Mij was vertelt dat Tel Aviv een hippe, bruisende stad is. Ik was dan ook wel voorbereid op een frisse eigentijds stad. Maar jeetje, Tel Aviv was dit alles en nog zo veel meer. Het doet me denken aan een stad als Barcelona, en het Rio dat ik van beelden ken. Een enorme cityvibe hangt hier in Tel Aviv. Een explosie van energie & gezelligheid. Deze highlights en bezienswaardigheden in Tel Aviv mag je zeker niet missen.

Tips en bezienswaardigheden in Tel Aviv

Israël is een land van contrasten. Zo staat het historische Jeruzalem recht tegenover het moderne Tel Aviv. De stad staat al jaren in de top van meest innovatieve steden ter wereld. Tel Aviv is bijzonder gay-friendly en je vindt er een hipsterwijk in het oudste deel van de stad. Wat is nou typisch een Israëliër? We komen er niet uit. Ik zie zoveel verschillende gezichten, haarkleuren, stijlen. Een blonde surfer, een Iraans oogende vrouw, of Turks? Europese mensen, Aziatisch maar ook veel expats. Alles door elkaar en voor ook gezellig met elkaar.

Lees ook: Rondreis Israël: mijn route en de highlights

De mooiste stranden van Tel Aviv

Tel Aviv ligt aan de heerlijke Middellandse zee en heeft een lange kustlijn. Hierdoor is het klimaat altijd aangenaam en zijn er stranden genoeg. In warme landen zie je vaak dat de inwoners zelf het niet snel warm hebben. Wij Hollanders liggen het eerst in badpak op het strand. Hier niet. Israëliërs spelen in de golven, dansen tot in de late uurtjes op het strand, zingen, maken muziek, kletsen, eten op het strand, zonnen. Het is 24 graden en er staat een frisse wind. Na een uur met kippenvel houd ik he het voor gezien op het strand. Niet voor niets betekend Tel Aviv ‘Lenteheuvel’. De Tel Avivenaren gaat door tot lang nadat de zon onder is.

Wat zijn de mooiste stranden van Tel Aviv? Elk stuk strand heeft een veelzeggende naam: Zo is er een Dog Beach en surfersbeach. Maar ook een Banana Beach & Drummers Beach waar het ’s avonds pas echt tot leven komt. Want zodra de zon onder is komen de trommels te voorschijn en op de beat wordt ritmisch gedanst.

Turkse koffie in Old Jaffa

Zelf vond ik vooral Old-Jaffa een fijne plek, dat aan de andere kant van de stad ligt en waarvoor je over de lange boulevard loopt. Met blote voeten loop ik via het strand naar het oudstee gedeelte van de stad. De boulevard loopt met vol met hardlopers, fietsers, er zijn vissers, sportvelden en streetart.

Old Jaffa is meer zoals Jeruzalem. Jaffa is een van de oudste steden ter wereld en was vele millennia lang een belangrijke havenstad. Zandkleurrige gebouwen, smalle straatjes en geen grote ketens. De Haven laat ons azuur blauw water zien en een heleboel vissersbootjes. De marktkramen staan er vrolijk bij met sierraden, handgetekende tegels, doeken, kleden en eten. De terrassen zitten vol, de muziekanten laten hun klanken vloeien. Mediterranen sfeertje. Misschien wel een beetje Grieks, of Turks. Rondom het oude treinstation bruist het. Restaurant, barretjes en cafés. Bijzonder dat mensen in zo’n warm land vroeg eten maar het is dan ook al vroeg donker.

Lokale markten & Mr Shakshuka

We bezoeken de Carmel markt en de antiekmarkt. Hier is mijn enthousiasme op spullen te kopen niet meer te stoppen. Een tweedehands theepot, Tahin, dode zee handcreme, kruiden, thee, dadels. Alles gaat mee en er was nog zoveel meer. De markt is smal en druk, kleurrijk en vol geur. We drinken granaatappelsap en gaan langs bij de enige echte ‘Mr Shakshuka‘. Dankzij onze gids werden we als sterren onthaald maar voor de mister zelf wordt gezien als beroemdheid. Hij maakt praatjes, laat zien hoe hij tovert met tomaat en ei. Het mag gezegd worden, zijn Shakshuka is inderdaad goddelijk.

Lees ook: Markten en restaurants: 5 x eten in Tel Aviv en Old Jaffa

bezienswaardigheden-in-tel-aviv

bezienswaardigheden-in-tel-aviv

stedentrip-tel-aviv-bezienswaardigheden

bezienswaardigheden-in-tel-aviv

bezienswaardigheden-in-tel-aviv

bezienswaardigheden-in-tel-aviv

bezienswaardigheden-in-tel-aviv

6 thoughts on “Stedentrip in Israël: De bezienswaardigheden in Tel Aviv

  1. Wat een gave plek, ik zou er zo graag nog eens heen gaan. Toch krijg ik mijn vriend niet overgehaald (wil graag deze zomer de combi Jordanie en Israel doen) maar vanwege de veiligheid doet hij dat liever niet nu.. Ergens wel logisch, maar ik wil zo graag!! 🙂

  2. Pingback: Verrassende stedentrips voor 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *