In Portugal is de vraag niet óf je een glas wijn wil, maar is de vraag eerder wélke wijn je wilt. De tweede stad van Portugal, Porto, en Port zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op een zonnige middag in Porto zag ik de eigenaar van een restaurant in zijn eentje genieten op zijn terras. Een heerlijke lunch – stokbrood met goede olie – een goede fles wijn ernaast, na de lunch nog een kop koffie. Uren zat hij daar alleen, te genieten van het moment. Hij sloot af met een glaasje Port. Want dat kan niet anders als je in de hoofdstad van Port bent. Port proeven in Porto is wat mij betreft echt een must.

Port proeven in Porto

Wanneer je dit artikel leest is de kans groot dat je ook kennis maakt met Porto, een van mijn favoriete steden in Europa. Porto is gemoedelijk, knus en typisch Portugees. Bovendien vlieg je snel en goedkoop vanaf Amsterdam en andere vliegvelden naar de stad. Bij het kleine vliegveld vind je de metro die je rechtstreeks in 20 minuten naar het centrum brengt. In Porto kun je kiezen voor Airbnb of voor een hotel. Voor beide geldt dat prijzen heel budgetvriendelijk zijn. Porto is niet groot, en de de stad kun je in twee dagen goed verkennen. Leuker is om ook de rivier over te steken (naar Vila Nova de Gaia) voor een portproeverij, een dagje naar zee te gaan of om een road trip noord Portugal te gaan doen!

Port is een lokale wijn uit de stad Porto. Tijdens je stedentrip Porto zie je de porthuizen zo liggen en is de kans groot dat er boten met vaten wijn op de rivier drijven. Wat Port precies is en waar je het kunt drinken lees je verder in dit artikel.

➞ Boek een stedentrip Porto via TUI
 Huur een auto in Porto


Lees ook: de leukste uitstapjes vanuit Porto

port-proeven-in-porto

Wat is Portwijn?

Port is een eeuwenoude versterkte wijn welke altijd gemaakt moet zijn in Portugal. Hetzelfde idee als dat Champagne alleen zo mag heten als het daadwerkelijk uit de champagnestreek komt. Net zoals de champagne werd ook de porto per toeval, en eigenlijk door Engeland ontdekt. Wijn uit het noorden van Portugal werd naar Engeland verscheept. En om te voorkomen dat de wijn slecht zou worden onderweg, voegde hij wijnalcohol toe. Op deze manier ontstond Portwijn en nog steeds wordt het op deze manier gemaakt. Port werd een beschermd product; wijnboeren zijn gebonden aan speciale regels en de wijn mag alleen geproduceerd mag worden in de Dourovallei, ten oosten van de Porto.

Het alcoholpercentage van port schommelt altijd tussen de 18 en 20 procent en Port is tevens een zoete wijn. Het drankje drink je dan ook niet als een gewone wijn maar wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Met een kaasje of zoet dessert. Port kan zowel wit als rood zijn.

Soorten Port

Om te beginnen is port te verdelen in twee stijlen; ‘Tawny’ en ‘Ruby’. Het grootste verschil tussen deze twee is de smaak. Dit doordat het proces anders is. Een Tawny is vernoemd naar de kleur ‘taan’, een bruinachtige kleur. De kleur ontstaat doordat de wijn vele jaren in vaten rijpt. Een Ruby is meer Robijn van kleur omdat deze minder langer rijpt. Bij een Tawny proef je sneller hout en heb je een droge afdronk. Dit wordt de mannenport genoemd. Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo’n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij.

Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden’ lang rijpt. Maar het belangrijkst is dat de wijn beter moet zijn dan gemiddeld. De wijn krijgt eens strenge keurig voordat het het label Vintage krijgt. De wijn wordt maximaal drie jaar op houten vaten bewaard en daarna nog jaren in de fles. Deze wijnen hebben veel body en kunnen daarom beter eerst decanteren, luchten, voordat deze gedronken kan worden. Een Vintage Port van 8 tot 15 jaar moet 8 tot 10 uur decanteren.

Er bestaat ook witte port, welke gemaakt wordt van alleen witte druiven. De kleur is gelig en smaakt naar exotisch fruit. Je drinkt deze  op 8 tot 12 graden als aperitief en het smaakt lekker met amandelen. In Portugal drinken ze witte port met tonic en citroen.

Port proeverij Porto / Vila Nova de Gaia

Om port te proeven in Porto hoef je alleen maar de rivier over te steken naar de Vila Nova de Gaia, het stadsdeel aan de zuidkant van de Douro. Tussen de charmante gebouwen zijn bekende (en meer dan vijftig!) Portmerken gevestigd waar ze klaar staan om je kennis te laten maken met het rode, vloeibare, druivenmengsel. Enkele bekende namen zijn: Ferreira, Calèm, Sandeman, Ramos Pinto en Rozés. Voor een paar euro (prijzen variëren tussen 10 en 30 euro) krijg je een uitgebreide rondleiding door de kelders en leer je alles over Port. Tijdens een tour wordt het proces wordt uitgelegd, je kunt de vaten bekijken en zelfs het persen van de druiven is te zien. En vooral ook te ruiken trouwens. Na afloop proef je twee of meerdere  port wijnen.

Een roadtrip maken door de Douro Vallei

Vanuit Porto kun je een dagtour doen naar het Douro gebied om de golvende, groen heuvel te bekijken, de Douro rivier te volgen en nog meer kennis te maken met Portwijn. Of je kunt zelf met de auto het noorden van Portugal ontdekken, zoals wij deden. In de vallei kom je vaak een bord met quinta tegen. Dan zit je goed. Langs de steile rivierwanden hebben vele wijnboeren – quinta’s genoemd – zich gevestigd. Bij deze boeren kun je naar binnen lopen en port proeven. De uitzichten vanuit de quinto’s zijn vaak prachtig mooi! Velden met druiven, trap voor trap, heuvel voor heuvel. Het klimaat is er zacht en hoewel de winters hier buitengewoon koud kunnen zijn is er een manier waarop gevonden de druiven toch goed kunnen rijpen. De pikzwarte stenen, chiste genoemd, houden de zonnewarmte voor lange tijd vast waar de druiven van profiteren.


Lees ook: Roadtrip noord Portugal: route & highlights

port-en-portugal

port-proeven-in-porto

port-proeven-in-porto