Tips Lanzarote: Alsof je op de maan bent beland, een maan met helder blauw water, zwart zand, waar kamelen rondlopen en waar af en toe een cactus groeit. Dat gevoel krijg je op het bijzondere Spaanse eiland Lanzarote, een van de Canarische eilanden. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik het eiland bezocht voor mijn studie. Het eiland is te bijzonder om niet te delen.

Tips Lanzarote

Lanzarote is het land voor de wandelaars, voor de fietsers, voor surfers. En voor de roadtripppers. Het land is in korte tijd goed te bekijken en met een auto kom je net even op alle mooie plekjes. Het eiland ligt ter hoogte van Marokko, dichtbij de evenaar. Dit zorgt voor krachtige zonnestralen, altijd lente in de winter, een heerlijk zomers klimaat. Milde winters en hete zomers, maar altijd een briesje en altijd zon. Zelf bezocht ik het eiland in maart, waar het met 25 graden tropisch aanvoelt. De wind zorgt er daarom voor dat Lanzarote een fijne bestemming is voor golfsurfers.

De Spaanse sferen zijn overal op het eiland goed te voelbaar; van exotisch temperament, passie en heerlijke tapas. Hoogbouw is op het eiland verboden want kunstenaar Cesar Manrique heeft daar hoogstpersoonlijk voor gezorgd. Bezoek zijn museum en je waant je in een prachtige witte wereld, ronde vormen & natuurlijke elementen. Vanaf Amsterdam vlieg je in 4,5 uur rechtstreeks naar het vliegveld van Arrecife. Het eiland heeft veel mooie resorts aan zee maar ook kleinschalige Bed & Breakfast. Boek je accommodatie hier!

Lees ook: Reistips en bezienswaardigheden voor het fijne Valencia

Kunstenaar Cesar Manrique

César Manrique was de grootste kunstenaar ooit op Lanzarote en hij heeft veel invloed gehad op de hedendaagse architectuur. Hij zorgde er voor dat het eiland niet uitgroeide tot een toeristisch oord met flats en hotels. Hoogbouw is op het eiland namelijk niet toegestaan. Cesar zag Lanzarote als zijn atelier en Manrique heeft ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger gebouwd worden dan vier verdiepingen, dat zij voornamelijk wit en zeer licht van tint werden, en dat de raamkozijnen in de kleuren groen, blauw of bruin werden geverfd (stiekem werd er wel hoogbouw neergezet toen hij in Amerika zat). Hij wilde dat natuur de grootste rol speelde in zijn werken. Het huis van César Manrique is omgetoverd tot een museum.

Teguise & Arrecife

Teguise heeft een rijke historie: de plaats stamt uit het begin van de vijftiende eeuw en was tot 1852 hoofdstad van Lanzarote. Het centrum van Teguise bestaat vooral uit gebouwen die stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw maar nog goed bewaard zijn gebleven. Witgekalkte gebouwen (geen hoogbouw!) afgewisseld mat cactussen. Behalve mooie gebouwen bewonderen zoals Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe en het Palacio Spínola kun je in Teguise ook prima winkelen (vooral de bekende zondagmarkt).

De hoofdstad Arrecife is een sprookje, met Afrikaanse sprankels. Vol kleuren, vissersbootjes en gastvrije mensen. Zowel op cultureel, sociaal, politiek als economisch gebied is Arrecife ook de belangrijkste stad van Lanzarote, mede dankzij de aanwezigheid van een haven.

Nationaal Park Timanfaya

Tussen 1730 en 1736 en in 1824 heeft er zo’n enorme reeks vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden dat er toen elf dorpen verzwolgen zijn. En nog steeds staat de grond op sommige plekken nog letterlijk in vuur en vlam. Het Timanfaya park is een gebied waar de kraters en lavavelden te zien zijn en waar de grond nog gloeiend heet kan zijn (inclusief barbecues). Spectaculaire beelden, zwarte vergezichten, donkere lavagangen en mysterieuze ondergrondse meren zijn de overgebleven sporen.

tips-lanzarote

tips-lanzarote-zien-en-doen

Het kikkergroene meer Lago Verde

Hoe bijzonder is een felgroen meer op een zwart en rood eiland, naast de azuurblauwe zee? Op enkele honderden meters van het dorp El Golfo ligt Lago Verde. Het meer is ontstaan in een oude krater waardoor er nu nog steeds water ondergronds aangevoerd wordt. De algen zorgen ervoor dat het water de aparte kleur krijgt. De combinatie van het zwarte zand, de azulblauwe zee en bruinrode zandrotsen zijn uitzonderlijk. Waar het El Golfo meer ligt komen de meest felle kleuren ineens zo dichtbij elkaar dat je drie keer moet kijken voordat je het geloofd. Sla deze plek van het eiland al absoluut niet over!

Jameos del Agua: Blue lagoon met albinokrabbetjes

Moeder natuur kan toveren. De meeste grotten zijn donker, stil, levenloos en kil. Jameos del Agu is verre van dat. Als gevolg van de vele lavastromen zijn er ondergrondse grotten ontstaan waarvan een aantal met water. Het meeste heldere water dat ik ooit gezien heb, de albinokrabbetjes in het waterdoen het lijken alsof je naar de sterren kijkt. Het ondergrondse meer is omgeven door een groene oase aan de hand van Cesar Manrique. De witte krabbetjes leven normaalgesproken alleen 1000 meter onder de aarde maar maken nu het geheel tot een sprookjesachtig tafereel.

Naast de grot ligt een palmentuin met een kunstmatig meer en een museum gewijd aan de vulkanen. Bovendien biedt een auditorium, gebouwd in de grot zelf en dat profiteert van het geluid van de vulkanische grot, allerlei soorten concerten en evenementen in een uniek landschap.

tips-lanzarote

Mirador Del Rio, panoramisch uitzicht

Het eiland maakt me rustig. weinig mensen, ruige natuur en adembenemende uitzichten. Mirador del Rio is 1 van de 7 attracties die gemaakt is door de op het eiland geboren kunstenaar Cesár Manrique. De woongrot ligt op het noordelijkste puntje van Lanzarote, aan de rand van een 400 meter hoge afgrond. Het panorama vanuit het Miradol del Rio is schitterend en het uitzichtpunt laat zien dan Lanzarote een zusje heeft: het onbewoonde eiland Graciosa.

Stranden op Lanzarote

Op Lanzarote zijn maar weinig witte Bounty stranden te vinden. Zwarte stranden daarentegen vind je er wél veel. Vanwege het vulkanische landschap heeft het zand een andere kleur dan dat we gewend zijn. Het ligt overigens net zo lekker, op de heetste dagen wordt het zand alleen ook nog heter. Aanraders zijn Playa de Famara, Bajo de los Sables, Playa Flamingo en Playa Blanca.

La Geria wijngebied

De wijngaarden op Lanzarote zien er uit zoals je ze nog nooit eerder gezien hebt. Door het droge en vooral winderige klimaat op het eiland is er een speciale techniek nodig om te zorgen dat de druiven genoeg water krijgen. Er worden soort ronde muurtjes gebouwd van picon stenen (kleine lavasteentjes die de eigenschap hebben goed vocht vast te kunnen houden) om de soms zeer felle passaatwinden die over het eiland waaien tegen te houden. De druiventakken worden in kuilen gezet zodat het daar naar toe stroomt. De wijn La Geria is fruitige zoete witte wijn.

tips-lanzarote-zien-en-doen

tips-lanzarote-zien-en-doen

tips-lanzarote

tips-lanzarote-zien-en-doen

tips-lanzarote

18 thoughts on “Tips Lanzarote: acht x zien en doen op dit magische eiland

  1. Heel wat jaar geleden was ik op Lanzarote, maar heb toen voornamelijk bij het zwembad gelegen. Zonde natuurlijk, maar toen gaf ik nog niet zo veel om sightseeing haha! Reden om nog eens terug te gaan!

  2. Ziet er mooi uit! Vooral die ruige kust met die zwarte muren van steen en dat blauwe water <3 Ik ben zelf enkele jaren geleden op Tenerife geweest. Daar heb je ook zo'n vulkanisch landschap, maar dit ziet er weer totaal anders uit!

  3. Wauw wat mooi zeg! Ik ben van de canarische eilanden het meest benieuwd naar Tenerife en lanzarote. Volgens mij stiekem het meest naar lanzarote.. 🙂

  4. Geweldig mooi! Ik vind alleen de massa toerisme zo’n nadeel van de Canarische Eilanden. Dat houdt me tegen… Maar dit ziet er wel heel vet uit! En rustig. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *