Dat België een culinair en bourgondisch land is hoef ik waarschijnlijk niet meer te vertellen. Naast de benodigde restaurants, bars, café’s en andere tentjes in elke stad, zijn er ook het hele jaar door Culinaire events in Vlaanderen. Eerder bezocht ik het beste bierrestaurant in Nieuwpoort en at ik ook in Oostende bij hele fijn restaurants. Dit jaar hoop ik terug te gaan naar het fijne Gent.

Culinaire events in Vlaanderen

Van februari tot en met december vind je op diverse plekken evenementen waar je je als foodie eindeloos kunt verlekkeren aan hapjes en drankjes. De events in Vlaanderen hebben veelal een thema. Een bierfestival in vrijwel elke Belgische stad, de Antwerpen Chocolate Week en Jeneverfeesten in Hasselt. Mijn favoriete Culinaire events in Vlaanderen?

Lees ook: België aan zee: bezienswaardigheden aan de Vlaamse kust

Antwerpen Koekenstad (Pateekes Week) – 3 – 12 februari 2017 & Antwerpen Chocolate 3 – 12 maart

Dit weekend nog een dag vrij? Zet dan maar met grote letters Antwerpen Koekenstad in de agenda. Tot en met 12 februari is Antwerpen omgetoverd tot een heuse koekenstad. Ja, echt zo een met heel veel chocolade, taart en gebak. Er zijn twee ontdekkingsroutes: de Antwerp Chocolate Week van 3 tot 13 maart en de Antwerpse Pateekesweek begin februari. Laatstgenoemde is een week waarin patissiers, tearooms en koffiehuizen in Antwerpen zich van hun beste kant laten zien op de proeverroute.

Salon du Chocolat Brussel – 10 – 12 februari

Hetzelfde weekend is ook Brussel een suikerzoet paradijs. Chocolatiers, banketbakkers, chefs,  patissiers, en cacao-experts verzamelen zich in de Belgische hoofdstad voor het Salon de Chocolat. Tijdens dit evenement worden er patisserieworkshops, kookdemonstraties, workshops en nog veel meer georganiseerd. Alles als bekroning van Belgische chocolade. Het meest bijzondere is de befaamde modeshow van jurken – exclusief voor het Salon ontworpen – in chocolade.

belgie-culinaire-events-vlaanderen

Zythos Bier Festival Leuven Leuven bier weekend 22 april – 23 april

Als je door iets of iemand een bierfestival wilt laten organiseren dan is dat wel in en door België. In Mechelen maakte ik eerder kennis met het vrouwenbier – bier gebrouwen door de vrouwen – maar in Leuven vind in april het Zythos Bier Festival plaats. Bij een van 88 standjes, die bemand zijn door honderdtal brouwerijen en bierfirma’s, kun je meer dan 500 (!) Belgische bieren proeven. Het evenement vind plaats in de De Brabanthal dat op 10 minuten rijden van het stadscentrum en het station van Leuven afligt. Vanaf het station gaat een gratis pendeldienst.

Antwerpen Proeft 28 april t/m 1 mei

Als je zou moeten kiezen tussen alle culinaire events in Vlaanderen, dan moet je gaan voor Antwerpen Proeft dat eind april plaats vind. Het is een van meest toonaangevende culinaire festivals in heel België. Vorig jaar brak de 10e editie alle records. Dat beloofd wat voor 2017. Er zijn kookdemonstraties, culinaire workshops en uiteraard veel lekker eten. Het evenement is zowel binnen als buiten – aan de Schelde wat voor een instant vakantiegevoel zorgt – en je koopt een ticket voor een volle dag. Van stoere foodtrucks tot aan Michelinsterrenrestaurants en alles er tussen in. Tijdens Antwerpen proeft vind je het allemaal.

Gent Smaakt 24 – 28 mei

Eind mei staat Gent in het teken van kraampjes vol lekkers. Bij de Gentse Stadshal in het hart van de stad, is het vijf dagen lang een gezelligheid met muziek, kleine gerechtjes en workshops. Tijdens Gent Smaakt zijn de Stadshal en de Poeljemarkt het toneel voor de kookstanden en de centrale bar. Op het Goudenleeuwplein kan je proeven van een aantal (Oost)vlaamse streekproducten, en aan het Belfort kan je aanschuiven bij een aantal foodtrucks. Infostanden zijn te vinden aan het Emile Braunplein.

Leuven Innovation Beer Festival 4 – 5 juni

Ook in juni staat Leuven weer in het teken van bier, maar ditmaal is het evenement internationaal georiënteerd. Vijftien internationale en nationale innovatieve craft brouwerijen komen tijdens het Leuven Innovation Beer Festival bijeen om hun unieke bieren te laten zien en er meer over te vertellen. Uit alle hoeken van de wereld zijn er verrassende bieren te proeven. Je betaald hiervoor een ticket van ongeveer 30 euro.

Hapje Tapje Leuven 6 augustus

Hapje Tapje Leuven is een kleinschalig, knus festival op de grote markt in Leuven. Onder een grote tent verzamelen een aantal eetzaken zich om ons kennis te laten maken met hun gerechten. Er is een ruime keuze tussen allerlei soorten culinaire hoogstandjes en speciaal biertjes. Het evenement staat bekend als hét gastronomische evenement van Leuven.

Lees ook: Uit eten in Oostende: mijn favoriete restaurants

belgie-culinaire-events-vlaanderen

Kookeet Brugge 23 – 25 september

Ben je dol op Champagne en een knusse stad? Brugge en topgastronomie worden niet voor niks vaak in één adem genoemd. Tijdens de Kookeet in Brugge kun je je drie dagen lang in de watten laten leggen door 32 topchefs en hun gastronomische gerechten. Daarnaast is er dus ook een heuse champagnebar van Résidence Pierre en er is een verfijnde koffie- en wijnbar. In het Kookpaleis worden kookdemonstraties van de chefs gehouden.

Hasseltse Jeneverfeesten Hasselt (Belgisch Limburg) 14 – 15 oktober

Elk jaar tijdens het derde weekend van oktober vieren alle Hasselaren hun rijke traditie tijdens een van de grootste en meest uitbundige stadsfeesten van het land. Dans, muziek, straattheater, een kelnerloop en een stadsfontein waarvan het water in jenever verandert, een museum dat jenever stookt, tentoonstellingen en optochten, een culinair dorp en jazz bij de paters, intronisaties en jenever in alle smaken en kleuren. Dát zijn de Jeneverfeesten, wanneer de stad twee dagen lang op zijn kop staat.

2 thoughts on “België: Culinaire events in Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *