Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht zodra ik de eerste blauwe muren zie. Ik zag thuis vele foto's van Chefchaouen en nu sta ik er zelf. Voldoet het blauwe stadje in noord Marokko aan mijn verwachtingen? Zonder enige twijfel is Chefchaouen een van de meest fotogenieke plekken ter wereld en wat mij betreft behoort het tot een van de hoogtepunten in Marokko. Dit stadje het Rifgebergte is een aanrader om te bezoeken tijdens een rondreis. Lees in dit artikel tips voor een bezoek aan Chefchaouen, waar de medina eingelijk zo blauw is , hoe je er komt en welke bezienswaardigen er zoal zijn.

Blauwe stadje in Marokko


Chefchaouen heeft een media welke geheel in blauw met is wit geschilderd en is daardoor een bijzondere plek in Marokko. Het blauwe stadje in noord Marokko is een omweg voor reizigers die Marokko’s beroemde koningssteden willen bezoeken. Maar tijdens het plannen van de road trip door Marokko stond direct vast dat we hier naar toe zouden gaan. Niet alleen binnen de muren is het mooi, ook de omgeving - het rifgebergte - en de ligging - tussen twee ' bergtoppen is fantastisch.

De noord Marokkaanse stad werd in 1492 gesticht door Moorse vluchtelingen uit Spanje, en een woordje Spaans spreken ze er nog. Het bergdorpje diende als fort tegen de Portugezen die Marokko binnendrongen. Chefchaouen ligt in het staartje van het ruige Rifgebergte, een stuk schitterend natuurschoon. De weg ernaar toe is dan ook een van de mooiste autoroutes van Marokko. De naam Chefchaouen/Chaouen betekent hoorns en verwijst naar de vorm van de bergtoppen boven de stad want vanuit het dal zouden de omliggende bergen de vorm van horens hebben.

Route rondreis door het noorden van Marokko
 Reserveer huurauto voor je rondreis Marokko via EasyTerra

Chefchaouen-Marokko

Chefchaouen-bezienswaardigheden

Chefchaouen-vakantie

Chefchaouen

Tips en bezienswaardigheden in Chefchaouen

Heb je besloten om naar het noorden van Marokko af te reizen om de blauwe Media van Chefchaouen te bewonderen? Dan wil je natuurlijk weten wat je er allemaal kunt zien en doen. De rit vanaf bijvoorbeeld Fez is al een beleving op zich, maar duurt wel minimaal drie uur met de auto. Ik raad daarom aan om minstens een nacht te verblijven in Chefchaouen. Aan één volle dag heb je in principe genoeg om Chefchaouen te ontdekken, maar persoonlijk zou ik hier twee dagen verblijven. Start je dag lekker vroeg want dan zijn de dagtrip toeristen er nog niet en heb je de blauwe medina vrijwel voor jezelf. Bovendien is het licht er dat om het mooist. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Chefchaouen.

Waarom is Chefchaouen zo blauw?

Je vraagt je in eerste instantie misschien af waarom Chefchaouen zo blauwgekleurd is? Dit komt door een traditie die ooit begonnen is door de vroegere Joodse bevolking. De kleur blauw staat in het Jodendom voor bescherming en het werd zo mooi gevonden, dat iedereen zijn huis ging schilderen. Als ook de vloer blauw of wit is, betekent dit dat de weg doodlopend is. Handig voor mensen zoals ik die altijd verdwalen. De witblauwe medina van Chefchaouen is zonder twijfel één van mooiste in heel Marokko. Dankzijn invloeden uit Andalusische voelt het er heel relaxt. Behalve dat blauw een belangrijke kleur in het Jodendom is, en blijven de huizen er ook koeler door.

Dwaal rond in de rustige medina van Chefchaouen

Na de dukke Koningssteden Fes, Marrakech en Meknes is de medina van Chefchaouen een verademing. Ik vind mijn weg tussen tussen de wirwar van straatjes en trappetjes. Trappetjes die uitnodigen om af te dalen naar nieuwe uithoeken die weer versierd zijn met de mooiste blauwe kleuren. Doordat Chefchaouen niet op bekende toeristische routes in Marokko ligt zijn er nog relatief weinig bezoekers te vinden. Ook zijn de inwoners relaxt waardoor je op je gemak door de blauwe straten kunt dwalen en deze kunt fotograferen.

Drink muntthee op een van de dakterrassen

Centraal in Chefchaouen ligt het Plaza Uta el-Hammam, het kloppend hart van de stad. Hier vind je vele restaurants en cafés. Een prima plek om je dag te beginnen. Marokko staat bekent om de fijne dakterrassen en ik raad dan ook aan om er een op te zoeken voor een Marokkaans diner of traditionele thee met zoettigheden. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij het beroemde Cafe Clock. Maar ook Restaurante El Jaleo en Hamsa zijn een goede keuze.

Accommodaties in Chefchaouen

Zelf sliep ik via Airbnb in de bergen buiten de stad. Maar ook kun je via Booking de mooiste Riads uitzoeken en in de Medina slapen. Net als in de rest van Marokko vind je er sfeervolle accommodaties, maar dan vaak net wat goedkoper. Ik zou er in elk geval voor kiezen om te overnachten in een Riad met dakterras. Vanaf het dakkterras kun je namelijk genieten van een heerlijk ontbijtje met een wonderlijke uitzicht over de blauwe stad en de bergen. Enkele fijne accommodaties in Chefchaouen zijn Dar Jasmine, Dar Zambra en Hotel Casa Miguel.

Ga winkelen in de medina

In de smalle steegjes van Chefchaouen vind je talloze leuke winkels waar je Marokkaanse producten kunt kopen. Denk aan mooie tapijten, tasjes, specerijen, noten en handgemaakte sieraden. Chefchaouen staat bekend om de wolproductie en in de vele souvenirwinkels koop je verschillende kleden en tapijten. In de medina is het een stuk rustiger dan in bijvoorbeeld Fez en Marrakech, en daardoor kun je hier op je gemak iets uitkiezen voor thuis. Bovendien liggen de prijzen hier ook lager dan in de grotere, toeristische steden.

Bekijk het uitzicht over Chefchaouen bij zonsondergang

Chefchaouen ligt ingeklemd tussen het rifgebergte en ligt daarom wat lager. Wanneer je het dus wat hoger opzoekt, heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving. Vanaf de Spaanse Moskee buiten de Medina heb je het mooiste uitzicht, zeker wanneer de zon langzaam achter de bergen verdwijnt. Vanuit de media loop je in ongeveer 15 minuten naar boven. Begin bij Ras El Maa en loop richting Bab el-Ansar. Daarna steek je de weg over waarbij je een waterval ziet. Vanaf hier zie je duidelijk het pad dat naar de moskee loopt.

Hoe kom je in Chefchaouen?

Om Chefchaouen te bezoeken kun je het best zelf een auto te huren. Er gaan dagtrips naar de blauwe stad, maar dan heb je slechte een paar uur in de media en bovendien met je er zeker niet alleen. Auto rijden door Marokko is tevens toegankelijk. Je kunt vanaf bijvoorbeeld Fez een auto huren en op pad gaan richting het noorden. Kies dan wel een accommodatie waarbij je (gratis) de auto kunt parkeren. Het is niet gek om na te denken of auto rijden in Marokko wel een goed idee is. Het blijft ten slotte wel Afrika, door mijn ervaring weet ik dat auto rijden en een auto huren in Marokko een mooie en zeker een veilig avontuur is.

Road trip noord Marokko

Fasinerende Koningssteden, exotische geuren en kleuren, verdwalen in Medina’s, ruige berglandschappen en Marokkaanse thee. In een week tijd maakte we alleen een rondreis door het Noorden van het Marokko, en bezocht ik dus niet de woestijn en Marrakech. Heb je twee weken de tijd dan kun je dit wel doen. Mijn route begon in Fez (hierop vlieg je heen en terug vliegen), en ging vervolgens naar Meknes en Chefchaouen. Je kunt er ook voor kiezen om naar Casablanca af te reizen en vanuit hier te vliegen. Een huurauto gaf ons veel vrijheid maar Marokko is ook per trein, als je tussen de koningssteden reist, een aanrader.

  Lees ook: Traditioneel slapen in Marokko: zes fijne Riads om te verblijven
Huur een auto via Sunny Cars

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko

chefchaouen-marokko

chefchaouen-marokko-blauw

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko

chefchaouen-blauwe-stadje-in-noord-marokko