Daar ben ik weer hoor, met m’n Hollandse blogjes. Na Flevoland en Friesland was deze keer de provincie Brabant aan de beurt. Ooit vierde ik een keer carnaval in Brabant, helaas ben ik gek genoeg totaal kwijt in welke stad dat geweest was. Breda staat nog op het lijstje om een keer te bezoeken maar Tilburg, Den Bosch en zelfs Oirschot mag ik nu officieel afstrepen. Een weekend is genoeg om deze plekken voor een even aan te doen, een wandeling te maken en een terrasje te pakken. Een stedentrip Brabant; dít zijn de leukste plekken…

Stedentrip Brabant: Tilburg en Den Bosch

Al drie keer kreeg Den Bosch de titel ‘Meest Gastvrije Stad van Nederland’, en stond bij mij vooral bekend als bourgondisch. Tilburg staat voornamelijk bekend om haar oude textielindustrie (het museum bezocht ik ooit eens voor een studie) maar ook om het grote aantal studenten in de stad. Mij viel vooral het grote aantal alternatieve winkels en hippe plekjes op.

Lees ook: Bijzonder uit eten in Den Haag

Bourgondisch Den Bosch

We beginnen ons moeder-dochter tripje in Den Bosch. Parkeren de auto een aantal uur aan de rand van de stad en we lopen een paar mensen achter na waarvan we denken dat die vast ook naar het het centrum gaan. Twee tellen later zie ik de toppen van de Sint Janskathedraal en weet ik dat we de goede kant op lopen. Net buiten Den Bosch stroomt een rivier en is het is er vooral heel groen. Naar mate we dichter bij het centrum komen worden de straten smaller en de stenen ouder, maar het water en het groen blijft.

De echte Bossche bollen

Als vestingstad en een van de oudste steden van Nederland is het voor Den Bosch niet moeilijk om mensen naar zich te lokken. Gecombineerd met het Bourgondische leven, de vele evenementen en een lekkere Bossche bol en je hebt aan mij geen kind meer. Voor de de originele Bossche bol moet je langs bij de Bossche bakker Jan de Groot, alleen hij maakte de enige échte. Een stedentrip Brabant kan niet worden afgesloten zonder een Bossche bol natuurlijk…

Varen over de Binnendieze

De beste manier om de middeleeuwse stad te ervaren is om met een fluisterbootje door de het eeuwenoude waterstelsel te varen. Je vaart om de stad, door de stad, onder de stad. Schattige doorkijkjes, prachtige huizen, binnentuinen, lage bruggetjes, historisch oude muren. Je zal je ogen uit kijken en een bezoek aan Den Bosch zonder een tocht op de Binnendieze, telt eigenlijk niet.

Eten bij NomNom

Den Bosch schijnt de foodie hoofdstad van Brabant te zijn en toen ik zo om me heen keek zag ik inderdaad een tal van café’s, hippe healthy tentjes, wijnbarretjes en bruine kroegen. Omdat ik ’s avonds een vijf-gangen diner voor de boeg had (en omdat het puntige terrasje met een bar om de boom & hanglampen in de takken er zo leuk uit zag) ging ik voor een gezonde lunch bij NomNom. NomNom is dat leuke tentje op de splitsing van de Postelstraat en de Snellestraat. Van alle wereldse gerechten op de kaart twijfelde ik ontzettend over de vegetarische burger met quinoa, munt, koriander & garam masala of de salade halloumi, hennepzaad, pompoen, cranberry & framboos. Ik ga voor de eerste en heb daar precies nul spijt van.

Adres: Postelstraat 79, 5211 DX ‘s-Hertogenbosch

stedentrip-brabant

stedentrip-brabant-tilburg-en-den-bosch

stedentrip-brabant-tilburg-den-bosch

5-gangen diner in schattig Oirschot

Jullie kennen vast wel de vele restaurantweken die inmiddels bijna het hele jaar door gehouden worden. Zelf maak ik daar altijd gretig gebruik van. Zo kwam ik op de website Heerlijk.nl een aanbieding tegen voor een 5-gangen diner voor 27,50 euro. Ik hoef jullie niet meer te vertellen dat ik geen seconde heb getwijfeld en direct heb gereserveerd. En dus zaten we die ene avond aan tafel (op het terras, want 30 graden) bij Auberge De Zwaan in Oirschot. Oirschot is zo’n stadje waar niks te doen is maar die ik ontzettend leuk vind door de ouderwetse straten, de kerk, het dorpsplein en alle restaurants daarom heen. Een beetje zoals Haarlem, Muiden of Naarden maar dan nog kleiner. Eten bij restaurant Auberge De Zwaan was van begin tot eind een culinair genot. Een stijlvolle brasserie met romantische serre, topservice een heerlijke gerechten.

Adres: Markt 4, 5688 AJ Oirschot

stedentrip-brabant

combi-stedentrip-brabant-tilburg-en-den-bosch

Eten, drinken & borrelen in Tilburg

Voor mij waren de vele hippe restaurantjes en winkels het hoogtepunt van Tilburg. Tilburg heeft een vrij kleine binnenstad met een combinatie van historisch en modern. Van hoge herenhuizen tot aan de hippe Piushaven. In elke straat en op elk plein is wel weer een terras te vinden. Ik plof dan ook regelmatig neer voor een chai tea of iets anders. Het Dwaalgebied is een leuke opkomende wijk van de stad.

Het Dwaalgebied en de De Dwalerij markt

Iedere laatste zondag van de maand wordt de Noordstraat in Tilburg omgetoverd tot de Dwalerij; een innovatieve zondagsmarkt voor foodies & funshoppers. Vooral op een zomerse dag als de onze verzamelt iedereen uit de omgeving zich hier. Van creatieve kunstenaars en huisgemaakte lekkernijen. Planten in touwen, sierraden, de nodige foodtrucks, homemade brood, zoetigheden, drankjes en van alles met appels, live muziek en overal zitzakken, tafeltjes en gezelligheid.

Elke laatste zondag van de maand. Adres: Noordstraat, 5038 EH Tilburg

Borrelen bij De Burgerij

In de Noordstraat zit ook De Burgerij, een unieke trefplaats in bourgondisch Franse sfeer. Van boerenkool tot kaviaar, van koffie tot een glaasje wijn. Van een salade tot een uitgebreide borrelplank en van een sportontbijt tot aan de oesterborrel. En behalve dat is er een delicatessenwinkel én kun je er blijven slapen.

Adres: Noordstraat 87, 5038 EH Tilburg

combi-stedentrip-brabant

stedentrip-tilburg-den-bosch

stedentrip-brabant

stedentrip-tilburg-den-bosch

One thought on “Combi stedentrip Brabant: Tilburg en Den Bosch

  1. Hoi Bianca,

    Wat leuk om te lezen hoeveel leuke dingen er te doen zijn in ons eigen kleine landje!
    Breda is zeker een plek die je een keer moet bezoeken. Ik ben laatst met mijn vriendinnen een weekend naar Breda geweest. We hadden een hotel in de buurt geboekt en zijn daarna twee dagen Breda in geweest. Er zijn echt super veel leuke plekken om te bezoeken!

    Groetjes Lisanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *