Ik zit vast aan een touw, heb scherpe ijzeren punten onder mijn schoenen, een dikke jas aan, extra paar handschoenen mee, twee metalen haken in mijn hand en een helm op m’n hoofd. En ik ben in het sneeuwrijke Oostenrijk. Maar in plaats van de berg af glijden via een piste, klim ik nu steil omhoog via een wand. Van ijs wel te verstaan. In Oost-tirol waagde ik me voor het eerst aan het ijsklimmen! Een bijzondere ervaring voor de wintersportliefhebber. In dit artikel lees je meer over ijsklimmen in Oostenrijk, iets wat écht op je bucketlist hoort te staan!

IJsklimmen in Oostenrijk

Blauwkleurig ijs, bevroren watervallen en scherpe ijspunten. Zo’n metershoge ijswand is niet niks. Hoewel bergklimmen nooit behoorde tot een van de dingen die ik wel eens wilde doen (veel te hoog en veel te eng), vond ik het eerder wel heel tof om eens te klimmen met van die blokjes waar je je aan kunt vasthouden. IJsklimmen in een winterparadijs bleek echter van een ander kaliber en was echt fantastisch om te doen. Het is een activiteit dat leuk is voor de sportieveling maar kan net zo goed gedaan worden door iemand die wat minder avontuurlijk is. Voor iedereen is er wel een weg naar boven.

➞ Lees meer over wintersport Oostenrijk
➞ Typische wintersportgerechten uit Oostenrijk

ijsklimmen-oostenrijk


Bevroren watervallen in Oost Tirol

Zodra de temperatuur een tijdje flink onder het vriespunt gaat begint het hart van menig klimmer sneller te kloppen. Is het ijs dik genoeg, dan kunnen de bevroren watervallen beklommen worden. Oost-tirol, een deel van Oostenrijk dat tegen Italië en Slovenië aan ligt, is een walhalla voor de klimmers. Oost Tirol staat ook wel bekend als het dak van Oostenrijk, omdat de twee hoogste bergen (3.798 meter & 3.666 meter) van het land hier te vinden zijn. Voor het ijsklimmen heb je ze niet nodig, maar mooi is het wel.

In de regio heb je ook het nationalpark Hohe Tauern, met een oppervlakte van 1.856 km2 het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen. Hier vind je ook het Osttiroler Eiskletterpark waar ik mijn eerste meters heb gemaakt. Hoewel het een Eiskletterpark genoemd wordt is het gewoon een ijswand in het prachtige dal en niet echt een ‘park’. Het ijs wordt altijd goed in de gaten gehouden en er wordt water overheen gedaan zodat het goed stevig is. De natuur doet de rest.

Het Kaunertal en eisfestival Osttirol

Ik verbleef een aantal nachten in het Matreier Tauernhaus Hotel. Dit hotel ligt op loopafstand van Osttiroler Eiskletterpark en hier worden ook evenementen rondom het klimmen gehouden. Begin januari vond hier het befaamde eisfestival plaats. Het hele weekend stond in het teken van het ijsklimmen waar de fanatieke en professionele klimmers zich aan elkaar waagden. Ook worden er workshops gehouden en kon ik als leek mijn eerste klim maken.

De bevroren watervallen trekken sinds 2016 veel klimmers. Er zijn verschillende parcours voor alle niveaus waardoor het voor iedereen toegankelijk is. In het begin vond ik het klimmen best spannend, want je moet echt vertrouwen op de andere persoon aan het touw en je ijzers. Maar vallen kan niet en na een tweede poging ging het al een stuk beter. In principe is de wand vrij toegankelijk, maar je moet er wel een helm op (in verband met vallend ijs) en als je gaat klimmen heb je behalve de juiste uitrusting begeleiding nodig. Voor een korte cursus betaal je zo’n €75.

Tips voor de eerste keer ijsklimmen in Oostenrijk

Voordat ik zelf mijn ijzers in het ijs zette had ik geen idee wat ik eigenlijk moest doen. Klimmen doe je niet zomaar, je hebt er flink wat spullen voor nodig. Weet je eenmaal wat de techniek is, dan is het klimmen goed te doen. Deze tips helpen je op weg wanneer je voor het eerst gaat ijsklimmen:

  • Zorg voor warme, waterdichte bergschoenen
  • Draag dikke warme kleding, warmer dan voor het skiën. De wand ligt in de schaduw (tegen het smelten) en je bent maar kort intensief bezig dus je krijgt het snel koud. Doe je skikleding aan met extra lagen, neem extra handschoenen mee, en doe een dunne muts op zodat er een helm overheen kan.
  • Om je schoenen krijg je ijzers die vast gemaakt worden met touw. Om je middel krijg je een soort tuigje en verder draag je een helm.
  • Vind je het de eerste keer eng? Ga dan een klein stukje en laat je dan naar beneden vieren.  Ik kreeg hierdoor vertrouwen in mijn instructeur en ook al zou ik vallen, dan nog kon er niks gebeuren. Je zit namelijk goed vast aan een touw.
  • Je schoen met haken schop je als het ware in het ijs. Daarna druk je een beetje schuin naar beneden zodat de haken klemmen. Probeer zoveel mogelijk vanuit je benen te klimmen en jezelf om hoog te duwen. Met je armen is veel zwaarder.
  • Met de haken in je handen zoek je naar gleuven waar je in kunt hakken. Zet flink wat kracht en klik dan als het ware een beetje schuin naar beneden zoals je dat met je schoenen ook doet. Probeer daarnaast vanuit je elleboog te bewegen en niet vanuit je schouder met je hele arm. Zet je handen ook niet te ver uit elkaar.
  • Ben je op je top? Roep dan naar je maatje beneden aan het de andere kant van het touw dat je terug wilt. Vervolgens strek je je benen en ga je abseilend naar beneden!

ijsklimmen-oostenrijk

ijsklimmen-oostenrijk

ijsklimmen-tirol

ijsklimmen-osttirol

ijsklimmen-tauern

ijsklimmen

ijsklimmen-oostenrijk

Twee laatste foto’s door Ronald Jansen