Voor mensen in Nederland is de klimaat verandering – met name de opwarming van de aarde – nog een weinig merkbaar fenomeen. Onze zomers worden heter en het regent iets vaker, maar écht grote veranderingen merken we niet. Of we zíen ze niet. Maar wist je dat ze in Nederland de dijken aan het ophogen zijn? In theorie zou een groot deel van Nederland door het stijgen van de zeespiegel namelijk binnenkort onder water staan. Veel andere landen hebben niet de middelen om zichzelf zo te beschermen tegen klimaatverandering. Over een aantal jaar zijn er daardoor plekken daadwerkelijk helemaal weg. In dit artikel lees je over de bestemmingen die door klimaatverandering verdwijnen.

Bestemmingen die door klimaatverandering verdwijnen

Behalve dat het voor ons niet leuk is dat we deze bestemmingen straks niet kunnen bezoeken is het gevolg voor mensen daar natuurlijk vele malen erger. Kijk maar eens naar Sint-Maarten. Orkanen worden heftiger en mensen verliezen hun huis. Of erger. De meeste kleine eilanden op onze aardbol – zoals Palau in de Filipijnen, of de Malediven – zullen steeds kleiner worden en uiteindelijk onder water staan. Op satellietbeelden is te zien dat er al vijf Salomonseilanden verdwenen zijn. Dieren sterven letterlijk uit en mensen slaan op de vlucht. Bosbranden, uitdroging, geen voedsel en overstromingen. Het vooruitzicht is niet al te rooskleurig! Terugdraaien kan niet meer, maar we kunnen wel proberen de problemen te verminderen door beter met onze aarde om te gaan.

Meer leesmateriaal: Duurzaam reizen: vakantie ideeën dicht bij huis


De Noordpool 

In feite is de noordpool een stuk oceaan van ijs. In de zomer wat minder groot (ongeveer de helft smelt), in de winter vriest het zeewater weer aan. Vooralsnog dan. Het zal geen verrassing zijn dat het poolijs smelt. En razend snel ook. De aarde is nu zo warm dat het ijs is grote hoeveelheden afbrokkelt en vloeibaar wordt. Behalve dat het leefgebied van de ijsbeer kleiner wordt en ze geen voedsel meer kunnen vinden (de ijsbeer zal langzaam uitsterven), zorgt het voor een nog warmere aarde. Hoe? De zeespiegel stijgt niet, het water was er inmiddels al in de vorm van ijs, maar er is geen ijs meer dat zonlicht weerkaatst en het nog sneller warmer wordt. Volgens het KNMI is de kans aanwezig dat de Noordpool voor 2050 zonder ijs zal zijn. Dieren die afhankelijk zijn van zee-ijs zullen daarmee ook verdwijnen.

Mekongdelta, Vietnam

Ik ben er helaas nooit geweest, maar ik heb er prachtige foto’s van gezien: De Vietnamese Mekongdelta. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Vietnam en is wirwar op het water. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld Venetië. De Mekongdelta is een gebied waarbij het leven zich vooral op het water afspeelt. Dat is wat het zo uniek maakt, en dat is ook wat deze plek zo bedreigt. Tijdens het regenseizoen treedt de rivier buiten zijn oevers (en ook het zoute water is erg slecht). Maar het is tevens een van de meest gevoelige delta’s ter wereld. Worden er niet snel maatregelen genomen dan zal een deel ervan voor altijd onder water staan. Ik hoef niet uit te leggen wat voor gevolgen dat heeft voor de mensen…

Venetië

Een bekende bestemming dichtbij huis dat te lijden heeft onder het opwarmen van de aarde is Venetië. De Italiaanse stad ligt in het water, hetgeen wat het zo’n mooie plek maakt. En tegelijk is het water de grootste vijand. Door het stijgen van het water zal de stad over niet al te lange tijd helemaal onder water lopen. De Venetianen noemen dit zelf Acqua alta, en de afgelopen jaren is de frequentie van het stijgende water exponentieel toegenomen. Door het oppompen van grondwater zinkt de stad ook nog eens zo’n twee millimeter per jaar. Of de maatregelen die de stad heeft genomen Venetië nog kunnen redden zal de tijd ons leren. Het afgelopen jaar zagen we al dat een groot deel van de stad (tijdelijk) onder liep.


Lees ook: Duurzamer reizen, hoe doe je dat? 10 praktische tips

Patagonië

Het zal geen verrassing zijn dat ook het ijs van Patagonië aan het smelten is. Het gebied in het zuiden van Argentinië stond altijd bekend om zijn vele uitgestrekte gletsjers en de op twee na grootste zoetwaterreservoir op aarde. Maar de verwachting is dat de gletsjers tegen 2030 definitief verdwenen zijn. Met grote gevolgen voor de vele vogelsoorten, planten en zoogdieren waarvan het hun thuis is. Met een verlies van 20 miljard ton ijs per jaar dringt de tijd.

Het Groot Barrièrerif

Onlangs was groot in het nieuws dat het koraal uitsterft. Dit gebeurt overal in elke zee en wateren, maar het Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het rif wordt van alle kanten bedreigd; het water is te warm en steeds krachtiger wordende cyclonen brengen schade toe. Het is nu al te zien dat het koraal enorm verbleekt en afsterft. Volgens het Australische Institute of Marine Science is in de afgelopen dertig jaar de helft van het koraal verdwenen! Het is het enige levende dat zichtbaar is vanaf de ruimte maar als de trend doorzet zal dit  binnen tientallen jaren niet meer zo zijn.

Bangladesh

In 2017 is maar liefst een derde van Bangladesh overstroomd geweest. Als gevolg het de stijgende water. Meer dan 5 miljoen mensen zijn alles kwijt geraakt. De grootste ramp van het land is misschien nog niet eens het water zelf, maar het zout: gewassen groeien niet meer & er is geen schoon drinkwater. Behalve het water en het zout zijn ook de steeds heftiger wordende cyclonen een bedreiging. Een gevolg van de opwarming van het water. Klimaatvluchtelingen is in Bangladesh aan trieste de orde van de dag.

De Dode zee

In 2015 bezocht ik de dode zee in Israël, iets waar ik heel blij mee ben, wetende dat dit enorme zoutmeer razendsnel opdroogt. ’s Werelds laagst gelegen zee wordt al sinds 1930 in de gaten gehouden. Elk jaar daalt de zee ongeveer een meter en dat is ook een van de redenen dat het 1050 vierkante kilometer in de loop van de laatste 85 jaar is geslonken tot slechts 600 vierkante kilometer. De verwachting is dat de dode zee over 40 tot 50 jaar helemaal droog ligt. Een andere reden voor het slinken van de zee zijn de waterleidingen die nabij worden aangelegd. Er is maar een waterbron voor de dode zee en mensen in dit gebied maken (logischer wijs) gebruik van dit water waardoor te toevoer nog minder is.


Lees ook: Dit zijn de duurzaamste reisorganisaties op een rijtje

Seychellen

De Seychellen behoren tot de meest paradijselijke plekken ter wereld, maar niemand kan met zekerheid zeggen hoe lang dat nog zo blijft. Want ook hier liggen meerdere gevaren op de loer. De Seychellen bestaan uit meer dan 115 eilanden, bestaande uit graniet en koraal. Door erosie sterft het koraal af snel af. En de zeespiegel hoeft maar zo’n 90 centimeter te stijgen en de eilanden zullen ondergedompeld zijn. Volgens wetenschappers zullen de Seychellen binnen 100 jaar weg zijn.

De Alpen

Ik kan me niet voorstellen dat de Alpen over 50 jaar geen sneeuw meer hebben. Toch is het waarschijnlijk zo. De Alpen zijn een van de grootste toeristische magneten voor winterliefhebbers maar door het warmer worden zal er steeds minder sneeuw zijn. Als sinds 1980 is er 20% van de gletsjers verloren gegaan! Het Alpengebergte is lager dan andere bergketens ter wereld en de verwachting is dat er rond 2050 een einde is gekomen aan de Europese ski-industrie. Het smelten gaat gepaard met veel vallende rotsen en overvolle rivieren.

De Malediven

De Malediven zijn de laagst liggende eilanden ter wereld en zullen als snel onder water liggen. Veel van de honderden eilanden liggen maar ongeveer 1 meter onder de zeespiegel en het risico op overstroming is daarmee groot. Daarnaast zakken de eilanden langzaam weg. De regering heeft maatregelen getroffen om bewoners te laten verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Ook erosie en verzilting zullen ervoor zorgden dat de eilanden onbewoonbaar worden en er over 100 jaar waarschijnlijk niet meer zullen zijn.