Vrijwel iedereen maakt op vakantie en op reis foto’s. Is het niet met een camera dan wel met een telefoon waar je tegenwoordig ook de mooiste beelden mee kunt maken. Zelf heb ik een oude telefoon en fotografeer ik met een spiegelreflex. Fotograferen is een van mijn grootste passies maar daarnaast vind ik het superhandig om beelden vast te leggen zodat ik dingen beter onthoud. Zo weet ik nog precies in welk stadje in Griekenland ik ging kajakken of hoe de route van onze road trip door Schotland liep. Mocht je zelf je foto’s willen verbeteren lees dan snel verder. In dit artikel deel ik 10 reisfotografie tips!

Reisfotografie tips

Ik verzamelde een 10-tal tips om je reisfoto’s net even wat mooier te maken. Ik ben niet echt op het technische deel van een spiegelreflectie camera in gegaan maar deze tips zijn juist voor iedereen met alle soorten camera’s. Zelf schiet ik mijn foto’s wel altijd in ‘raw’, anders bewerkt je camera ze zelf al. En ik bewerk ze liever zelf en in raw kun je er nog veel meer mee dan in JPG. Nadeel is wel dat je alle foto’s moet omzetten voordat je ze kunt gebruiken maar ik vind het uitzoeken en bewerken van foto’s altijd wel een leuk klusje.

Ik houd van dit soort combinaties. Links een Cubaanse vrouw van een afstand en voor de speling wat bladeren op de voorgrond. Rechts een detailfoto van de koffiebonen die ze aan het plukken is.


1: Zoek de mooiste uurtjes van de dag op

Het weer heeft altijd een grote invloed op je foto’s. De meeste mensen zijn dol op zon, maar midden op de dag is dit vaak juist niet het mooist. Er ontstaan dan harde schaduwen en de sfeer ontbreekt een beetje. Een Belgische fotografe die mee was op reis in Portugal haalde om 3 uur ’s middags niet eens haar camera uit haar tas. Ze weet al; dit worden gewoonweg níet de beste foto’s. De momenten rondom zonsopkomst en ondergang zijn de uren die je moet pakken. De zon kleurt 50 tinten goud en de wereld kleurt met haar mee. Vandaar dat deze momenten de ‘golden hours’ worden genoemd.

2: Probeer een verhaal te vertellen en laat niet alles in x zien

Een van mijn favoriete tips voor reisfotografie ook al is dit voor mezelf is ook een punt van aandacht. Door een creatieve positie te kiezen of om een foto op een bepaalde manier af te snijden creëer je een heel ander beeld. En tenzij je een nieuwsfotograaf bent is het vaak niet heel belangrijk om alles op een foto te zetten. Je kunt meerdere foto’s maken (en achter elkaar op Instagram plaatsen of voor een fotoboek) en vaak kunnen mensen zich wel inbeelden wat er bij de foto hoort. De sfeer is belangrijker!

3: Houd de regel van derden in gedachten

Hoewel ik een foto met een onderwerp precies in het midden ook heel mooi vind is het ook goed om de regel van derden in je achterhoofd te houden. Dit houd in dat je de foto in ruiten verdeelt en je onderwerp niet in het midden maar op een derde van het totaal beeld plaatst.  Zowel horizontaal als verticaal. Het maakt je foto veel aantrekkelijker en mensen kijk beter.

4: Speel met dieptes en speel met groot/klein

Op reis is het altijd leuk om naar het hoogte punt van een stad te gaan en het kilometers lange uitzicht te bekijken. Maar heel eerlijk, zelfs als ik daar al sta doet het me niet heel veel en ik vind dit zeker niet de mooiste reisfoto’s. Het is gewoonweg te ver weg allemaal. Op foto’s komt zoiets ook totaal niet over. Zet daarom iets voor je beeld om diepte te creëren. Of speel met grote en kleine dingen. Je kent vast wel de bekende beelden van de zoutvlaktes in Bolivia waarbij er twee mensen op de foto staan. Er staat er een ver weg en de andere dichtbij en het contrast is spectaculair om te zien!

reisfotografie-tips

Door m’n vriend ook op de foto te zetten zie je pas écht hoe gigantisch de bergen zijn. Het wandelpad loopt vanuit een hoek en neemt je als het ware mee ín de foto


5: Varieer in je foto’s

In een land als Canada is het logisch dat je veel meer landschapsfoto’s maakt en in Azië is het vaak makkelijker om mensen op de foto te zetten. Maar probeer een beetje variatie aan te brengen aan je foto’s. Zowel qua onderwerp als qua compositie. Dit is echt superlastig om te doen omdat je eenmaal een bepaalde gewoonte en voorkeur hebt. Het kan daarom zeker geen kwaad om af en toe inspiratie bij anderen op te doen en uit je comfortzone te stappen. Maak foto’s van ver af, dichtbij, horizontaal, verticaal, in de nacht, een andere compositie, et cetera.

6: Gebruik een Tripot / Statief

Als je iets meer wilt doen met je foto’s dan raad ik aan om met een statief te werken. Vooral als je weet dat je bijvoorbeeld naar een gebied met water gaat. Je camera zet je neer op een statief zodat je camera niet beweegt. Hierdoor kun je wel spelen met beweging in de foto. Stromend water of een rijdende trein bijvoorbeeld. De meest magische foto’s kun je maken als je je sluitertijd heel laag zet (je diafragma eventueel hoog voor meer licht). Zo worden alle foto’s stabieler en scherper en kun je bijvoorbeeld ook de sterrenhemel of het beter op de foto zetten. Bij het fotograferen van het noorderlicht is een statief echt onmisbaar. Mocht je geen statief hebben, zoek dan een muurtje of iets waarop je de camera neer kunt zetten.

tips-voor-reisfotografie

Je ziet het water bewegen doordat ik een statief heb gebruikt en een hele lange sluitertijd. De rotsen eromheen zijn wel gewoon scherp. 


7: Rechte horizon / symmetrie

Deze tip lijkt misschien heel vanzelfsprekend maar ik verbaas me nog elke keer (op Instagram bijvoorbeeld) over hoe scheef foto’s worden genomen. De horizon loopt dan bijvoorbeeld helemaal schuin. Waarom? Zelfs achteraf kun je de horizon nog rechtzetten in bijvoorbeeld een simpel programma als Picasa dus ik raad iedereen aan dat gewoon te doen. Daarnaast vind ik zelf een foto mooier, rustiger, als er symmetrische lijnen lopen, dat alle lijnen in beeld recht zijn. Een klein detail maakt een groot verschil.

8: Maak wél gebruik van tegenlicht

Hoe vaak ik wel niet hoor dat je niet tegen de zon in kan fotograferen. Terwijl dit juist prima kan! Spelen met de (laagstaande) zon zorgt juist voor hele mooie effecten. Kies ook hierbij weer voor de mooiste uren van de dag en probeer wat uit. De zon in het midden, links, een kwartiertje later, de zon door de bladeren heen laten schijnen of maak een foto met een hard silhouet, maak schaduweffecten, er zijn zoveel mogelijkheden om gebruik te maken van tegen licht.

9. Neem de tijd

Vaak wordt gedacht dat een goed gelukte foto gewoon een lucky shot is, of dat de camera goed is. Het tegendeel is waar. Degene achter de camera bepaald hoe de foto wordt plus, de fanatieke fotografen gaan er echt op tijd om het mooiste plaatje te kunnen schieten. Sta bijvoorbeeld vroeg op om de toeristische plekken zonder toeristen op de foto te zetten. Of sta vroeg op om de mooie zonsopkomst vast te leggen. Maak een praatje met locals voor een leuke foto en heb vooral geduld. Een foto van de bliksem maak je ook niet een 10 minuten. Fotografen staan daarvoor soms uren buiten!

10: nawerken met Instagram / Picasa / Photoshop / Lightroom

Negen van de tien keer is je foto gewoon niet in een keer perfect. En vooral als je op de automatische stand schiet kan de belichting soms wel wat beter, of het kan nou eenmaal een grijze dag zijn. Met een beetje nabewerken bedoel ik niet dat je een foto helemaal hoeft te manipuleren. Maar een beetje oplichten, de kleuren wat helderder maken of die verdomde horizon recht zetten zijn wat mij betreft wel echt een must. Met Instagram kun je zo enorm veel en ook Picasa is een handig, simpel programma voor op de computer die je kunt gebruiken.

Welke camera gebruik ik?

Al sinds ik me kan herinneren klik ik foto’s met een Nikon camera. Je bent altijd team Nikon of Canon, maar ik gebruikte gewoon de camera die mijn vader had, investeerde in Nikon-lenzen en bleef zo altijd trouw aan Nikon. Negen van de tien keer gebruik ik op reis mijn gouden Nikon Camera en de ideale lens die van 18 naar 105 mm kan. Ik gebruik bijna niks anders meer omdat deze redelijk ver kan inzoomen en ook vrij breed kan. Daarnaast héb ik wel allemaal extra tools; meerdere lenzen, statieven, een action camera et cetera. Tijdens deze reis is het plan deze ook echt meer te gaan gebruiken. Mijn telelens gaat mee om de vogels van dichtbij te kunnen fotograferen, het statief voor de perfecte, stille plaatjes. Maar onlangs hoorde ik dat je niet meer moet investeren in een spiegelreflex, een systeemcamera de toekomst zijn en beter dan een spiegelreflex. Ik ben benieuwd…


➞ Welke camera neem je mee op reis?
➞ Wat te doen met je reisfoto’s

tips-voor-reisfotografie

Een ander perspectief: Je laat ziet dat je in een auto zit en het beeld vertel een verhaal: overstekende stieren. Had ik alleen de natuur en de stieren op de foto gezet was de foto minder interessant geweest. Plus, die diepte in de foto maakt een foto spannender.

reisfotografie-tips

Hier ook een foto met mooi tegenlicht

reis-fotografie

reisfotografie-tips

Spelen met symmetrie en lijnenspel. Zou het houten pad niet in het midden hebben gelegen of de horizon was scheef geweest dan was de foto ook minder geweest. De lijnen zijn hier juist het sterke punt.

fotograferen-op-reis

reisfotografie-tips

Lokale bevolking in zijn natural habitat. Zorg dat er altijd wat ruimte om je onderwerp heen is.

reisfotografie-tips

Tegenlicht en zonsondergang zorgen voor mooie warme kleuren

tips-reisfotografie

Een rechte horizon, bonen die recht staan en de boom op links maakt de afbeelding minder saai

reisfotografie

tips-voor-reisfotografie-zo-maak-je-de-mooiste-reisfotos