een bestemming te gaan die je al kent. Of naar een stad waar je de taal kent zodat je je beter kunt redden. Kies voor een stad in een Europa en bestemming als Australië en Bali zijn tevens heel toegankelijk voor solo-reizigers.

Ben jij wel eens alleen op stedentrip geweest? 

22 thoughts on “Minstens een keer in je leven doen: alleen op stedentrip”

  1. Ah gelukkig dat ik niet de enige ben! Nu vind ik het helemaal jammer dat we niet aan Madrid toe gekomen zijn! Ben je wel eens eens Malaga of Sevilla geweest? Benieuwd naar!

   1. Als Barcelona-fan ben ik het natuurlijk helemaal niet met je eens ;-). Ik mis in bv Madrid juist het water (al vind ik deze stad na 3x ook steeds leuker). Maar smaken verschillen gelukkig! Mocht je ooit nog eens in Barcelona komen en je wil wat andere dingen doen dan het centrum: o.a. http://www.sterestherster.nl/2014/04/09/travel-barcelona/ en voor vega eten: http://www.sterestherster.nl/2014/08/23/vega-barcelona-2/

    Er zijn zoveel leuke plekken in Barcelona die niet toeristisch zijn. De rambla vermijd ik altijd inderdaad, die is verschrikkelijk!!

    De Sagrada Familia is nog niet af (daarom werken ze altijd eraan) en Parque Guëll is bijna onmogelijk om uit te spreken. Iets als Kwej (door de dubbel l op het einde).

 1. Je foto’s en je schrijfstijl zijn heeerlijk om naar te kijken (en lezen!). Al die kleurrijke stukjes, wat mooi! Helaas ben ik wel teleurgesteld in je einde, hehe… ik had er zo veel van verwacht!

 2. Jammer dat Barcelona niet zo beviel, maar snap wel wat je bedoelt. Ben er ooit met vrienden geweest toen we een vriendin gingen opzoeken die er woonde. Dat maakte het een stuk leuker. Vind Barcelona een prachtige stad qua bezienswaardigheden maar had in Madrid meer het gevoel me tussen de Spanjaarden te begeven.

 3. Leuk Barcelona! Ben er nog nooit geweest (schaam), maar wil er graag nog naar toe. Al hoewel ik van steeds meer mensen hoor (en lees) dat het tegenwoordig toch een beetje tegenvalt. Als er alleen maar toeristen lopen is er natuurlijk weinig authentieks aan. Maar goed, je moet het toch eens gezien hebben.

  Je bent wel aan het genieten he daar in het zuiden! Gelukkig heb je nog wat zonnestralen kunnen vangen, want in Nederland is daar wel een gebrek aan op het moment ;).

  1. Ik had een beetje hetzelfde, moest het toch een keer zien! Helaas ben ik net weer terug in Nederland maar een heerlijk reis gehad door Portugal en Spanje =D

 4. Ohh dit was mijn thuis voor een jaar zo’n 8 jaar geleden, krijg hier puur heimwee van! Parc Güell spreek je uit als ‘park gwel’ (en dan de g op z’n Engels van ‘good’) ;). De Sagrada is nog niet af, vandaar dat eraan gewerkt wordt! En ja, het is een echte wereldstad, ik begrijp je teleurstelling. Het is vooral leuk bij de niet toeristische delen! Voor mij heeft de stad wel echt haar charmes, maar de laatste tijd als ik er kom is het vooral ook de toeristische dingen laten zien aan anderen die er dan voor het eerst zijn en dat per se willen zien, en niet zozeer de relaxte vibe die ik toen had. Ga een keer terug met de Festa Major de Gràcia (augustus) of de Festes de La Mercè (september). Heerlijk!

  1. Fijne reactie! Ik denk dat ik gewoon een keer terug moet, met een local ofzo! Ik heb zeker al mooie plekjes gezien. Bedankt voor je tips en uitleg <3

 5. Ik vlieg er komende week heen, maar voor een paar dagen. Ben er jaren terug geweest en heb toen snel de grote hotspots bezocht, dus wil nu juist er heerlijk rondwandelen en alles op me af laten komen. Excited.

 6. Jammer dat je het niet zo leuk vond! Mijn zusje woont er, dus dan kom je ook tussen de niet toeristische plekjes, veel fijner inderdaad. La Rambla ontwijk ik altijd, vind ik vreselijk haha! En Madrid moet je ook zeker een keertje heen! Wel hele fijne plaatjes <3

 7. Barcelona lijkt me een hele mooie stad, maar niet geweldig. Toch wil ik er heel graag eens heen, alleen. Ik wil namelijk heel graag een keer alleen weg en denk dat Barcelona daar heel geschikt voor is! Ook al vind ik het ergens heel eng

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *