Als je door Israël rijdt kom je echt ogen en tijd tekort. Reis je net als ik vanuit het noorden richting het zuiden dan zie je snel het landschap veranderen van vrij groen, naar woestijn en tot slot de dode zee. De Negev woestijn in Israël is een van de hoogtepunten van mijn reis. Maar ook is druiven in de dode zee iets wat al tijdens op mijn bucketlist stond. Ga je naar Israël? Sla dan De Dode zee, Negev woestijn en Massada níet over.

Dode zee, Negev woestijn en Massada

De Dode zee & de Negev woestijn zijn twee bijzondere natuurverschijnselen terwijl Massada een dorp opgezet, en verwoest, is door mensen. Wanneer je naar dit gedeelte van het land reist moet je er rekening mee houden dat er vrijwel niks is. Reserveer van te voren je hotel en de kans is groot dat je daar ook eet. Restaurants zijn er gewoonweg niet. De meeste hotels liggen aan de dode zee waardoor je zo je hotel uit kan dobberen.

negev-woestijn-israel

De dode zee

De rit vanaf Jeruzalem naar de dode zee is fenomenaal. Aan de ene kant van de weg zie je zandrotsen, aan de andere zie je kant het water en in de verte zelfs Jordanië. Op veel plekken mogen we niet komen, omdat het gevaar voor sinkholes groot is. De kraters die we zien zeggen genoeg. De dode zee is het laagst gelegen meer ter wereld en vanwege het hoge zoutgehalte blijft iedereen hier drijven. Hoewel de binnenzee, ‘zee’ wordt genoemd is er geen uitloop naar ander water en is het eigenlijk een meer. Het is het zoutste en minarelenrijkste water ter wereld.  Planten en dieren zijn er niet, maar de dode zee schijnt helende krachten te hebben. Zo zit de modder vol goede mineralen dat vaak gebruikt wordt tijdens wellness behandelingen.

Lees ook: De bezienswaardigheden van magisch & historisch Jeruzalem

dode-zee-israel

negev-woestijn-bezienswaardigheden

Massada

Op hoogte bezoeken we het excentrieke, kille en tegelijk bloedhete Massasa. De woestijn is heet en hierboven nog een tikeltje heter (het is pas eind april). Massada is een citadel op een 400 meter  hoge rots wat  40 v.Chr een toevluchtsoord was van onder andere Koning Herodes. De Romeinse bezetters vielen in de tijd Israël aan, inwoners van Massada wilde geen slaag worden en besloten net voordat ze bezet werden koos men liever zelf voor de dood. Hierdoor is veel van het dorp is bewaard gebleven (er vonden immers geen gevechten plaats): badhuizen, sportkamers en andere bouwwerken. Het uitzicht is misschien nog wel indrukwekkender en Jordanië is vanaf deze plek zó dichtbij.

Met een kabelbaan kun je binnen een paar minuten op de berg staan. Maar ook via een oud slangenpad, dat toentertijd al werd gebruikt, kun je de de berg beklimmen.

Lees ook: Rondreis Israël: mijn route en de highlights

woenstijn-israel

Negev woestijn Israël

De Negev woestijn

Nadat de moter van de jeep uitgezet was, was er niets meer dan stilte. Geen vogels die fluiten, geen golven, geen ritselende bladeren. Niets meer dan niets. Een struik hier en daar, waar onze gids ons van alles over vertelt. We leerde niet alleen alles over de woestijn maar ook hoe we er een tijdje zouden kunnen overleven. Planten die je wel en niet kunt eten, waar vocht uit komt, hoe je af kunt koelen en dat je in grotten kunt slapen. We likte zelfs aan de grot en het was puur zout.

Elk stukje is anders, mooi, fasinerend. Wat ben ik dol op deze natuur. De paddenstoelvormige zandtorens (gevormd door de wind) de twintig tintten zand, de hitte, het plukje groen hier en daar. Het schijnt hier ’s nachts nooit donker te worden. De maan en de sterren stralen.

Lees ook: Markten en restaurants: 5 x eten in Tel Aviv en Old Jaffa

negev-woestijn-bezienswaardigheden

negev-woestijn-bezienswaardigheden

negev-woestijn-israel

woestijnreis-israel

negev-woestijn-bezienswaardigheden

13 thoughts on “Israël: De Dode zee, Negev woestijn en Massada

  1. Haha wat een lief mannetje en wat een leuke foto’s van jullie twee! De dode zee lijkt me heel lekker. Ik ging vorige week ook de zee in en mn eczeem was gelijk weg! Zo fijn. Israël lijkt heel erg mooi en woestijnerig, zo tof!

    1. Die gids bij de jeeptour was zo leuk! De dode zee is inderdaad goed voor je huid (maar niet te lang en je moet geen wondjes hebben). We kregen in het hotel ook een modderbehandeling!

  2. Dag dames,

    Ik vertrek tijdens de kerstvakantie naar Israel met mijn twee pubers dochters. Ik ben op zoek naar een jeeptour in de Negev woestijn. Jullie gids ziet er leuk en lief uit. Weten jullie nog voor welke firma hij werkt? of hoe kan ik hem contacteren?
    Alvast bedankt voor de moeite

    Felicitas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *