Welke gekke gewoontes heeft iemand in het vliegtuig, wat eet iemand tijdens een reis? Hoe blijf je een beetje fit als je veel reist en wat is je mooiste herinnering? Een aantal vragen die ik altijd heb wanneer ik zelf weer eens moet beslissen wat er in mijn koffer moet. Hoe leuk is het om dan af en toe een kijkje te nemen bij de inpakgeheimen van iemand die veel reist? Ik deed daarom een interview windsurfer Esther de Geus. Esther ademt windsurfen en ze is er ook nog eens ontzettend goed in. Eerder surfde ze mee met de RSX (Olympische klasse) maar koos in 2013 voor de commerciële slalom klasse en heeft ze inmiddels op internationale podiums gestaan.

Esther de Geus

Uit ervaring weet ik dat Esther (25) een duizendpoot is. Er zijn volgens mij maar weinig sporten waar ze níet goed in is en bovendien is ze slim en studeert ze dit jaar af voor de Master Bewegingswetenschappen. Het Almeerse surfstrand is inmiddels ingeruild voor andere – vaak tropische –  bestemmingen. De koffer wordt regelmatig ingepakt voor wedstrijden en trainingsweken. Ze reist voor het windsurfen naar heerlijke bestemmingen over de wereld zoals Korea, Sylt, Tenerife en Alacati. Behalve een passie voor windsurfen is Esther dol op natuur en op reizen. Tijd om Esther aan de tand te voelen.

Op de Geus Twins lees je meer over Esther en over haar tweeling zus Lilian

interview-windsurfer-esther-geus

Hoe pak je je tas in als je op reis gaat?

Meestal begin ik altijd met inpakken twee dagen van te voren. Ik reis naar wedstrijden en trainingen altijd met drie grote tassen met surfspullen: 1 tas met boards, 1 tas met zeilen en masten plus nog 1 tas met gieken. Met deze 3 tassen begin ik meestal en als opvulling en bescherming stop ik daar nog wetsuits en kleding bij in. Hierna vul ik nog een koffer met o.a. windsurf vinnen en andere belangrijke spulletjes. Mijn favoriete tassen zijn dus alle tassen die wielen hebben omdat met zoveel surfspullen reizen erg vermoeiend is.

Welke drie dingen neem je altijd mee op reis?

Als ik mijn sportschoenen aan heb een wetsuit, een pet en zonnebril.

Wat zijn je vliegtuig gewoontes? 

Tijdens het vliegen slaap ik eigenlijk bijna altijd. Weet ook niet waarom maar ik wordt vaak heel duf. Ik heb tegenwoordig ook een heel lekker reis kussen die ik overal mee naar toe neem en voor zorgt dat ik overal kan slapen (Cabeau Evolution). Als ik niet slaap ben ik meestal of aan het studeren of met mede reizigers aan het praten.

Wat is je ultieme beautygeheim om een beetje fit op reis te gaan? Wat eet je en hoe zorg je dat een fit bent voor een wedstrijd?

Ik zorg om fit te zijn voor een wedstrijd altijd dat ik voldoende rust heb gehad. Goed slapen en van te voren de trainingsduur van mijn trainingen verlagen (taperen) hoort hier vooral bij. Daarnaast zorg ik dat ik voldoende en gezond eet. Als ik te weinig eet dan merk ik dit aan mijn energie. Ik neem daarom altijd eten zelf mee als ik ga reizen. Meestal iets van een maaltijdsalade.

Wat je favoriete reisbestemming /  bestemming om te windsurfen?

Tenerife! Omdat daar vrijwel altijd wind staat en de condities zijn goed. In Maart komt er ook een surfclinic op Tenerife. Zes dagen lang windsurfen inclusief coaching, een appartement en materiaal. Dit jaar zit de clinic vol maar volgend jaar komt er weer een editie! Houdt hiervoor de website of de Facebookpagina van Esther in de gaten.

Wat is je meest waardevolle ervaring op reis en wat staat er op je bucketlist?

Windsurfen met zonsondergang. Op mijn bucketlist voor surfbestemmingen staan nog Cape Town, Bali, Nieuw-Caledonië en Maui.

Wat zijn je dromen en doelen voor dit jaar? 

Afstuderen voor mijn Master Bewegingswetenschappen. Daarnaast hoop ik in Worldcups top4 te kunnen varen zodat ik naar alle wedstrijd bestemmingen kan gaan!

Volgende maand lees je een interview met Roël van We Are Travellers!

3 thoughts on “De wereld over reizen om te windsurfen: een interview met Esther de Geus”

 1. Leuk dat je Tenerife de beste lokatie vindt om te surfen, ik veronderstel dat je dan vooral El Médano bedoelt, daar staat inderdaad steeds een stevige bries.
  De westkust van Tenerife daarentegen is quasi windvrij.
  Om je trip naar Tenerife nog aangenamer te maken, kan je de fiestas en andere leuke activiteiten volgen op mijn blog:
  http://www.tenerifevakantie.com

  Veel succes,
  Guy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *