Ondernemen en tegelijk de wereld een beetje mooier maken. De ambitieuze zussen Choanou & Shardey begonnen een paar jaar geleden een duurzame sieraden lijn op welke op Bali wordt geproduceerd. En inmiddels op plekken in binnen-en buitenland wordt verkocht. Buiten hun prachtige sieraden kunnen ze hun creativiteit om te motiveren en inspireren kwijt op hun blogazine, dat vol staat met feel-good artikelen! Beide maakten mooie reizen en spendeerde lange tijd op Bali…

Dit is TAJ: Choanou & Shardey

Hun thuisbasis is Amsterdam, maar de sieraden worden onder eerlijke omstandigheden en met de hand gemaakt in Indonesië. De zusjes zetten zich in voor de mens, voor natuur en voor welzijn. Dit door duurzame sierraden van gerecycled materiaal te maken & zo te zorgen voor werkgelegenheid voor de locals op Bali. TAJ staat voor trouw zijn voor jezelf en betekend in het Sanskriet ‘juweel’. Sieraden met een bijzonder verhaal dus, tijd voor een interview!

interview-taj

Wanneer wisten jullie: wij beginnen samen een duurzame onderneming?

We wilden van kleins af aan al samen ondernemen en al vroeg wisten we: het móet iets te maken hebben met ontwikkelingssamenwerking en women empowerment. In onze twintigerjaren kwam daar dankzij boeken, documentaires en gesprekken met interessante mensen nog een belangrijke pijler bij: duurzaamheid. Daarnaast wilden we iets doen met ons verlangen een tribe samen te brengen van like minded souls. Het idee om een productiefaciliteit op te zetten in een ontwikkelingsland om een fair en duurzaam product te maken, ontstond al snel. Dat het sieraden zouden zijn, ontstond pas later. Trouw aan jezelf leven is een mantra waar we ons ons hele leven door hebben laten leiden. Toen iemand ons daarop wees, dachten we opeens aan ringen. Met de jaren is ons assortiment uitgebreid naar andere sieraden, zoals ear en nose cuffs.

Wat is jullie grootste levensles sinds de geboorte van Taj?

Oei, we hebben zoveel geleerd sinds Taj dat het moeilijk is om hier één levensles uit te filteren! Maar als we dan toch moeten kiezen, is een mooie les geweest dat er veel waarheid en gemoedsrust te vinden is in de uitspraak: “When God closes a door, he opens a window.” En als dat raam niet zichtbaar is, dan maak je er zelf een. Een creatieve en open geest is je beste vriend bij obstakels en hindernissen.

De sieraden worden gemaakt op Bali, waarom daar?

Indonesië is een land waar niet alleen veel zilver voor handen is, maar waar zilversmeden ook ongelooflijk getalenteerd zijn. Zilversmeden is hier echt een kunst; de meest gedetailleerde ontwerpen worden hier met de hand gesmeed. We hebben voor Bali gekozen omdat dit een hindoeïstisch eiland is. We voelen ons verbonden met de cultuur en kunnen er als vrouw veilig en gelijkwaardig zakendoen.

Jullie hebben een aantal keren lange tijd op Bali gezeten, hebben jullie tips voor fijne plekken op Bali?

Heel veel zelfs! Maar om een paar favorieten te noemen: 1. La Laguna in Canggu, een bohemian paradijs aan het strand waar je een dagje idyllisch kunt loungen, borrelen, eten én dansen. 2. The Laughing Buddha, voor de beste live muziek in Ubud. 3. Sisterfield, voor de beste avocado toast en koffie. 4. De Yoga Barn in Ubud voor de fijnste yogasessies.

Behalve werkgelegenheid creëren en gerecycled zilver/ goud gebruiken doen jullie nog meer voor een betere wereld. Kunnen jullie meer vertellen over jullie Taj & Charity?

Een deel van onze opbrengst doneren wij aan goede doelen. Namelijk een opvangtehuis in Bali voor kansarme kinderen van alleenstaande ouders waar wij zelf ook weleens Engels les geven. Én de Nederlandse stichting Tree of Life, die zich inzet voor het herstel van de bebossing in West-Afrika.

Welke drie dingen nemen jullie standaard mee op reis & wat is jullie Wat is je ultieme beautygeheim tijdens het reizen?

1. Een mason jar. Dat vinden mensen vaak een beetje vreemd, maar het is in de praktijk werkelijk ideaal! Hier maken wij namelijk on-the-go onbijtjes of lunch in op dagen dat we langer op pad gaan. 2. Een yogamatje, zodat we écht geen excuus hebben om niet genoeg te bewegen tijdens productiemaanden op Bali – zelfs niet als we rondreizen. 3. Kleding die we eigenlijk niet meer dragen, zodat we die achter kunnen laten als we weer gaan. Naast het yogamatje om genoeg te bewegen, nemen we een gigantische lading zonnebrandcrème, hoeden en petten mee om onze huid mooi te houden. Ook essentieel: oordoppen. Tegen de hanen die om 2 uur ’s nachts al beginnen te kraaien en geluiden van ceremonies die al van start gaan voor de zon opkomt.

Wat is je meest waardevolle herinnering tijdens jullie tijd met TAJ?

Onvergetelijk en superbijzonder was het moment dat we voor de eerste keer onze duurzame sieraden vasthielden. Van een schets op papier naar een tastbaar sieraad; na maanden en maanden van plannen en hard werken is dat een ongelooflijk euforisch moment.

Wat staat er nog op jullie bucketlist? Wat is jullie favoriete plek op aarde?

Taj-wise: internationale uitbreiding. Persoonlijk: zoveel mogelijk reizen naar bijzondere plekken, zoals Lugu Lake in China en Antarctica. Amsterdam zal altijd onze thuisbasis blijven, maar we hopen ateliers te kunnen bouwen over de wereld, waar we educatieve programma’s kunnen aanbieden, opvang voor vrouwen en opvang en scholing voor hun kinderen. De producten die deze dames zouden maken, zouden in onze droom wereldwijd verkocht worden zonder ooit concessies te hoeven doen aan onze duurzame en faire idealen.
Allereerst gaat deze mooie cliché op: onze favoriete plek op aarde is daar waar onze geliefden en beste vrienden zijn. Maar als we dan toch echt één plek moeten kiezen, dan is dat het eerdergenoemde La Laguna op Bali. Simpelweg omdat daar alles is – mooie herinneringen incluis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *