Meer dan ooit is duurzaamheid het de gesprek van de dag. De klimaat verandert in razend tempo en dat heeft vele gevolgen. De aarde warmt op, dit betekent dat de zeespiegel stijgt en dat stukken land er over een paar jaar niet zijn. Eilanden verdwijnen, landen worden kleiner. Watersnoodrampen liggen op de loer en kuststeden lopen gevaar. Het meest vervuilende voor onze aardige is de vleesproductie. Maar ook reizen is belastend. Daarom schreef ik deze tips om duurzaam te reizen. Alle beetje helpen!

Tips om duurzaam te reizen

Doordat reizen een ontzettend fijne (verslavende) bezigheid is, – jezelf verrijken, je horizon verbreden, lekker eten, nieuwe culturen leren kennen, de natuur ontdekken – vergeten we, ook ik, dat reizen eigenlijk heel slecht is voor onze mooie aardbol. Gek eigenlijk, we reizen om onze aarde te zien maar maken het daardoor ook kapot. Vandaag wil ik daarom meer vertellen over hoe je groen en duurzaam kunt reizen.

Ethisch reizen: leer meer over het land voor je het bezoekt

Ga je naar een exotische bestemming of naar een van de landen in Europa? Het is altijd goed om je van te voren in te lezen voor bepaalde gewoontes van een land. In veel landen gaat het er heel anders aan toe dan wij misschien gewend zijn – en dat is wat reizen zo leuk maakt – en aanpassen is daarom verreist. Welke kleding kun je bijvoorbeeld beter thuis laten? Wat betekenden de handgebaren of hoe ga je met het geloof om? Ga met respect om met de mensen! Zo kom je ook beter in contact met de locals.

Vegetarisch eten op reis

Zoals ik eerder schreef is de vleesindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Ik raad je aan om eens stil te staan bij het proces van dier naar het vlees of vis op je bord. De weg is lang en eigenlijk heel onlogisch. Bossen worden gekapt zodat daar vee kan staan en/of zodat daar voedsel voor de dieren verbouwd kan worden. Dit voedsel is overigens ook prima om te eten door de mens. Vervolgens wordt het voedsel naar Amerika en Europa getransporteerd wat uitstoot kost. En dan hebben het nog niet over de uitstoot van koeien zelf en de massastallen. Door de vele vlees in de westerse wereld hebben mensen in arme landen nauwelijks eten. Een vrij simpele en effectieve manier om hier een positief steentje aan bij te dragen is om vegetarisch – nog liever veganistisch – te eten. In niet in alle landen is dit gemakkelijk. De website Happycow geeft een handig overzicht voor vegetarische restaurants over de hele wereld!

Lees meer: Gezond eten op reis

tips-om-duurzaam-te-reizen

Kies waar het kan voor een duurzaam transport & compenseer

Reizen is jezelf vervoeren, het vliegtuig laten staan wordt dan ook vrij lastig. Maar tijdens je reis kun je wel kiezen voor een duurzamer transport. Zo kun je een plek zo veel mogelijk te voet verkennen en fietsen door een stad. Daarnaast is de trein het meest duurzame manier van reizen. Kies je voor de auto? Misschien kun je extra mensen meenemen en zo carpoolen. Vanuit – of binnen – Nederland kon je gebruik maken van Bla bla car of kiezen voor de groene en goedkope Flixbus. Voor het vliegen kun je bijvoorbeeld bij Greenseat en Trees for all je CO2 uitstoot compenseren.

Kies voor lokale organisaties

Om de locals zo veel mogelijk te steunen kun je ook het best je excursies doen bij een lokale organisatie. Zo weet je zeker dat het geld niet naar grote corrupte bedrijven gaat. Bovendien is het natuurlijk leuk om in contact te komen met de locals. Lees ook: Eten bij locals thuis met With Locals

Kies voor een duurzame accommodatie

Een duurzame accommodatie kiezen vind ik steeds makkelijk. Er zijn veel hotels die zich bezig met duurzaamheid. Maar wat je ook steeds meer ziet en wat nog beter is, is slapen bij mensen thuis of bij een kleinschalige Bed en Breakfast. Zo bevorder je de lokale economie en kom je in contact met de bevolking. In Slovenië sliep ik bij een familie thuis en bezocht ik een boerderij die alles van het eigen land halen. In Friesland bezocht ik Herberg het Volle Leven, dat volledig in het teken staat van welzijn en duurzaamheid.

Eco hotels kun je bijvoorbeeld zoeken via het ‘Green key’ certificaat en ook vond ik de site BookDifferent dat zich inzet voor duurzaamheid: “De hotelbookingsite waar je in één oogopslag kan zien hoe groen en schoon bestemmingen zijn, eenvoudig eco-gecertificeerde hotels kan zoeken en boeken, en elke keer als je een hotel boekt jouw favoriete goed doel kan helpen.” Andere manier van groen slapen zijn kamperen, slapen op een boot, huizenruil, Airbnb, couchsurfing en tal van andere ‘sleep with locals’ initiatieven.

Lees meer: Groen reizen: zo duurzaam mogelijk slapen

tips-om-duurzaam-te-reizen

Lees meer: Groen reizen: kies voor duurzamer transport

Leave nothing but footprints

Laat niets anders achter dan je voetstappen, neem niks anders dan foto’s en dood niet anders dan tijd. Een bekende uitspraak onder duurzame reizigers. Maar zelf deze zin moet je niet letterlijk nemen. Want ook een foto maken met flits is schadelijk en ook je voetstappen zorgt ervoor dat de natuur afbrokkelt. Maar de boodschap is duidelijk. Laat geen afval achter, maak niks stuk en respecteer de natuur.

Laat de dieren met rust

Dieren in het buitenland (en binnenland) worden ronduit slecht behandeld. Inmiddels is bekend dat de meeste olifantenritjes niet oké zijn. De beesten worden geestelijk en lichamelijk mishandeld voordat je er op kunt zitten. Doe dit dan ook niet. Gebruik altijd je volle en vooral nuchtere verstand: een tijger dat rustig ergens ligt en je kunt aaien? Een tijger is een wild dier dus dan kan niet goed zijn.

Souvenirs met koraal of dierlijke producten? Liever niet. Bezoek ook attracties met dieren – zoals het dolfinarium, dierentuin, dierenshows – zeker niet. Doordat er minder mensen komen, zullen deze attracties hopelijk ooit worden opgeheven. Zie je echt iets schokkends? Schroom dat niet hulp in te schaken. Een verhelderd artikel vond ik al op Betterplaces.nl. Sowieso een aanrader even op deze site te kijken, er staan van alles over duurzaam reizen!

Travellife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor  reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Wil je echt bewust bezig zijn, kun je op dit certificaat letten tijdens het boeken van je reis.

Reis licht

Reis je met het vliegtuig, probeer dan zo min mogelijk gewicht mee te nemen. Reizen met alleen handbagage is echt niet moeilijk. Er kan zoveel in je koffer en vaak wel tien kilo. Daarnaast is het ook voor jezelf fijn om niet te veel hoeven mee te tillen. Tip: Voor boodschappen/afval neem je een linnen tasje van huis mee of je kunt een plastic tasje opnieuw gebruiken. Lees meer: Zo reis je met alleen handbagage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *