Voor onze rondreis door Slovenië vliegen we vanaf Amsterdam naar het vliegveld van Venetië. Slovenië ligt namelijk op nog geen uur rijden hiervandaan en naar Venetië vliegen is vrij goedkoop. We willen alles van Slovenië zien maar als je zo dichtbij Venetië bent, dan kun je er niet omheen toch? We bezochten Venetië in 1 dag en het was heerlijk.

Venetië in 1 dag

We kozen er toch voor een dag in Venetië te spenderen. Want, als Venetië zo fantastisch is, gaan we terug, besloten we al snel. Acht uur ’s ochtends rijden we weg uit Piran, drie uur laten staan we met beide benen in prachtig Venetië. Half 11 die avond brengt ons vliegtuig ons weer naar Amsterdam, we hebben dus iets meer dan acht uur om de stad te verkennen. Wil je binnenkort naar Venetië maar heb je net als wij niet veel tijd? Venetië in 1 dag is uitstekend te doen.

Lees ook: Nationaal park Cinque Terre: de 5 kleurrijke dorpjes op steile rotsen

venetie-in-1-dag

Gondels, bruggen en water, veel water

Ontelbaar veel bruggetjes, kleine & grote kanalen, heel veel gondels en andere bootjes, smalle straatjes en oh, die ijsjes. En pizza, en Aperol Spritz, lasagne, tiramisu en Italiaanse koffie. In een dag. Venetië zin een dag zien is een zeker aanrader. Loop, loop en loop. Tot je niet meer kan.

Middeleeuws Venetië

Nadat we de bus uit zijn gestapt wandelen we direct weg van de massa. Want we zijn zeker niet de enige vandaag. De drukte valt me toch ontzettend mee, de meeste mensen concentreren zich in het centrum en daarbuiten is het zelfs leeg te noemen. En minstens net zo mooi. We hebben geen plan, niet eens een kaart van de stad en dwalen rond. Tot dat we bedenken dat we Venetië niet kunnen verlaten zonder de hoogtepunten te zien.

Het SanMarco plein is een hilarisch gezicht met de duiven op schoot van mensen. De fascinerende, kleurrijke tekeningen op de basiliek en de statige klokkentoren. Ik heb geloof ik niet zoveel met pleinen, des te meer met water en schattige straatjes. Ik maak (héél veel) typisch Italiaanse foto’s: met kruidenrekjes in het raam de net gewassen kleding buiten aan de lijn (Venetië is écht super fotogeniek). We eten niet één maar twee ijsjes vandaag (ook al regent het soms een beetje!).

Kanalen, terrassen en ijsjes

We staan stil bij Ponte dei Sospiri, de beroemde Brug der Zuchten waar gevangen voor het laatst daglicht zagen. Gek hoe zo’n naar iets er toch zo mooi uit kan zien. En hoe toeristisch de gondels ook zijn, ik vind ze fantastisch om te zien. Ook Canal Grande is populair maar voelt toch authentiek aan. De stenen Rialtobrug dateert al van 1591 en overbrugt de Canal Grande. Niks in Venetië lijkt nep of gemaakt. Puur en Italiaans en ook heel vertrouwd. Alsof ik hier hoor, in Italië. Normaal doen steden me niet veel. De Italiaanse steden zijn daar duidelijk een uitzondering op.

We ploffen neer op het terras en merken dan pas aan onze voetjes hoeveel we gelopen hebben. De pizza gaat er goed in en een ijsje (hum, het tweede ijsje al) daarna ook. In het vliegtuig ’s avonds slaap ik de hele vlucht als een roos en droom ik over onze volgende Italië reis. Hopelijk komt die snel.

Is Venetië is een dag te doen? Dat zeker. Is het aan te raden langer te blijven? Dat ook zeker. De stad is er zo een waar je geen genoeg van krijgt. En Venetië is niet het enige mooie eiland, ook kleurrijk Burano en glasblaas-eiland Murano schijnen meer dan leuk te zijn. To be continued dus..

Meer lezen: De 5 leukste wijken van Rome

venetie-in-1-dagvenetie-in-1-dagvenetie-in-1-dag venetie-in-1-dag venetie-in-1-dagvenetie-in-1-dag

16 thoughts on “Italië: Zo bezoek je Venetië in 1 dag

 1. Ik ben er al twee keer geweest en vond het telkens prachtig, maar toch miste ik daar altijd iets. In my opinion voelt het niet zo sfeervol als veel andere italiaanse steden, gewoon omdat het bijna enkel puur toerisme is en er niet meer echt geleefd wordt. Prachtige foto’s wel 🙂

  1. Bedankt voor je reactie! Ik heb verder alleen Rome gezien (wat ook heel toeristisch is) dus vandaar dat ik het niet kan vergelijken. Ik heb echt het idee dat het niet mooier wordt gemaakt dan dat het is en daardoor ‘echt’ aanvoelt. Dan kijk ik wel door de dure prijzen & straatverkopers heen. Ik was voorbereid op een hele toeristische stad zonder locals maar het viel me toch wel mee!

 2. Wat slim om Slovenië vanuit Venetië te bezoeken. Had ik zelf helemaal nog niet aan gedacht. Vluchten naar Ljubljana zijn vanuit Nederland vrij prijzig, maar Venetië is goed te doen vanuit Eindhoven 🙂 Thanks voor de tip!

  1. JA! echt heel makkelijk, nog geen uurtje met de auto en je bent in Slovenië en Slovenië is ook helemaal niet groot. Ljubljana vond ik trouwens ook erg leuk!

 3. Nog nooit in Venetië geweest, maar het lijkt me zo een interessante stad. Die grachten en die huisjes zien er zo schattig uit. Fijn dat je het niet zo druk vond, dat valt dan wel weer mee als je soms de foto’s of video’s van die hordes toeristen ziet!

  1. Ik was echt verbaasd over hoe rustig sommige straatjes waren! De hoofdpleinen waren wel druk dus daar moet je snel doorheen lopen! Maar Venetië blijft hoe dan ook superschattig =D

 4. Ik heb Venetië een héél lange tijd geleden bezocht dus ik zou het eens opnieuw moeten zien voordat ik een oprechte opinie kan geven maar ik vond het wel erg mooi. Een tikkeltje “overrated” maar dat gevoel heb ik wel vaker met grote of althans gekende steden.

  1. Bij de meeste grote steden heb ik dat ook wel (Barcelona bijvoorbeeld). Bij Venetië had ik een vrij negatief beeld (wel mooi, maar te toeristisch, druk & gemaakt) maar vond het wel meevallen. Waarschijnlijk omdat ik niet te veel verwachtte!

 5. Als ik de foto’s zie snap ik het helemaal dat je snakt naar meer. Maar zo te zien was het een hele fijne eerste ontmoeting. Wat ziet het er prachtig uit. Deze stad staat dus niet voor niets op mijn wishlist! <3

 6. Je foto’s zijn echt onwijs mooi! Ik was er een keer midden in de zomer en het was toen absurd druk maar wil graag nog eens terug om het te ervaren zoals jij nu gedaan hebt. Wauw!

 7. Pingback: Oktober Pleasures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *