De zomervakantie komt er aan en dat betekent voor veel mensen dat ze op reis gaan. Zelf kijk ik weken van te voren al uit naar een trip en ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Ik pak regelmatig de auto of het vliegtuig maar maak soms nog steeds enorme blunders. Zo had ik eens geen geldig identiteitsbewijs en had ik voor Israël mijn bankpas niet op wereld gezet. Lekker slim! Maar al doende leert men toch? Om te voorkomen dat je dezelfde fouten maakt en relaxt op reis kan gaan maakte ik deze vakantie checklist. Want een goede voorbereiding is het is halve werk.

De complete vakantie checklist

Je vakantie of vliegticket is geboekt en over maanden of weken vertrek je al. Ga je backpacken in Thailand? Op zonvakantie naar Griekenland of een road trip maken door Amerika? Elke reis vraagt om een andere voorbereiding. Reizen door Europa is al een stuk makkelijk dan bijvoorbeeld door Cuba. Zorg dat je je in elk geval inleest over het land, dat je de lokale cultuur en gebruiken respecteert. En met deze vakantie checklist kom je zeker ook al een heel eind!


Lees ook: 10 dingen waardoor je het reisgevoel thuis ook kunt beleven

vakantie-checklist

Vaccinaties nodig?

Ga je naar een land buiten Europa? Zorg dan dat je op tijd checkt of je vaccinaties nodig hebt. Dit kun je zien op GGDreisvaccinaties.nl en je kunt contact opnemen met je huisarts. Vaak wordt er ook advies gegeven om pillen tegen malaria te slikken. Dit zijn echt wel heftige pillen en ook de zijn ze minder vaak ‘nodig’. Zorg in elk geval dat je ze wel meeneemt. Houdt er ook rekening mee dat er dus wat kosten bij kunnen komen wanneer je een reis boekt. Maar in sommige gevallen kun je de kosten declareren bij je zorgverzekeraar. Zorg dat je je zo’n 4/6 weken van te voren laat vaccineren. Ga je last-minute weg? Dan kun je eventueel terecht bij Travel Clinics op Schiphol.

Belangrijke documenten

Hoe logisch het ook klinkt, ook ik heb een keer op Schiphol gestaan zonder geldig identiteitsbewijs. Ik vloog naar Italie en ik had mij ID-kaart zeker wel meegenomen, maar ik had even over het hoofd gezien dat deze al een tijdje niet meer geldig was. Wat je dan moet doen? Gelukkig kun je op Schiphol een noodpaspoort kopen en mocht ik alsnog mee het vliegtuig in. Deze actie kan je wel afraden trouwens. Zorg dus dat je alle belangrijke documenten bij je hebt en dat ze geldig zijn (voor een aantal landen moet deze 6 maanden geldig zijn). Voor veel landen moet je ook een visum aanvragen. Wat neem je mee?

 • Geldig identiteitsbewijs (ID voor Europa, Paspoort voor de rest)
 • Vliegtickets (kan vaak ook digitaal en je kunt jezelf soms inchecken)
 • Papieren voor de accommodatie (adres, contactgegevens)
 • Vaccinatieboekje
 • Zorgpas
 • Visum
 • Bankpas / Creditcard

Optioneel zijn de papieren voor de huurauto, een visum voor bepaalde landen en in sommige landen moet je iets extra’s meenemen. In verschillende landen moet je aantonen dat je het land weer gaat verlaten (een retour of doorreis ticket) en moet je een extra bewijs hebben dat je verzekerd bent (voor Cuba bijvoorbeeld). Dan bel je met je bank of zorgverzekering en die weet vaak wel wat je nodig hebt. In een enkel geval moet je aantonen dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan. Tip: maak een kopie van je belangrijke documenten en print een versie voor mee op reis, handig voor als je je spullen kwijt zou raken!

Doorlopende of gewone reisverzekering?

Ik heb het zelf nog nooit nodig gehad, maar mocht er op reis iets gebeuren, dan is het fijn als je kunt terugvallen op je reisverzekering. Vaak dekt je eigen zorgverzekering een aantal medische kostenposten, maar lang niet alle kosten in het buitenland worden gedekt. Bekijk van te voren wat je precies wel en niet vergoed kunt krijgen. Dit is ook afhankelijk van je soort verzekering. Zo heb ik ‘extreme sport’ in mijn pakket zitten. Hier valt bijvoorbeeld skien maar ook duiken onder. Via je bank kun je je snel en makkelijk verzekeren. Ga je meer dan drie keer per jaar weg? Dan loont het al om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Zelfs al ga je maar een nachtje weg. Ook praktisch voor als je last-minute op reis gaat.

Bankpas en creditcard

Toen ik naar Israel ging vergat ik mijn bankpas te zetten op ‘wereld’ en kon ik niet pinnen. Na een telefoontje met de bank hebben ze dit gelukkig snel kunnen omzetten. Maar je kunt het makkelijk zelf thuis doen via internetbankieren. Je geeft de periode aan waarin je buiten Europa bent. Dan wordt dit daarna automatisch weer op normaal gezet. Een creditcard is helemaal onmisbaar op reis. Je kunt hier vrijwel altijd mee betalen en je hebt het bijvoorbeeld nodig om een auto te huren. Er wordt dan vaak een bedrag ‘gereserveerd’ dat dient als borg. Tip: bewaar je bankpas, creditcard en losgeld op verschillende plekken. Mocht je een van de drie kwijt raken dan heb je in elk geval nog een ander betaalmiddel. Daarbij is vrijwel alles wat je met een creditcard op reis koopt, gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging.


Lees ook: Tips voor reizen met alleen handbagage

reistips

Kijk of er bijzonderheden in het land zijn

Zijn alle saaie formaliteiten geregeld? Dan komt het leukere deel van de voorbereiding: je verdiepen in het land. Het is handig om te weten of er bijzonderheden in het land zijn ten tijde van je bezoek. Ik was met pasen in Italië wat heel leuk is omdat er dan optochten zijn. Maar je moet er wel rekening mee houden dat deze soms ’s nachts doorgaan en de winkels gesloten zijn. Ook komt de Ramadan er weer aan en reis je bijvoorbeeld naar Indonesie, dan moet je daar natuurlijk ook rekening mee houden. Om nog een voorbeeld te noemen; toen de Thaise Koning vorig jaar overleed mocht er niet gefeest worden. En in Cuba kun je niet altijd pinnen en zijn de supermarkten erg leeg. Bovendien is er apart geld voor de toerist en voor de locals. Check ook de site van de Rijksoverheid om te kijken of je in veilige gebieden reist.

Check de bagage afmetingen & let op vloeistoffen

Zelf reis ik meestal alleen met handbagage. Je mag een trolley mee waar veel inpast en vaak ook nog een losse handtas. Na het lezen van de bagageregels van de betreffende vliegtuigmaatschappij is het vaak helemaal niet moeilijk om met een handbagagekoffer te reizen. Bovendien hoef je niet te wachten bij de bagageband en is licht vliegen beter voor het milieu. Voor elke vliegtuigmaatschappij zijn regels voor de afmeting en het gewicht van je bagage weer anders. Bij Transavia mag je geen klein tasje mee (deze moet in je handbagage passen), bij Rynair mag het bijvoorbeeld weer wel. Soms mag je ingecheckte koffer 20 kilo wegen, soms 23. Bekijk dus goed wat de regels van jouw airline zijn.

De regels voor vloeistoffen in je handbagage zijn wel overal hetzelfde. In beperkte hoeveelheden kun je toch vloeistoffen meenemen in je handbagage. Ook dikke cremes of bijvoorbeeld mascara vallen onder vloeistoffen. Scherpe voorwerpen zoals een schaartje mogen niet mee.

 • De vloeistoffen die je meeneemt moeten in een apart afsluitbaar zakje (een per persoon) zitten waar je doorheen kunt kijken (te koop bij de HEMA).
 • In de flesjes mag maximaal 100 ml zitten.
 • De inhoud van de zak mag niet meer dan 1 liter zijn. Let op: dit betekent niet dat je 1 liter mee mag! Hier ontstaat veel verwarring over. Stel je doet water in je plastic zak dan mag dit 1 liter zijn. De flesjes nemen meer ruimte en meer gewicht in dus je neemt minder mee dan 10 x 100 ml.
 • Medicijnen & babyvoeding die groter zijn mogen mee als je daar een doktersverklaring voor hebt & de baby meereist.
 • Alles wat je taxfree koopt, ook op andere luchthavens, mag mee in je handbagage. Zorg dat je aankopen met de kassabon in een verzegelde tas zitten.

Maak je telefoon vakantie-klaar

Niet geheel onbelangrijk is het reis-klaar maken van je telefoon. Met de smartphone van nu kun je zoveel dat het zonde is dit niet te gebruiken. Ga je backpacken op de bonnefooi? Installeer dan apps (zoals Booking.com, Tripadvisor & Hostelworld waar je makkelijk accommodaties kunt vinden. Voor een road trip gebruik ik MAPS.me, een gratis offline navigatie app. Hiervoor moet je wel thuis de kaarten die je nodig hebt downloaden. Ook gebruik ik Google maps steeds meer, ook offline. Ik zet sterretjes bij de plekken die ik graag wil bezoeken of belangrijk zijn, en met je GPS aan kun je altijd zien waar je bent.


Papieren in orde? Tas ingepakt & paspoort mee? Geniet van je reis!

2 thoughts on “De vakantie checklist: tips om je reis goed voor te bereiden”

 1. Handige checklist! Ik controleer altijd honderd keer of ik mijn id / paspoort bij me heb en of ie nog geldig is, hetzelfde geldt voor het op wereldwijd zetten van mijn bankpas… Je schrijft ook over je rijbewijs als id, maar je rijbewijs voldoet toch niet om de grens mee over te gaan? Dat over de bijzonderheden vind ik zeker een goede tip!

  1. Ja het wordt soms getolereerd! Toen mijn ID niet in orde was vroegen ze om rijbewijs (welke ik nog niet heb). Maar ID is beter inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.