Wat het is weet ik niet, maar gaan we naar Slovenië waar normaal gesproken het weer heerlijk is, komt bij ons de regen met bakken uit de hemel zetten. Gaan we naar Schotland is het volop zomer. Iets gaat hier niet helemaal goed. De Slovenen hebben dit jaar de beste zomer sinds jaren gehad, maar die was tot zijn einde tot wij er waren. Desalniettemin was Ljubljana een hele fijne stad. Ook iedereen die ik sprak die in Ljubljana was geweest vond de stad de ontdekking van de eeuw. Schattig, mooi, gezellig, een rivier, alles wat een stad voor mij moet hebben. Met veel liefde laat ik een aantal bezienswaardigheden en tips  voor Ljubljana zien.

Tips voor Ljubljana

Slovenië, en daarmee Ljubljana, ligt op de grens van de Balkan en is een beetje een vreemd eend in de bijt. Het is het rijkste, welvarende land van het gebied en veel moderner dan de andere Balkan landen. Het voordeel is dat alles verzorgd is, goede wegen, schone straten. Het nadeel is dat het niet het goedkoopste Balkanland is, maar nog steeds zijn de prijzen beter dan in Nederland. Je kunt vanaf april 2017 gemakkelijk met Transavia rechtstreeks vliegen op Ljubljana. Zelf bezocht ik de stad tijdens mijn roadtrip door Slovenië en vloog ik eerst op Venetië. De hoofdstad van Slovenië is compact en niet al te groot en alles is dus op loopafstand. Van dit soort steden houd ik.

Lees ook: De kust van Slovenië: bezienswaardigheden in Piran en omgeving

tips-voor-ljubljana

Doen in Ljubljana

De kleurrijke, pastelgetinte gebouwen zijn een belevenis om naar te kijken. En zo charmant. Welke andere stad heeft er nou een zuurstokroze gebouw (op het Prešerenplein) midden in het centrum staan? We wandelen langs de rivier, en langs al het groen midden in de stad. De stad is jong, er wonen veel studenten en daardoor is het er altijd gezellig. Niet druk, niet chaotisch. Naast de rivier hebben restaurants zich genesteld en zelfs in de stromende regen kun je buiten zitten. Dat doet iedereen dan ook. Er zijn verlaten smalle straatjes, afgewisseld met drukke pleinen. Van Barok tot modern, van suppen en winkelen, tot aan wijntjes drinken en kastelen (Ljubljanski grad) beklimmen. Ik deed een aantal dingen in Ljubljana die ik met jullie willen delen. De eerste tip is bonus; dat zouden we namelijk gaan doen, als het niet zo hard had geregend.

Bekijk Ljubljana vanaf het water

Helaas pindakaas voor mij. Door het weer ging onze SUP tour op de Ljubljanica rivier niet door. In plaats daarvan kocht ik een oranje paraplu en ging lopend op ontdekkings tocht door de stad. Mocht ik eens terug gaan naar Ljubljana dat wil ik zeker in de herkansing. Jij kunt het natuurlijk ook doen. Bananaway biedt in de stad en op andere plekken in Slovenië tours aan. Sightseeing vanaf je plank. Hoe leuk is dat!

tips-voor-ljubljana

Ljubljana met mooier weer. Foto via Roël, die een week voor mij in Slovenië was.

Groen slapen bij Hotel Park 

Slovenië is zowel letterlijk als figuurlijk een groen land. Het bestaat voor een groot deel uit bos en de bevolking leeft veelal van het land. Grootschalige bedrijven zul je niet snel vinden, een van de redenen waar ik zo dol ben geworden op Slovenië. En ook in Ljubljana merk je dit. We sliepen in het eerste groene hotel van Ljubljana: Hotel Park. Heel fijn dat afwas zoveel mogelijk gerecycled wordt, verspilling wordt tegengegaan en er energiezuinig wordt omgegaan met bijvoorbeeld was, maar ook leuk is dat er zomers yoga lessen worden gegeven en dat het eten hier altijd lokaal en vers is. In je hotel ligt een waterfles klaar (zodat je niet steeds een plastic flesje hoeft te kopen) en een groen notitieboekje. Fijn die extra dingetjes! Het hotel ligt op loopafstand van het centrum (net op de rand) en je hebt een panoramisch uitzicht over Ljubljana en haar omgeving.

Adres: Tabor 9, 1000 Ljubljana

Sloveense wijnen drinken bij wijnbar Movia

Slovenië verast me op wijngebied. Het land heeft de mooiste witte wijnen en exclusieve wijnen door kleinschalige boeren. Ljubljana heeft een aantal kleine wijnbarretjes waar fantastische wijnen geschonken worden. Een daarvan is Movia. Waar ik normaal de tel en de smaken van de wijnen in de loop van de avond een beetje kwijt raak weet ik nu alles precies nog. De fruitige rode wijn met een houtige afdronk, de frisse witte wijn met en de zoette op het laatst.

Lees meer: Alles wat je nog niet wist over de wondere wijn in Slovenië

Elke dag naar de markt

Mijn favoriete bezigheid op reis: markten afstruinen. En altijd proeven en kopen. Fantastisch dat hier gewoon elke dag markt is, ook vandaag (die regen hè). Een deel van de oude markt, dat de naam Stari Trg draagt, is ondergronds en overdekt, het andere deel is buiten waar locals hun zelf geweekte of gevonden (uit de bossen) groentjes verkopen. Paddestoelen, courgettes, kazen. Helaas te veel om allemaal in mijn zak te stoppen. Ik koop een flesje pompoenpitolie. Mijn favoriet sinds Slovenië.

Maak een roadtrip door Slovenië

Met een ligging dat niet alleen voor afwisseling van het landschap zorgt, maar ook qua cultuur, eten, het weer en de geschiedenis veel verschillende kanten kent, is Slovenië het ultieme land voor een fijne roadtrip. Bovendien kun je een roadtrip door Slovenië prima in een week doen omdat alles binnen 3 uur rijden van elkaar afligt.  Slovenië grenst aan vier landen:  Italië, Hongarije, Oostenrijk en Kroatië, vandaar dat het land ook zo divers is. Het heeft daarnaast een (klein) stuk kustlijn en wordt nog niet heel veel bezocht door toeristen.

Lees ook: Mijn route voor de ultieme roadtrip door Slovenië

tips-voor-ljubljana

tips-voor-ljubljana tips-voor-ljubljana tips-voor-ljubljana

13 thoughts on “Slovenië: Bezienswaardigheden & tips voor Ljubljana

  1. Wat balen van het weer! Zul je altijd zien… en vast de komende jaren nog vaker dankzij die fijne global warming. Ik was ergens in mijn jonge twintiger jaren een paar dagen in Ljubljana, tijdens een Interrail vakantie. Kan me vooral enorme schnitzels herinneren, was toen duidelijk nog niet zo into food en wijnen als nu :’)

      1. Very useful inamtofrion especially the last part 🙂 I take care of such info a lot. I’m seeking this kind of info for a long period. Thank you so much and best of luck.

  2. Het lijkt mij zo gaaf om deze stad via een SUP tour te ontdekken! Een ideale mix tussen sightseeing en actief bezig zijn, echt iets voor mij! Je hebt gelijk, ook in de regen is deze stad prachtig. Je hebt weer mooie foto’s gemaakt 🙂 Slovenië is volgens mij een schitterend land. Mooie steden en prachtige natuur, een bestemming die ik zeker op mijn wensenlijstje zet!

  3. The ideas you contributed here are really valuable. It turned out such a fun surprise to see that waiting for me immediately i woke up now. They are constantly to the point as well as simple to interpret. Thank you for the innovative ideas you have shared here.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *