Wanneer ik het vliegtuig uitstap of de auto instap op weg naar een nieuwe bestemming krijg ik altijd instant energie. Weggaan van thuis vind ik meestal niet leuk – ik mis toch m’n huis en katjes – maar een nieuwe reis starten vind ik wel weer superfijn. Het reizen werkt verlichtend, geeft me altijd weer nieuwe inzichten en ik heb het idee dat ik weer even kan aarden. Een tijdje geleden schreef ik al over ‘Reis met je Hart‘, een stichting dat zich inzet voor mensen die niet op reis kunnen. Zij doen dit omdat reizen een belangrijke behoefte is en veel bij kan dragen aan je algehele happiness.

Waarom reizen gelukkiger maakt

Zelf ben ik altijd wel bezig met het zoeken naar geluk. Hoe ben je gezond, werkt een volledige werkweek wel, welke keuzes in het leven maak je? En hoewel ik geen wetenschappelijk onderzoek heb gedaan (onderzoeken zijn er wel) geloof ik er in dat reizen bijdraagt aan je welzijn. Kijk maar eens naar jezelf. Hoe voelde je voor een reis, en toen je eenmaal weer terug kwam? Vaak word je niet alleen gelukkiger maar word je ook een fijner mens door het reizen.

Lees ook: Langer en gezonder leven: Het geheim van de vijf blauwe zones

Je beseft hoe goed we het thuis hebben

Op bijna alle plekken waar je komt – het maakt niet uit of dat Azië, Amerika of Afrika is – hebben mensen het minder goed dan de mensen in Nederland. Je hebt de extreme gevallen van armoede, te weinig voedsel, slechte huizen maar zelfs in Europa. In landen waarvan je misschien denkt dat het er goed leven is – zoals Portugal, Griekenland & Spanje – is het er minder goed geregeld dan bij ons. Wat denk je van een uitkering? Of wat als je ziek wordt? We mogen erg blij zijn met onze warme huizen en vangnet dat er is! Ik begrijp heel goed dat er mensen aan verschillende landen graag naar ons toe komen voor een beter leven.

Van reizen word je zelfverzekerder

Op reis moet je jezelf zien te redden in een vreemd land. De taal is anders, de gebruiken, de mensen. En ook al ga je samen met iemand, je zult altijd tegen problemen aan lopen die je zelf moet oplossen. Deze ervaringen maken jou zelfverzekerder! Bovendien word je ook een stuk zelfstandiger. Het openbaar vervoer in Nederland wordt ineens een eitje, en de supermarkt is een walhalla! Kun je in een vreemd land prima kunt redden? Dan in Nederland al helemaal toch?

Tijdens een reis ben je veel meer in de buitenlucht

Elke dag in de buitenlucht zijn is goed voor je gezondheid én goed voor je humeur. Met name vitamine D is belangrijk en laat zonlicht nou de grootste bron van vitamine D zijn. Wist je dat een groot deel van de Nederlanders een tekort heeft? Op reis zijn we altijd veel meer buiten en vangen we automatisch meer zonlicht. Daglicht en buitenlucht hebben een helende werking en verse zuurstof helpt je lichaam zuiveren.

Reizen maakt je relaxt

Er is geen plek meer in je geboekte accommodatie, de pinautomaat is leeg, je haar is al een week niet gewassen en je leeft in dezelfde kleding. Maar wat maakt het uit? Je kunt er niks aan veranderen of je vind vast wel een oplossing. Door veel te reizen maak je veel mee en weet je dat alles uiteindelijk wel weer goed komt. Terug in Nederland maak je je helemaal niet meer druk op de simpele dingen!

Je wordt minder materialistisch

Leven uit je backpack of alleen handbagage, geen make-up, dezelfde kleding dragen en je spullen van thuis niet missen. Een tablet? De nieuwste schoenen en gadgets?  Op reis leef je met zo min en ook zie je in arme landen hoe mensen leven met weinig spullen. In Nederland is het de gewoonte allemaal een of meerdere auto’s voor de deur te hebben, meerdere fietsen, een macbook, een smartphone et cetera, et cetera. Tijdens het reizen kom je er achter hoe materialistisch we eigenlijk zijn en hoe je met minder net zo, of misschien wel gelukkiger bent. Bovendien denk ik zelf vaak in vliegtickets; nieuwe kleding of een reisje? Ik weet het wel!

Je wordt socialer

Reizigers kunnen vaak goed met elkaar opschieten, ze delen immers dezelfde passie en ervaring! Als je alleen reist kom je bovendien supersnel in contact met anderen en is het helemaal niet raar een vreemde aan te spreken. En dat je in contact komt met de lokale bevolking en andere culturen zorgt ook voor een fijne ervaring en door gesprekken met totale onbekende word je een stuk socialer. De mensen zijn vaak ontzettend gastvrij en dat is aanstekelijk. Terwijl we in Nederland soms zelfs de buschauffeur niet begroeten…

De natuur maakt je zen

Ken je dat gevoel? Dat je al een uur door de bergen aan de wandelen bent, je nog niemand bent tegen gekomen – op wat schapen na – en dat je mond steeds opvalt door de schoonheid om je heen? Ik ben echt een natuurkind en ik kan intens genieten van het buitenleven. Van de zon en de zee word ik helemaal zen. En het is ook bewezen dat dichtbij de natuur staan je rustiger en gelukkig maakt. Je leeft in het moment, hebt weinig afleiding en het is een simpele manier om in balans te komen.

Tijdens het reizen ben je meer offline en heb je meer tijd

Thuis in Nederland heb ik vrij snel het gevoel dat ik me verveel. Een film kijken, of een programma op tv, kost me moeite want ik moet stil zitten en me concentreren op een ding. Ik pak dan altijd mijn telefoon erbij en lees zo’n beetje alles wat er online te vinden is. Rustig een boek lezen? Daar vind ik  de rust niet voor. Op reis probeer ik dat anders te doen. Ik vind het leuk te delen wat ik doe, maar ik hoef dan even niet te weten wat er online allemaal speelt. Ik wil graag veel doen op reis, maar dat zijn dingen als wandelen in de natuur en dat is totaal anders dan mijn to-do list thuis. Door meer offline te zijn heb ik meer tijd voor waardevolle ervaringen en ben ik een stuk rustiger in mijn hoofd.

Je bent meer in beweging

In het dagelijks leven doe ik graag aan hardlopen, bootcamp en yoga, op reis kies ik er voor om te tennissen, te zwemmen en vooral veel te wandelen. Zonder dat je het doorhebt beweeg je op reis vaak veel meer dan thuis. Door te sporten slaap je beter, kun je beter ontspannen en beter omgaan met tegenslagen. Een basisconditie te hebben voel je fitter en heb je meer energie. Door te bewegen komt er ook een stofje vrij waardoor je je zelfverzekerder, gelukkiger en vrolijker voelt! Sporten verlaagt je bloeddruk en heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Say whut?! Leuke dingen doen en gezond worden? Ik teken ervoor.

Neem afstand van je leven

Ben je thuis even niet zo happy met je leven? Misschien zoek je een baan, twijfel je over een aantal vriendschappen? Je leventje thuis van een afstand – letterlijk – bekijken kan heel verhelderd zijn. Misschien ontdek je wel wat je écht belangrijk vind in het leven of vind je de oplossing van een probleem waar je al tijden tegen aan hikt. Relativeren en afstand nemen helpt enorm bij het krijgen van nieuwe inzichten. Reis je heel basic? Dan kom je er achter dat het leven eigenlijk maar heel simpel hoef te zijn!

Lees ook: Fijne bestemmingen voor een yoga retreat

waarom-reizen-gelukkiger-maakt

waarom-reizen-gelukkiger-maakt

waarom-reizen-gelukkiger-maakt

waarom-reizen-gelukkiger-maakt

waarom-reizen-gelukkiger-maakt

3 thoughts on “Travelhappiness: 10 redenen waarom reizen gelukkiger maakt”

  1. Heerlijk artikel om te lezen!! Ik herken dit echt he-le-maal. Persoonlijk vind ik reizen heerlijk en naar mijn idee doe ik het ook echt niet genoeg 🙂 (helaas een fulltime baan haha) Wat je zegt, reizen maakt je een fijner persoon. Thanks voor het delen! Liefs, Merel

  2. Ik word alleen al blij van de gedachten over reizen, laat staan echt op reis gaan. Helaas doe ik het nog steeds te weinig. Het liefst ga ik 2 á 3 keer per jaar ergens naartoe. Helaas is reizen ook niet de goedkoopste hobby =(. Maar leuk geschreven en heel herkenbaar! Liefs Suus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *