Als klein meisje was ik altijd buiten, ravotten in de bossen, hutten bouwen, het sloot water in een potje doen en ‘analyseren’, kikkers redden uit de put. Nu ik ‘groot’ ben merk ik pas hoeveel ik heb meegekregen van de natuur, En hoeveel ik haar waardeer. Een groene levensstijl vind ik daarom belangrijk. Duurzaam met onze planeet omgaan. Want ze verandert veel te snel.

Een groene levensstijl ontwikkelen

Een groene levensstijl ontwikkelen kan stap voor stap. In een keer de boeg omgooien werkt vaak niet voor iedereen en alle beetje helpen. Zelf probeer ik zoveel mogelijk veganistisch te eten, pak ik altijd de fiets, heb ik geen auto, reis ik met alleen handbagage en gebruik ik duurzame verzorgingsproducten. Waar ik beter op kan letten? Op duurzame kleding en spullen bijvoorbeeld. En minder afval produceren of vaker de kaarsen aan te steken in plaats van de verlichting. 10 stappen naar een groene levensstijl.

Lees ook: Documentaire Before the Flood: het hoe en wat over klimaatverandering

groene-levensstijl

Veganistisch eten

Wist je dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor 51% van de broeikasgassen? Denk aan grond voor de dieren, graan dat in Afrika verbouwd wordt en hiernaar toe wordt gevlogen als voer, al dat water dat nodig is, het vervoer naar de supermarkt… En ook de zuivelindustrie is net zo, misschien nog wel meer, belastend. Hoe bizar! Al het transport (vliegtuigen, auto’s, boten, etc) is gezamenlijk maar verantwoordelijk voor 13% van de broeikasgassen. Eén hamburger kost 2498 liter water (ja echt!). Dat staat gelijk aan 2 maanden douchen. En 1 liter melk kost 1000 liter water. Veganisten hebben een 50% kleinere ecologische voetafdruk dan niet-veganisten. Met 5 dagen in de week veganistisch eten kun je per persoon zo’n enorm verschil maken!

Lees meer: 30 dagen vegan

Restjes, eten met vlekjes en verspil geen voedsel

Ik beken. Ik was en ben er nog steeds wel eens schuldig aan dat ik het mooiste groenten en fruit wil kopen. Het is ons aangeleerd dat de roodste tomaten het best zijn. De minder mooie groenten blijven liggen en wordt weggooit. Zonde en onnodig! Het is vaak nog prima te eten. Laatst had ik 4 mango’s voor 1 euro die er niet mooi meer uit zagen en dus bij de restjes lagen. Terwijl ze echt nog heerlijk waren! Koop trouwens ook alleen groenten die in het seizoen zijn. Daar minder is poespas voor nodig en nog beter voor je portemonnee ook. En nog groener (en leuker!) je eigen moestuintje!

Steeds meer restaurants en organisaties zetten zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Zo gaat  restaurant Instock met hun elektrische Instock-mobiel langs bij verschillende filialen van Albert Heijn om hun niet meer te verkopen producten op te halen. Vervolgens worden er ontbijt, lunch, borrelhapjes en diner mee gekookt! Ook was er het DAMn Food Waste festival waarbij gekookt werd met restjes. 

Minder afval

Elke week, elke dag, verbaas ik me over de hoeveelheid afval die we produceren. Begin van dit jaar werd het gratis plastic zakje afgeschaft (yes!). Maar nog steeds zie je in de supermarkt producten per stuk verpakt en samen in weer een andere verpakking gestopt. Ik kies daarom zo veel mogelijk voor verpakkingsvrije producten en neem altijd mijn linnen tasje mee. Tijdens een wandeling gaat de linnen tas ook mee. Er ligt zoveel troep in de bossen, een kleine moeite om dat ook even mee te nemen en weg te gooien. Volgende puntje; je afval scheiden (plastic, papier, GFT), want alle beetjes helpen!

Proefdiervrij / milieuvriendelijke verzorging

Hoe gewoon is het voor ons geworden om ons elke dag in te smeren met een lekker ruikende douchegel? Zonder er bij stil te staan dat hier vaak, en veel, slechte stoffen in zitten (alcohol, & parfum is slecht voor je huid!), en het waarschijnlijk eerst is getest op dieren.

Groener reizen

De auto pakken is het meest belastend voor het milieu. Te ver om lopen of om te fietsen? De trein is dan de beste keus Echt niet zonder auto? Probeer zoveel mogelijk te carpoolen! Ook kun je gemaakte CO2 uitstoot (broeikasgas) compenseren door de CO2-uitstoot ergens anders te verminderen. Door het planten van bomen bijvoorbeeld. Enkele handige site’s: Bossenfonds.nl en Treesforall.nl.

Lees ook: Groen reizen: kies voor duurzamer transport

groene-levensstijl

Verbruik minder energie / electriciteit

Wist je dat de kamertemperatuur een jaren geleden een paar graden lager lag dan nu? Een extra warme wollige trui een trekken, kaarsjes aan en de verwarming een standje lager zetten helpt écht voor een groenere aarde. Iets korter douchen, verstanding omgaan met energie in de keuken, minder water gebruiken, apparaten uitzetten.. alle beetjes helpen!

2e hands liefde

Een nieuwe bank voor in huis of een mooi tweedehands expemplaar van van familie, vrienden of de kringloopwinkel? Het verbaasd me soms enorm over wat mensen wegdoen, meestal zijn vele spullen nog heel goed te gebruiken! Toen wij ons huisje gingen inrichten hebben een koelkast en fornuis van Marktplaats gekocht (beide voor maar 50 euro) en ben ik aan de slag gegaan om kastje te schilderen. Beter voor het milieu, beter voor je Portemonnee. Bij een kringloop of tweedehandskledingwinkel vind je fijne vintagespulletjes.

Handige linkjes

3 thoughts on “Mindstyle: Een groene levensstijl ontwikkelen

  1. Mooi dat je hier aandacht aan besteed! Zelf reis ik wel met het vliegtuig (mijn vriend woont in Engeland en ik denk dat reizen met de auto nog vervuilender is)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *