interview-daisy-scholte

De derde persoon in de interviewreeks inspireert me enorm op gebied van duurzaamheid. Ik vind het zo knap hoe ze altijd aan alles een positieve draai weet te geven. Ze zet voedselverspilling de op kaart en maakt de lekkerste recepten met restjes. Daarbij reist ze veel en legt dit vast op foto, video en in teksten. Een enthousiast en bezig bijtje!  Maak kennis met Daisy Scholte.

Daisy Scholte

Daisy komt op mij over als een duizendpoot met ontzettend veel energie. In 2014  reisde ze een jaar lang door Nederland om alle plekjes te ontdekken, ze zette zich in voor de vluchtelingen in Athene, is een wereldreiziger, schrijfster, spreker en filmmaker. Op haar blog All Day Every Daisy deelt ze een fijne mix van dit alles. Reizen en lekker eten met een duurzaam tintje. Haar tweede boek: ‘Lekker Koken met Restjes’ ligt sinds begin dit jaar in de winkels. Tijd voor een interview:

interview-daisy-scholte

Reizen in een duurzaam jasje, hoe is dat zo gekomen?

Als 10-jarige meisje meldde ik mij al in Den Haag om als klassenvertegenwoordiger mee te doen aan een duurzaamheidsproject. Het ging over zuinig omgaan met energie. In de weken erna verkondigde ik aan iedereen dat het beter is voor het milieu om het licht in een kamer uit te zetten als je langer dan 20 seconden weg was. Ik geloof dat mijn ouders minder blij waren met mijn acties, aangezien ik op alle lichtknoppen stickers plakte die je eraan herinnerden dat je het licht uit moet zetten als je de kamer verlaat.

Duurzaam reizen gaat voor mij verder dan goed zorgen voor het milieu. Dat gaat ook over het respecteren van andere mensen en culturen en over de economische impact die je hebt op een land en hoe je daarmee om gaat. Ik denk er goed over na aan wat en wie ik mijn euro’s besteed. Ik ga bijvoorbeeld nooit naar de Starbucks, omdat die amper belasting afdragen in het land en de lokale bevolking dus niet profiteert van mijn besteding. Bovendien gaan veel kleine ondernemers over de kop omdat ze de concurrentie van zo’n multinational niet aankunnen. Het is trouwens veel leuker om bij een kleine, lokale ondernemer koffie te drinken. Dan leer je een land pas echt kennen.

Welke drie dingen heb je standaard mee op reis?

Koffer of rugzak? Dat ligt helemaal aan het type reis. Op een persreis neem ik meestal een koffer mee. Dan is het vervoer altijd goed geregeld en neem ik veel apparatuur mee. Dat draag ik liever niet allemaal op mijn rug. Als ik ga rondreizen neem ik liever mijn fijne backpack mee. Gewoon omdat dat veel handiger is. Zeker als ik me veel verplaats. Op apparatuur bezuinig ik niet qua inpakken. Liever een paar schoenen minder en ruimte voor een extra lens. Zo is het wel eens voorgekomen dat ik in harembroek en op plastic slippers aan een chique diner zat tijdens een persreis, omdat ik door de apparatuur geen ruimte meer had voor een avondoutfit.

Heb je bijzondere vliegtuig gewoontes? 

Ik kan heel goed slapen in vliegtuigen. Mits ik bij het raam zit! Want dan kan ik tegen de muur leunen. Op weg naar Londen ben ik wel eens in slaap gevallen voor het opstijgen en werd ik pas wakker na het landen. Ik snapte er niks meer van: ik dacht dat we nog moesten vliegen, terwijl de mensen om mij heen hun spullen al aan het pakken waren. Heel verwarrend.

Wat is je all-time favoriete eten voor onderweg?

Als ik nog eten in huis heb neem ik dat mee voor op reis. Een bakje couscous, een halve komkommer, bananen; het gaat allemaal mee. Ik heb sowieso liever mijn eigen eten, dan het vliegtuigeten. En ik wil mijn restjes natuurlijk niet weggooien. Een maaltijd meer of minder maakt niets uit voor de verspilling aan boord. Er worden altijd meer maaltijden vervoerd dan die er uiteindelijk nodig zijn. Op het vliegveld van Brisbane in Australië wordt het overgebleven eten tegenwoordig gedoneerd aan daklozencentra. Dus dan kun je beter ‘nee’ zeggen tegen een maaltijd die je toch niet wil. Wat al voor je neus heeft gestaan mogen ze niet meer doneren. Ik kan niet wachten tot nog meer vliegvelden het mooie voorbeeld volgen.

Als vegetariër op vliegreis heb je een voordeel én een nadeel. Het nadeel is dat er nog steeds veel airlines zijn die geen vegetarische optie hebben. Maar het voordeel is dat als er wel een vegetarische optie, die vaak veel lekkerder is dan de vleesvariant. De passagiers naast mij kijken vaak met jaloerse blikken naar mijn dienblaadje. Bovendien krijgen de vegetariërs als eersten hun eten geserveerd. Win win!

Wat is je meest waardevolle herinnering op reis?

Ik heb geen favoriete bestemming. Ik heb zoveel bijzondere en mooie plekken gezien; ik kan echt niet kiezen. Maar qua herinneringen en ervaringen zijn dat zijn er ontzettend veel. De overeenkomst tussen mijn mooiste herinneringen is mensen. Hoe mooi de natuur ook is, hoe bruisende de stad ook is en hoe bijzonder een land ook is; het zijn altijd de mensen die de meeste indruk op mij maken. In Nepal was ik overdonderd door de vriendelijkheid van de boeren in de bergen. In Malawi kreeg ik tranen in mijn ogen van de onvoorwaardelijke behulpzaamheid van de bewoners toen ik in de problemen raakte. In Jordanië heb ik enorm genoten van de gastvrijheid van de locals.

Wat staat er op je bucketlist?

Mijn grootste bucketlistwens is om op een dag alles te verkopen, mijn huur op te zeggen, me uit te schrijven uit Nederland en met enkel een rugzak de wereld te ontdekken!

Wat zijn je dromen voor dit jaar?

Ik wil me dit jaar nóg meer richten op het aanbieden en produceren van bestemmingsvideo’s. Ik begin daar in maart al mee met een heel tof videoproject dat ik samen met Getaway Travel en Djoser ga doen in India. Ik ben ook bezig met het verbeteren van mijn website. Het moet professioneler en overzichtelijker worden. Daarnaast wil ik me nog meer inzetten als expert op het voorkomen van voedselverspilling. En er staat iets groots te gebeuren, maar daar kan ik echt nog niks over zeggen. In de gaten houden dus 😉

Heb je tips om tijdens het reizen zo min mogelijk voedsel te verspillen?

Voor je op vakantie gaat moet je er natuurlijk voor zorgen dat je geen bederfelijke etenswaren meer in huis hebt. Als je toch nog verse ingrediënten heb liggen, geef die dan aan de buren. Wedden dat ze er heel blij mee zijn! Verder neem ik restjes mee voor onderweg. Die zijn vaak lekkerder dan kant-en-klaar broodjes of vliegtuigvoer en je hoeft het niet weg te gooien. Er bestaan ook minikoeltassen die in je backpack passen. Ik heb nog heel veel andere tips. Die staan allemaal in Lekker Koken met Restjes in het hoofdstuk ‘Op Vakantie’

Het boek van Daisy is onder andere hier te koop!

Volgende maand lees je een interview met de meiden van Taj, die een duurzame sieradenlijn hebben opgezet! 

One thought on “Interview: Kliekjeskoningin Daisy zet voedselverspilling en duurzaam reizen op kaart”

  1. Daisy is zo’n leuk mens! En wat gaaf om te zien dat ze er op zo’n jonge leeftijd al mee bezig was 🙂 Mijn moeder moet ook altijd een beetje lachen om mijn duurzame ideeën, die is daar (nog steeds) niet zo’n fan van… ;p Leuk interview!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *