Het jaar 2016 is – ongelooflijk maar waar – tot zijn einde. Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent tijd voor nieuwe reisplannen. Het eerste half jaar van 2016 was voor mij een leuke reisperiode. Ik bezocht Marokko, Italië, Duitsland, België, Portugal en Oostenrijk. Het tweede halfjaar spendeerde ik nog eens 10 dagen in Italië en was het verder vooral belangrijk dat ik thuis was. Nu ben ik weer helemaal klaar om in 2017 weer op reis te gaan (en dat gebeurd ook snel, yay!). Voordat ik ga mijn eerste bestemming vertellen wil ik eerst nóg verder kijken. Want hoe ziet reizen in de toekomst er uit? Hoe reizen Millennial Travellers in 2025?

Reizen in de toekomst

Trendbureau Cherry LAB en ANVR onderzochten samen hoe we reizen in 2025. Voor millennials – geboren na 1980 – geldt dat reizen een steeds belangrijker deel van het leven wordt. De voorspelling is dat we in 2025 nóg meer dan voorheen op zoek gaan naar exclusieve en verrijkende reiservaringen die ons vormen en betekenis geven. We duiken onder de radar en tussen de locals. Ook willen we in 2025 iets terug doen voor de community en karmapunten verzamelen. Werk en privé vloeien steeds meer in elkaar over en de leus ‘work hard, play hard’ wordt vervangen door ‘work less, play more’. 

All-exclusive bucketlists

In 2025 gaan we ons richten op de all-in-beleving. De bekende highlights maken plaats voor unieke ervaringen, inspiratie en authenticiteit. Op reis gaan betekent niet alleen dingen zien en doen, we willen vooral onze passies, dromen en doelen verwezenlijken. We bezoeken niet alleen bestemmingen, we gaan er echt in op. We doen wat de locals doen, we willen ergens werken, de taal leren. Natuurverschijnselen als een dierenmigratie of zonsverduistering zorgen ervoor dat je er weer tegenaan kunt. Culturele festivals en religieuze vieringen geven je een frisse blik op je eigen wereld. Expertcations, waarbij je je tijdens je reis ontpopt tot specialist, verrijken je op reis.

Collecting karma 

Aansluitend op de totaal beleving en verrijking van jezelf op reis is collecting karma waarbij de norm is om niet alleen te consumeren maar ook om wat terug te geven. Het hedonistische ‘People, Planet, Profit’ maakt plaats voor de betekeniseconomie waarin ‘People, Planet, Purpose’ centraal staat. Naast zelfontplooiing is ook wereldverbetering het doel. Denk hierbij aan duurzaam reizen, vrijwilligerswerk doen, CO2-neutraal vliegen, iets voor de locals en voor de natuur doen.

Travel to work

Een trend die nu al booming is en waar ik komende tijd meer op wil gaan inspelen is het overal ter wereld kunnen werken. Over tien jaar zullen we haast niks anders meer zien.  De vaste werkplek maakt plaats voor de cloud. Al zijn we ver weg, we voelen ons altijd thuis omdat we overal verbonden zijn met ons netwerk. We gaan niet op zoek naar werk in onze omgeving maar juist naar interessante zakenpartners, congressen en opdracht elders op de wereld. Lifelogging wordt de manier om iedereen op de hoogte te houden. Ook zoeken we real life contact ter plekke, want nieuwe connecties aanboren zorgt voor zingeving en verrijking.

Travel la vida local

Reizen in de toekomst is steeds meer leven als een tijdelijke local. Jezelf verweven met het lokale leven is in 2025 de sleutel tot een authentieke reisbeleving. Ervaringen, inspiratie en wereldkennis opdoen met mensen uit de betreffende bestemmingen. Jezelf onderdompelen in een totaal andere cultuur en alles leren over de gewoontes van het land. Van bizarre gerechten eten tot aan salsadansen en mediteren met monniken. Living la vida local!

 Work less, play more!

Balans, Balans, Balans. Hoe vaak ik nu niet hoor dat mensen het te druk hebben en overspannen zijn. In 2025 verkiezen we – eindelijk – ons geluk boven een goede carrière en doen we er alles aan om ons werk zo leuk mogelijk te maken. Iets waar ik nu ook naar streef. Flexibiliteit en de wensen van het individu staan voorop. Zo gaan we er vaker op uit om weer zakelijk geïnspireerd te worden, te ontsnappen uit de dagelijkse werksfeer en om nieuwe connecties aan te boren om zo ons (zakelijk) netwerk te vergroten. Offline zijn zorgt voor inspiratie online. Bovendien zullen werk en privé meer gaan blenden. We laten onze geliefden overvliegen als we als Digital Nomad aan het werk zijn en werken in de lobby waar je ondernemende locals meet die je internationale netwerk compleet maken.

Mijn reisplannen / Bucketlist

Even terug naar 2017, wat zijn de plannen? Mijn Bucketlist is tien pagina’s langs en counting. Het liefst was ik eind dit 20116 nog naar de noorderzon vertrokken, maar dat kwam er even niet van. Dit jaar gaan we écht. Nicaragua, Zuid Afrika, Sri Lanka, Nepal en Maleisië zijn allemaal voorbij gekomen. Cuba staat nu definitief op het programma voor januari en het is vrijwel zeker dat ik dit jaar ergens naar de sneeuw ga. 2016 staat wat mij betreft in het teken van nieuwe bestemming en dat betekend hopelijk Scandinavië en wellicht wel naar Sri Lanka, met m’n moeder naar Mallorca en ook Sevilla lonkt nog steeds. Polen lijkt me ook nog wel eens heel interessant… De never ending list… Wat zijn jullie plannen?

9 thoughts on “Reizen in de toekomst: De trends voor 2025 (+ mijn reisplannen)

  1. Onwijs veel plezier op Cuba! En mooie plannen voor 2017! Ik heb ook een lijst vol, dat gaat zeker niet allemaal passen. Maar we maken er een tof jaar van. Geniet lady!

    1. Je ziet dat we daar nu al steeds meer naar toe gaan. En alleen maar positieve trends volgens mij! En we gaan zo genieten! Jij ook! Sowieso in je geliefde Edi!!

  2. Geboekt: Friesland (maart), Kopenhagen (maart), Zweden (mei), Zweden (augustus), maar verder nog niets. September aan de studie, dus dan is het even gedaan met de pret 😂

    1. Allemaal leuk leuk! Twee keer Zweden zelfs! Wat heerlijk! Hoelang duurt de studie? Als je geslaagd bent staat er vast een leuk reisje als beloning te wachten 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *