Israël is bepaald niet in een hokje te stoppen. Geen puzzel die past, geen sticker die plakt. Hoe divers de mensen zijn, zo verschillend is ook het land. Het historische, culturele Jeruzalem. De adembenemende, vaak droge natuur. Het bruisende, hippe Tel Aviv. Israël is heel bijzonder en is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Lees hier mijn hoogtepunten van Israël.

Hoogtepunten van Israël

Ik maakte een snelle rondreis door een groot deel van Israël. Alleen duik en-strand paradijs Eilat sloeg ik deze keer over. Israël stond al een hele tijd op mijn ‘bucketlist’ en de reis was dan ook een constante aaneenschakeling van hoogtepunten. Zo vond ik het oude Jeruzalem indrukwekkend. Met haar klaagmuur en vier verschillende wijken: Islamitisch, Joods, Christelijk & Armeens. Jeruzalem is een van de twintig oudste (bewoonde) steden ter wereld. De Grafkerk van Jezus maakt indruk, net als dat je de laatste route die hij maakte precies kunt volgen. En ook al kan ik er maar een glimp van opvangen, de Dom of Rock is prachtig.

Het Holocaust museum is een must om te bezoeken. Het voelt allemaal zo dichtbij allemaal, het is een stille plek. In de woestijn kom ik weer tot rust, terwijl mijn huid geniet van de dode zee en een modderbad. Klaar voor het moderne Tel Aviv. Mijn hoofd dobbert nog even na, voor nu een bescheiden video + foto overzicht met de hoogtepunten van Israël.

Magisch Jeruzalem

De oude stad heeft een Joodse, een Islamitische, een Christelijke en een Armeense wijk. Er zijn verschillende lagen uit de geschiedenis te zien en het is het historisch centrum van Israël. Pilaren uit de Romeinse tijd. De Klaagmuur, de heilige grafkerk waar Jezus werd gekruisigd en de weg die hij heeft afgelegd. Het is een bijzondere mengelmoes van zowel cultuur als geschiedenis. Een stad vol kleur en geur bij de vele markten. Het is een heilige plek vol emoties en vriendelijkheid.

Lees meer: De bezienswaardigheden van magisch & historisch Jeruzalem

hoogtepunten-van-israel

Multicultureel Tel Aviv

Tel Aviv is een explosie van energie & gezelligheid. De stad staat al jaren in de top van meest innovatieve steden ter wereld. Tel Aviv is bijzonder gay-friendly en je vindt er een hipsterwijk in het oudste deel van de stad. Je vind er de fijne stranden, vele bars en club, goede restaurants en vele winkels. Terwijl het oude deel Old-Jaffa een stuk rustiger is en me doet denken aan Jeruzalem. affa is een van de oudste steden ter wereld en was vele millennia lang een belangrijke havenstad.

Lees meer:Stedentrip in Israël: De bezienswaardigheden in Tel Aviv

De Dode zee en de Negev woestijn

De Dode zee & de Negev woestijn zijn twee bijzondere natuurverschijnselen in het zuiden van Israël. De dode zee is het laagst gelegen meer ter wereld en vanwege het hoge zoutgehalte blijft iedereen hier drijven. Hoewel de binnenzee, ‘zee’ wordt genoemd is er geen uitloop naar ander water en is het eigenlijk een meer. Het is het zoutste en minarelenrijkste water ter wereld.  Planten en dieren zijn er niet, maar de dode zee schijnt helende krachten te hebben.

De Negev (wat in het Hebreeuws zowel droog als zout betekend) strekt zich uit over het zuidelijke gedeelte van Israël en beslaat meer dan de helft van het land. Het is een land van nomadische bedoeïenen. Omdat het gebied zo enorm is, verschilt de woestijn ook van landschap. Nabij de dode zee vind je wat groen en heeft het zand zich gevormd tot torens.

Meer lezen: De Dode zee, Negev woestijn en Massada

Reisvideo Israël

Israël voelt ook alweer zo ver weg. Een intense week die ik nog alleen via beelden en verhalen beleef. Zo lang mogelijk het gevoel houden en de herinnering koesteren. Ik besloot tijdens onze reis te filmen. Het land laten zien zoals deze is, maar de film valt in het niet bij de werkelijkheid. Ik had véél meer moeten filmen maar de eerste dagen werd ik zo overrompeld dat het er niet van kwam. Met de beelden die ik heb probeer ik je in een paar seconden een idee te geven van onze reis. De bagels in Jeruzalem, het uitzicht van de berg met de Dom of Rock, de Negev woestijn, de dode zee, Tel Aviv en het uitzicht vanaf Massada.

hoogtepunten-van-israel

Het oude Jeruzalem

hoogtepunten-van-israelHeel veel kleur in de Souks

hoogtepunten-van-israel
Dome of the Rock & Western Wall
hoogtepunten-israelIsraelische Bagels
hoogtepunten-van-israel

hoogtepunten-van-israel

hoogtepunten-van-israelNegev woestijn, de dode zee & Jordanië

hoogtepunten-israel

hoogtepunten-van-israelOasis Spa hotel aan de dode zee

israel-hoogtepuntenSunset Tel Aviv

israel-hoogtepuntenTel Aviv Beach
israel-hoogtepuntenGranaatappelsap op de Carmel Market in Tel Aviv

Israël en haar vele hoogtepunten

israel
Old Jaffa

31 thoughts on “De Bezienswaardigheden en hoogtepunten van Israël

 1. Wat een veelzijdig land is Israël eigenlijk. Grote contrasten tussen Jerzalem en Tel Aviv. Tel Aviv is inderdaad een hele hippe stad en heeft zo te zien hele fijne stranden. Het lijkt mij heel bijzonder om eens rond te lopen in Jeruzalem. Ik ken dat echt alleen van de Bijbelverhalen en daardoor heb ik het gevoel dat het niet echt is. Stom hè? Ik zou er dus graag eens naar toe gaan. Jouw foto’s maken in ieder geval dat ik een beetje mee kan reizen ;-)!

  1. Enorme contrasten. Het land was veel ‘normaler’ ‘westers’ en rijker dan dat ik had verwacht. Tel Aviv vond ik veel te ‘hip’, niet zo mijn ding. Jeruzalem is bijzonder en helemaal echt. Vooral de mensen zijn echt zichzelf.

 2. Mooie foto’s! Volgens mij een topreisje, samen met Anouk.

  Ik zou trouwens super hebberig worden van al die mooie tapijten en al die fijne kruiden. En grappig dat het zo’n divers land is. Had totaal niet gedacht dat daar ook een ‘hippe’ stad zou zijn.

  1. Haha jazeker! Ik heb een tapijt meegenomen! En een antieke theepot. Dat onderhandelen vind ik alleen wel vervelend. Tel aviv is heel hip! Vergelijkbaar met Barcelona en met Rio de Janeiro (heb ik gehoord)

 3. Wat een onwijs mooie foto’s Bianca! Echt een onbekend land voor mij, waar ik amper wat vanaf weet. Ik kijk dus vooral uit naar nog meer blogs over Israel!

 4. Wat een gave foto’s zeg! Israël boeit me al jaren, ik wil er zo graag een keer naar toe. Had begin dit jaar de planning het voorjaar er naar toe te gaan. Ik had een groepsreis geboekt, maar door te weinig deelname ging deze reis helaas niet door. Ik had Jordanië en de Azoren als back-up, uiteindelijk voor Jordanië gekozen, zaterdag ga ik er naar toe, zin in! Ben heel benieuwd naar je andere posts over Israël!! 🙂

  1. Oh wat een dubbelgevoel! Jordanië staat op mijn lijst en we waren zó dichtbij. Dat zal een andere keer moeten wachten. Kunnen we onze verhalen uitwisselen!

 5. Wat een prachtige plaatjes! Heerlijk meegenieten (en een beetje balen dat ik niet mee kon, spijt!). Benieuwd naar je verhalen! In Jordanië ‘moest’ ik trouwens enkel lange kleren aan, is dat in Israel niet zo?

  1. Ja jammer!! Wij hadden in Jeruzalem lange kleding aan maar zelfs daar was het bijna niet nodig. Alleen bij de klaagmuur en in de kerk je knieën en ellebogen bedekt. Tel Aviv was iedereen bést wel heel schaars gekleed. Dansen op het strand, lekker bruin worden in bikini’s!

 6. Wat een heerlijke post Bianca! Ik ben té lang niet op vakantie geweest, laat staan naar zo’n heerlijke zonnige bestemming als dit (zee!), dus ik krijg er helemaal de kriebels van. Prachtig!

 7. Hele mooie foto’s! ‘

  Israel staat heel hoog op m’n lijstje. Eerst dacht ik dat het niet verstandig is om er nu heen te gaan i.v.m. de onrusten, maar heb al zoveel andere mensen gehoord die erheen zijn gegaan. Hebben jullie iets gemerkt van de onrusten? Of zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden?

  1. Ik had eerst hetzelfde idee maar kwam er in het vliegtuig al achter dat dat niet nodig is. Ik zat naar een Nederlandse vrouw die al 20 jaar in Jeruzalem woont en vond dat de media enorm veel opheft maakt. Dat is nergens voor nodig en Israël is een heel normaal land. Grotendeels heb ik dat ook zo ondervonden. Geen spanningen en helemaal veilig. Het enige is toch de muur die je ziet en je weet dat dit niet zo fijn is voor mensen. De duane is streng, je wordt telkens ondervraagd en er lopen veel militairen met wapens rond. In Jeruzalem en met name in kerken en bij de klaagmuur is het gepast dat je lange kleding draagt, tot over je knie en elleboog. Verder heel normaal en mooi land! Laat maar weten als je meer vragen hebt!

 8. Wat een super gave foto’s. Israel staat al een heel lang op mijn lijstje (samen met Jordanië in die regio), weet nog niet goed voor welk land ik dan liever zou gaan, maar dit ziet er iig prachtig uit!

 9. Pingback: Reisfilm: Highlights rondreis Israël

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *