Elke maand wil ik graag een bijzonder intiatief belichten, iemand die ondernemend is, veel reist, of in het buitenland woont, iets voor de ander mensen doet of zich inzet voor duurzaamheid. Ik kwam deze keer terecht bij Jasmijn, ze woont momenteel in Uruguay en heeft een webshop waarop ze unieke en handgemaakte sieraden verkoopt, gemaakt door de lokale bevloking. Ze vertelt meer over haar bedrijfje MioMaio en over haar leven in het bijzondere Uruguay!

MioMaio: unieke sieraden gemaakt door de lokale bevolking in Uruguay

Tijdens een rondreis door Zuid-Amerika kwam Jasmijn in  Uruguay terecht en direct verliefd op dit land. Ze besloot te blijven en zette tijdens het werken in een hostel ondertussen een bedrijfje op. Dit was haar website ‘MijnJas’, dat is gericht op het geven van reisinformatie en blogartikelen. Toch borrelde er iets en miste ze het creatieve. Bovendien wilde ze iets kunnen doen voor de lokale bevolking. Tijdens haar reizen zag ze overal mooie sieraden en hangemaakte kunst. Daar moest iets mee. En zo werd MioMaio geboren!

Lees ook: De zussen van Taj zetten in Bali een duurzame sieradenlijn op!

interview-jasmijn-miomaio

Hoi! Een kleine intro overjezelf, wie is Jasmijn?

Mijn naam is Jasmijn, ben 29 jaar en drie jaar geleden ben ik op reis gegaan naar Zuid-Amerika. Na een aantal weken kwam ik in Uruguay terecht en ik was erg onder de indruk van dit land. Nadat ik de kust was afgereisd besloot ik om hier even te blijven hangen. Ik merkte dat er veel land te koop is en ben mij daar ook in gaan verdiepen. Toch mistte ik het creatieve gedeelte en wilde ook meer voor de lokale bevolking doen. Door investeerders te zoeken voor de kavels help ik de natuur de behouden en de lokale bevolking verdiend hier natuurlijk ook wel aan maar de gezinnen van de laagste klasse krijgen hier maar weinig van mee. Tijdens het reizen zag ik overal veel mooie sieraden en geweldige handgemaakte kunst. Via MijnJas ben ik eerst wel wat sieraden gaan verkopen maar het werd toch tijd voor een echte webshop. Sinds een maand ben ik de eigenaar van MioMaio. Een webshop waar je handgemaakte, unieke, sieraden vindt, vaak gemaakt van natuurlijk materiaal. Het voelt goed om weer creatief bezig te zijn en samen te werken met kunstenaars in Zuid-Amerika. Iedere regio heeft zo zijn specialiteit en dat zie je weer in de sieraden die aangeboden worden.

Waarom is Uruguay zo speciaal voor je?

De ruimte en de vriendelijkheid maakten dat ik verliefd werd op dit land. Daarnaast is het klimaat ook heerlijk. Er is zoveel zon hoewel je wel vier seizoenen hebt. Nu komt de winter er aan en dan kan het best fris zijn maar omdat de zon vrijwel iedere dag even schijnt is het niet erg. Mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De natuur is prachtig en ongerept. Doordat er maar weinig mensen wonen en er niet veel vakantiegangers zijn blijft het ook nog zo. Ik vind het heerlijk.    

Hoe ben je op het idee gekomen om sieraden te gaan verkopen?

Tijdens mijn rondreis zag ik veel kunstenaars die hun sieraden verkochten aan de kant van de weg. Dat werkt goed in het hoogseizoen maar als het winter is dan zijn er vrijwel geen toeristen en verkopen ze dus ook niets. Het zijn vaak sieraden van goede kwaliteit en erg uniek. Het leek mij een goed idee om ze een platform aan te bieden online zodat er meer mensen bereikt kunnen worden. Bovendien zijn sieraden makkelijk om te versturen en kunnen de prijzen laag gehouden worden. Zo is het aantrekkelijker en betaalbaar.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen leven in Nederland & leven in Uruguay?

Het grootste verschil voor mij is dat het leven hier een stuk langzamer gaat. Mensen nemen de tijd voor hun ding en hebben vrijwel nooit haast. Dat heeft ook een minder leuke kant natuurlijk omdat je vaak aan het wachten bent als jij wel een keertje op tijd bent maar het went. Het went snel omdat het veel minder stress vol is. Ook de vriendelijkheid vind ik een groot verschil. Mensen in Nederland zijn natuurlijk ook vriendelijk maar hier is het veel rustiger en nemen mensen de tijd. Men is minder bezig met politiek en wereldnieuws en meer met leven.

Hoe ging het processen van opzetten van MioMaio?

Ik ben eerst sieraden gaan verzamelen en gaan netwerken zodat ik een voorraad kon hebben. Oorbellen, armbanden en kettingen waren mijn eerste gedachten en als dat goed zou lopen dan zou ik verder kunnen kijken. Ik ben in verschillende gebieden in Zuid-Amerika geweest en daar heb ik sieraden gekocht van de lokale bewoners. Terug in Uruguay heb ik lokale kunstenaars bezocht met de vraag of hij ook sieraden op mijn website wilden hebben. Het was een grote voorbereiding maar zeker de moeite waard. Nu heb ik een unieke verzameling online staan. Het lastige is, is dat ik veel sieraden niet kan nabestellen. Als het uitverkocht is dan is het ook echt uitverkocht en van veel items heb ik maar één setje omdat er simpelweg maar één setje gemaakt is. Dat maakt het dan ook zo speciaal.

Ik ben de website gaan maken en blogs gaan schrijven met verhalen over mijn aankopen. Toen kwam het grootste struikelblok. Waar moet ik mijn website gaan promoten? Waar vind ik de kopers? Daarvoor gebruik ik social media en langzaam aan komt het nu op gang. Volgens mij heb ik dat struikelblok nu wel overwonnen 😉

Waar komt de opbrengst van de sieraden terecht?

Ik koop de sieraden rechtstreeks van de persoon die ze maakt. Hiervoor vraag ik geen korting maar ik betaal de prijs die zij vragen. Er zijn veel gezinnen de leven van het verkopen van sieraden en ze waarderen het ontzettend dat MioMaio zich richt op lokale sieraden in plaats van het importeren van sieraden vanuit China bijvoorbeeld. MioMaio helpt de gezinnen met het verkopen van hun handgemaakte kunst. Nu zijn het nog sieraden maar ik hoop in de toekomst er meer spullen in de webshop te kunnen aanbieden. Ik hoop dat MioMaio kan groeien tot een groot platform waar de lokale kunstenaars hun kunst kunnen presenteren en dat er meer aandacht komt voor unieke, handgemaakte items in plaats van de massa productie uit de fabrieken.

Heb je tips voor mensen die Uruguay willen bezoeken? (En waarom moeten ze gaan, wat moeten ze zien!)

Uruguay is een heerlijk land. Vooral de kustlijn in de zomer is een must om te gaan bezoeken. Lange stranden, hoge duinen en kleine vissersdorpjes. Het is veilig en ongerept. Vooral november en februari/maart zijn de maanden om hier heen te komen. Dan heb je veel bloemen, alles is groen en de temperatuur is heerlijk.

interview-jasmijn-miomaio

Wat is je grootste levensles sinds je in Uruguay sieraden bent gaan verkopen

>Mijn grootste levensles is dat ik vooral moet leven. Geld is nodig en vooral ook handig om te hebben maar het geluk zit ‘m in de kleine dingen. De families waarmee ik samenwerk hebben maar weinig geld maar doen wel datgene waar ze zich goed bij voelen. Ik heb geleerd om mijn gevoel te volgen en in plaats van te doen wat hoort, wat past in de maatschappij of wat er verwacht wordt, te doen waar ik een goed gevoel bij heb. Dit voelt niet als werk maar als een samenwerking met de lokale bevolking om anderen in de wereld te laten zien wat voor mooie dingen hier gemaakt worden. Iedereen heeft zo de mogelijkheid om een stukje Zuid-Amerika in huis te halen. Hoe leuk is dat?

Hoe ziet een normale dag er voor jou uit?

Ik begin altijd met een strandwandeling met Lola de hond. Eerst uitwaaien en een frisse neus halen. Dan is het tijd voor de emails en de websites. Verder weet je nooit hoe de dag gaat verlopen. Even naar het postkantoor duurt minstens drie uur en in Uruguay valt er weinig te plannen. Het loopt zoals het loopt en voordat je het weet is de dag alweer voorbij!

Wat is je mooiste reiservaring?

Ik ben zelf erg verliefd geworden op Paraguay en zou daar nog een keer graag heen willen. Ook de Iguazu Watervallen vond ik geweldig en daar waren ook geweldige kunstenaars die hun spullen verkochten. Mijn favoriete plek op aarde? Ik heb geen idee. De hele wereld is volgens mij prachtig en er valt nog zoveel meer te zien. Het is niet een plek maar de hele wereld samen wat het zo mooi maakt. Als ik vroeg ben ’s ochtends dan zie ik de zon opkomen boven de oceaan. Iedere keer is het anders en zo mooi. Als je iedere dag kunt genieten van zoiets vanzelfsprekends dan is het leven wel de moeite waarde denk ik.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik zou nog graag naar de Amazone willen. Verder zou ik Cuba graag willen bezoeken maar ook Afrika staat nog op de lijst. Colombia trekt mij ook ontzettend en ben erg benieuwd naar het binnenland van Brazilie. Een echte bucketlist heb ik niet want iedere dag is weer een verrassing.

Wat betreft MioMaio hoop ik dat ik veel mensen kan helpen met het verkopen van hun sieraden. Ik hoop dat mensen een stukje Zuid-Amerika in huis willen hebben en op deze manier de lokale bevolking wil steunen. MioMaio hoeft niet heel groot te worden, als het maar effectief is. Iedere peso richting deze kunstenaars is er weer één en helpt ze een stapje vooruit.

interview-jasmijn-miomaio

interview-jasmijn-miomaio

MioMaio

interview-jasmijn-miomaio

interview-jasmijn-miomaio

17 thoughts on “Interview: Jasmijn woont in Uruguay & steunt daar de lokale bevolking met haar onderneming”

  1. Wat een mooie initiatief. Ik ben een paar jaar geleden in Uruguay geweest voor de bruiloft van mijn neef en zijn vrouw. Super mooi land!

    1. Wat leuk dat je hier ook geweest bent! Ik heb zelf hier nog nooit een bruiloft meegemaakt maar daar zal vast een grote barbecue bij aanwezig zijn of niet? 😉

  2. Wat een superleuk interview! Ik had al gelezen over de verkoop van de sieraden en ben heel erg fan. En ik zou zelf ook wel eens die kant op willen!

  3. Ik ben vooral jaloers op geen stress. Gewoon alles traag doen lijkt mij zalig. In het dagelijks leven zijn we eigenlijk veel te haastig. Ze zijn een voorbeeld naar ons toe denk ik dan. Die armbanden zijn prachtig.

    1. Je hebt gelijk hoor maar in het begin is het erg wennen. Alles gaat zo langzaam en als je dan weer een half uur in de rij voor de kassa staat dan ben je er soms wel eens klaar mee 😉 Nu ik er aan gewend ben is het heerlijk en inderdaad, we kunnen nog veel van andere culturen leren! ( en zij ook van ons, haha )
      Thanks!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *