Een reis is niet compleet zonder een bezoek aan de kust. Want ik ben verliefd op de kleuren van zonsondergangen en de zee heeft een magische werking. Slovenië heeft de pech dat Italië en Kroatië vele stukken kust hebben ‘ingepikt’ maar het geluk tussen deze twee landen in te liggen en daardoor een fijne mengelmoes te zijn. Een mengelmoes van oude Venetiaanse stadjes en warme invloeden van Kroatië. Slovenië heeft slechts 46 kilometer kust en elke centimeter  daarvan is prachtig mooi. Dit zijn de bezienswaardigheden in Piran en omgeving.

De bezienswaardigheden in Piran

We kozen voor een verblijf in Piran (Pirano, klinkt zo heerlijk Italiaans); de meest romantische plek aan de kust. Het best bewaarde culturele monument van Sloveens Istrië en wordt vaak beschreven als ‘de parel aan de Adriatische Zee’.

Piran ligt het meest zuidelijk en behoorde lang tot Venetië. Duidelijk terug te zien aan Venetiaans-gotische gebouwen en het fijne sfeertje. Nauwe middeleeuwse straatjes, een gezellig hoofdplein en de oude kerk op het punt van het schiereiland. Piran steekt wat uit, dat betekend overal prachtig uitzicht op zee en in de verte de Alpen. Van Piran kun je vier landen tegelijk zien: Kroatië, Oostenrijk, Italië & Slovenië zelf. Hoe uniek is dat! We wandelen vanaf ons knusse appartement naar beneden en volgen de weg langs het water. Uit de wind vinden we warm plekje in de zon, de laatste zomerstralen van deze zomer. Met zonsondergang eten we de meest verse zeevruchten (m’n favoriet) en ook zijn er veel truffels (minder favoriet) hier in Istrië. De hele avond blijft de boulevard levendig en sfeervol.

Lees ook: Alles wat je nog niet wist over de wondere wijn in Slovenië

hoogtepunten-kust-slovenie

Paradijselijk Izola

Het derde havenplaatsje Izola is leuk om te bezoeken het ligt uiterst west in Slovenië, aan de Golf van Triëst. Het plaatjes is ooit echt een eiland geweest en heeft niet alleen haar naam daar nog aan te danken, het eilandsfeertje is zeker ook aanwezig. De haven ligt vol met bootjes, klaar om het blauwe water op te gaan. Er wordt veel Italiaans gesproken en de huizen hebben tientallen kleuren pastel.

piran-slovenie

De groene Vipava vallei

De volgende dag kunnen we het niet laten toch weer even de auto te pakken en het wijngebied te verkennen in de Vipava vallei. Vele groene heuvels hebben we al gezien en toch het blijft het fantastisch. Op elk heuvel is een klein dorpje met rode daken en een kerkje. Overal zijn de bezig met het plukken van de druiven. 2015 was en bloedheet en zonnig jaar en heel erg goed voor de druiven. Koop je over een paar jaar een wijn uit Slovenië? Onthoud 2015, een zeer goed wijnjaar. Ook voor ander fruit in de Vipava vallei de hemel, het is er warm & zonnig, de granaatappels springen open van rijpheid.

hoogtepunten-piran

Havenstad Koper

Koper is de grootste van de drie havensteden van Slovenië. Het ligt ten oosten van Izola en Piran en ongeveer 11 kilometer ten zuiden van de Italiaanse stad Triëst. Koper valt in het niet bij Piran en omgeving maar is nog steeds geen lelijk eendje. Koper ontstond in de oudheid en werd toen door de Grieken Aegida genoemd en door de de Romeinen Capris. Griekse en oude invloeden zijn nog duidelijk te herkennen.

Lees meer: De route voor de ultieme roadtrip door Slovenië

piran-en-omgeving

hoogtepunten-kust-slovenie

hoogtepunten-kust-slovenie

hoogtepunten-kust-slovenie

hoogtepunten-kust-slovenie
kust-slovenie-hoogtepunten
kust-slovenie-piran

14 thoughts on “De kust van Slovenië: bezienswaardigheden in Piran en omgeving

 1. Wauw, echt schitterend! We willen volgend jaar een roadtrip die kant op gaan maken en dit gaat zeker op ons lijstje! Inderdaad, geen trip is compleet zonder een fijn bezoek aan de kust!

   1. We zijn er nog niet over uit of we van hier vetrekken of vliegen en in Ljubljana een auto huren. Daar nog tips voor? We willen in ieder geval naar Ljubljana terug, omdat we daar dit jaar verloofd zijn. Dubrovnic en de watervallen en meren in Kroatië zou ik graag willen zien. Alle tips zijn verder welkom!

    1. ZO romantisch!! Ons werd aangeraden om naar Venetië te vliegen (met Transavia) want dat is goedkoper en daar gaan véél meer vluchten naar toe. Het was echt nog niet eens twee uur rijden vanaf Piran en Slovenië net een uurtje dus heel goed te doen. Dat was heel relaxt dus dat raad ik zeker aan!

     Heel Slovenië was mooi dus die reis van jullie komt helemaal goed. Kroatië lijkt me inderdaad ook heel gaaf =D

 2. Wat mooi Bianca, wat een onbekend pareltje! De plaatjes doen inderdaad heel Italiaans aan. En die vruchten… als ik dat exotische fruit zie hangen realiseer ik me altijd dat ik echt op vakantie ben 🙂

  1. Ik wilde die granaatappels plukken!! Ze barste open van rijpheid maar het was op het terrein van iemand geloof ik dus toch maar niet gedaan xD. Slovenië is sowieso een onbekende Europese parel en omdat ze zo weinig kust hebben, Kroatië zoveel heeft en Venetië dichtbij ligt is de Sloveense kust echt nog onontdekt maar ZO mooi!

 3. Wat ziet het er daar prachtig uit zeg! Slovenië is zo’n land waar ik zelf niet 123 aan zou denken maar wat ik de laatste tijd steeds vaker voorbij zie komen. Ik moet zeggen dat ik steeds meer zin krijg om het zelf te gaan ontdekken :).

  1. Ze doen goed hun best om wat meer aandacht te krijgen en dat verdienen ze ook heel erg! En toch willen ze niet al te veel toeristen maar echt zo de moeite waard naar toe te gaan!

 4. Pingback: Oktober Pleasures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *