Ik ben nog steeds enorm onder de indruk van het prachtige Jeruzalem. Het is een van de meest bijzondere plekken op aarde. Historisch gezien, maar ook qua geografie en cultuur. Enerzijds een sprookjesplek, maar met een ruw, grijs randje. Jeruzalem is een bestemming die bij iedereen op het lijstje zou moeten staan. De bezienswaardigheden en hoogtepunten van Jeruzalem lees je hier.

Bezienswaardigheden en hoogtepunten van Jeruzalem

In korte tijd hebben we zoveel gezien, zoveel indrukken opgedaan. Het was zoals ik verwachtte maar ook anders. De vele culturen en geloven leven door elkaar heen, en een beetje apart. De oude stad heeft een Joodse, een Islamitische, een Christelijke en een Armeense wijk. En zo zijn er verschillende lagen uit de geschiedenis te zien. Pilaren uit de Romeinse tijd, de Klaagmuur, de heilige grafkerk waar Jezus werd gekruisigd en de weg die hij heeft afgelegd. Het is een bijzondere mengelmoes.

Lees ook:  Rondreis Israël: route & highlights

Mengelmoes van culturen, van natuur, van eten…

We komen veel schoolklasjes tegen, toeristen en veel inwoners. De ene keer een vrouw met een zijden hoofddoek, daarnaast een Joodse man met Keppel. Grappig om te zien hoe de mannen deze anders dragen; hip op het achterhoofd of traditioneel boven op het hoofd, soms vastgezet met een speldje. Ik houd er van, verschillende mensen allemaal bij elkaar. Emoties ten over in Jeruzalem, vooral bij de Klaagmuur en in verschillende kerken. Mensen zijn zo verboden met hun geloof. Tranen vloeien rijkelijk, mensen bidden, schrijven wensen op en stoppen deze tussen de stenen van de muur.

Het Midden-Oosten trok me al tijden enorm. Ik was zo benieuwd naar het eten, de natuur maar ook de spullen die ze daar hebben vind ik prachtig. De enorme tapijten met bizarre tekeningen, kleuren van rood, oranje tot blauw en geel. Ik ben verliefd geworden op een prachtig oranje tapijt, die een mooi plekje krijgt thuis. We slenteren over de marktjes, door de Islamitische Souk, we eten falafel, drinken wortel-sinaasappelsap. We lopen door straatjes, naar links en rechts, er lijkt geen logica in te zitten. Allemaal even mooi. Allemaal in prachtige zandkleur. Het voelt Mediteraans aan, Oosters, Afrikaans en Westers. Maar alles is mooi, je raakt niet uitgekeken.

Machne Yehuda markt

’s Middags is het tijd om kennis te maken met de Israëlisch keuken. Want wat is er typisch voor deze keuken? Niet veel, behalve dat het een mengelmoes is van omliggende landen. De Afrikaanse keuken, Aziatisch en Europees. Op de Machne Yehuda markt net buiten de stad drinken we verse sapjes, een flink stuk pitabrood met humus en falafel, zoete dadels, pita met feta en nog meer kleine typisch hapjes. Eerder aten we al een grote bagels met groene kruiden. Met stip is dit m’n favoriete keuken op dit moment.

Lees meer: Het lokale eten en drinken in Israël

Rondom het oude treinstation

Het oude treinstation is vooral ’s avonds een hippe bedoeling, moderne restaurants en loungebanken in overvloed. Het verkeer is in de spits een chaos. En mensen gebruiken graag hun toeter. Kinderen spelen met het water dat uit de sproeiers van het stadspark komt. Op de achtergrond historische muren. De omgeving is veel groener dan ik had verwacht. Maar we zijn er dan ook in de mooiste tijd van het jaar. Groene bladeren, kleine hagedissen die wegschieten en bloemen in bloei.

Het Holocaust museum

We bezochten uiteraard ook het indrukkwekkende Holocaust museum:  Yad Veshem, een trieste plek waar je stil van wordt, waar ik met beide voeten recht op aarde wordt gezet. Het houdt de herinnering aan de vele Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend. Je waant je terug in de tijd, terug naar de aangrijpende geschiedenis. Alle namen van de slachtoffers staan op muren, en dat zijn er beangstigend veel. Er komt geen einde aan. Een museum bezoeken is niet het eerste waar je aan denkt tijdens je bezoek aan Jeruzalem. Maar juist hier, juist wij en iedereen op deze aardbol zou dit moeten zien. Het gebouw is donker en aan het eind van het museum is een grote opening met glas en een wijds uitzicht. De bevrijding. Het einde van een donkere tijd.

jeruzalem-israel

stedentrip-jeruzalem

jeruzalem-souk

klaagmuur-israel

klaagmuur-jeruzalem

childeren-jerusalem

markt-jeruzalem

stedentrip-jeruzalem

souk-jerusalem

souk-jeruzalem

vakantie-jeruzalem

11 thoughts on “Israël: De bezienswaardigheden van magisch & historisch Jeruzalem

  1. Oh my. Ik wil ook! Ik snap wel wat je bedoelt met moderner. Ik heb ook altijd zo’n stoffig beeld gehad van Israël. Totaal onnodig!

  2. Ik heb het geluk al twee keer in Jeruzalem geweest te zijn maar als ik jouw verhaal zo lees en foto’s zie wil ik zo weer opnieuw.

  3. Wat een mooie foto’s! Vooral van die straatjes foto’s met zo’n bloemenregen aan de zijkant! Ik wist nooit heel goed een beeld te krijgen bij Jeruzalem, maar de manier waarop je het beschrijft klinkt erg mooi:)

  4. Pingback: Reisfilm: Highlights rondreis Israël
  5. Heel herkenbaar. We zijn nu in Jeruzalem en het klopt wat je schrijft. Een mooie stad die we dadelijk en morgen verder gaan ontdekken. Een mooie mix van verschillende culturen en werkelijk op elke hoek wel iets te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *