Heel eerlijk? Het eten in Porto en in grote delen van noord Portugal vond ik soms wat tegenvallen. Het eten in het binnenland is vrij basic en grof. Als je houdt van rijst met bonen, met aardappels, veel vlees, brood en gekookte groenten dan is deze Portugese keuken wél de jouwe. Gelukkig vond ik een aantal adresjes die meer te bieden hadden. Benieuwd naar waar je lekker kunt eten en drinken in Porto?

Lekker eten en drinken in Porto

Porto is de ongelikte maar gracieuze stad in het noorden van Portugal. De stad bestaat uit vele trappetjes, mooie gebouwen en bruggen. Het oude centrum van Porto staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. De kleurrijke huizen, bijzonder getekende tegeltjes en de wasgoed die overal buiten hangt zijn typerend. Porto is de hoofdstad van de portwijn en het perfect startpunt voor je roadtrip door Portugal. Na drie keer een paar dagen in Porto te spenderen en na wat research bij locals vond ik een aantal fijne plekken om te eten en drinken.

Lees ook: Portugal: tips voor je stedentrip Porto

Cantinho Do Avillez Porto

Om het oude jaar goed af te sluiten, besloten we om bij een van de betere restaurants in Porto te eten. Voor Portugese begrippen redelijk aan de prijs, voor Nederlandse begrippen normaal aan de prijs. Een voorgerecht van rond tien euro, het hoofgerecht rond de twintig en het dessert voor vijf. Maar Oh my, dit eten was zo goed. Precies mijn lievelings eten. Ik koos voor carpaccio van coquilles met avocado vooraf, citroen-saffraan risotto met coquilles als hoofdgerecht. De kort gegrilde tonijn met Aziatische smaken was goddelijk (wie heeft er in hemelsnaam tonijn aan blik bedacht?!). De chocoladetaart en de trio van hazelnoot waren een van de beste desserts die ik ooit proefde. De chef is niet voor niks een fenomeen in Portugal. In Lissabon is ook een restaurant te vinden.

eten-en-drinken-in-porto

eten-en-drinken-in-porto

Adres: Rua Mouzinho Da Silveira, 166, 4050-416 Porto

Folias de Baco

We hebben zwak voor ruimtes met een open haard. En een zwak voor restaurants die zelf echt iets maken. Restaurant Folias de Baco brouwt zijn eigen wijn én heeft een open haard in het restaurant.  Eten én drinken nemen ze bij Folias de Baco héél serieus. Het is een kleine sfeervolle plek, reserveren is een must. Een echte keuken hebben ze niet, tapas worden ter plaatste met de hand klaar gemaakt. Een salade met linzen, een pompoenquiche, hammen en kazen. Voor twintig euro voor twee personen krijg je een tapasmenu waarvan je een aantal dingen zelf kunt kiezen, inclusief twee volle glazen wijn.

eten-en-drinken-in-porto

Adres: Rua dos Caldeireiros 136, Porto

O Oriente no Porto

Voor de balans is een lichtere, wat gezondere lunch wel fijn. Het was even zoeken maar de beloning was goed. Bij O Oriente no Porto krijg je voor vijf euro het menu van de dag. Een groentesoepje, een bord vol salade, rode biet, aardappels, brandnetelthee een chiapuding met sinaasappel en kaneel. Alles is vegan en Indiaas getint. Eigenlijk is een het winkeltje maar waar je dus ook een goed vullende hap krijgt. En dat alles in een zonnige tuin met uitzicht over de stad. Eten en drinken in Porto is meer dan alleen maar vis en vlees!

porto-eten

Rua de Sao Miguel, 19Porto

Port proeven in Porto

Om port te proeven in Porto hoef je alleen maar de Dourorivier over te steken naar Vila Nova de Gaia. Tussen de charmante gebouwen zijn bekende Portmerken gevestigd waar ze klaar staan om je kennis te laten maken met het rode, vloeibare, druivenmengsel. Croft en Sandman zijn de meest bekende namen. Voor een paar euro krijg je een uitgebreide rondleiding door de kelders en leer je alles over Port. Vroeger werd  jonge wijn vanuit de Douro vallei naar Porto gebracht met speciale Portbootjes. De wijn werd opgeslagen in de wijnhuizen in Vila Nova de Gaia.

Adres Sandeman: Largo Miguel Bombarda, 3Vila Nova de Gaia

Adres Croft: Rua Barao de Forrester, 412, 4400-088 Vila Nova de Gaia

5 thoughts on “Lekker eten in Porto: mijn favoriete bars & restaurants

  1. Hoi,

    Mocht je nogmaals die kant op gaan, dan hebben wij ook nog wel een aantal lekkere adresjes voor je om te proberen! De jouwe gaan op ons lijstje voor de volgende keer, leuk. En tja, die groente blijft een dingetje… 😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *