De regio Emilia-Romagna ligt in het midden van Noord Italië, Bologna is de bekendste stad en hoewel veel mensen misschien denken dat Toscane of Napels het kloppende hart van culinaire Italië is, behoort deze titel toch echt aan Emilia-Romagna. Zo heeft Bologna de bijnaam ‘de buik van Italië’ en staat deze staat bekend als de culinaire hoofdstad van Italië. Maar ook Modena (van de Balsamico) en Parma (van de ham en kaas) hebben hun culinaire voetsporen achter gelaten. Parma behoort tot een van de mooiste steden in Italië en zeker een bezoek van een dag of twee waard. Welke dingen zijn er te doen in Parma?

Wat te doen in Parma

Zelf bezoek ik Parma in een dag, ergens eind september. We parkeren de auto net buiten het centrum in een van parkeergarages. Het centrum met de auto in gaan in eigenlijk niet mogelijk. Het centrum ligt aan rivier en daar zijn ook een aantal parkeergarages te vinden. Aan de andere kant van het water ligt een groot park dat vol staat met kastanjebomen. De reistijd tussen Bologna en Parma is ongeveer een uur, vanaf Milaan anderhalf uur. Parma is een van die vele plaatsen waar je genieten van het beste van de Italiaanse keuken.

Lees ook: Bijzonder overnachten in noord Toscane bij Ca’ di Luna

wat-te-doen-in-parma-emilia-romagna

Bezoek Teatro Farnese & andere architectuur

Het Farnese Theater is behoort tot een van de grootste theaters in Italië. Het 15e Eeuws gebouw biedt plaats voor meer dan 4000 toeschouwers. In de tweede wereldoorlog werd grotendeels verwoest, het is echter bijzonder mooi gerestaureerd. De mooie binnen decoratie van de hal is een goed voorbeeld van verfijning en stijl en is het beste voorbeeld van renaissance-architectuur.

Slenter door de straatjes net buiten het centrum

Het hart van Parma is te herkennen in de grote winkelstraten en de pleinen met architectonische gebouwen en e kathedraal van Santa Maria Assunta wordt beschouwd als het symbool van de stad. Maar net daarbuiten vind je al snel de smallere straatjes met verstopte restaurants en barretjes. Voor een bijzondere delicatesse zit je in dit deel stad helemaal goed. Verborgen hofjes ontpoppen zich tot romantische tafereeltjes en de terrassen zitten de hele dag goed vol. De huizen zijn kleurrijk en daardoor bijzonder fotogeniek. Bovendien kunnen er vaak geen auto’s komen en zie je vaak fietsen.

Bekijk Battistero di Parma

Het Battisstero di Parma zul direct herkennen wanneer je Parma bezoekt. Dit enorme gebouw in groot en rond maar heeft bovendien een zachtroze kleur. De doopkapel van Parma is één van de belangrijkste monumenten van de overgang van de romaanse naar vroeg-gotische. Het gebouw is ontworpen door Benedetto Antelami en gebouwd tussen 1196 en 1216. De achthoekige structuur in roze marmer maken het bijzonder om eens te zien. Ook de binnenkant is een bezoek waard.

Eet je buik rond op het terras

Van een stad bezoeken krijg je trek en zeker als de stad Parma heet. Aan restaurants en winkels ontbreekt het er niet en dus is het niet moeilijk een plek te vinden voor een heerlijk lokaal gerecht. Traditionele Italiaanse gerechten worden geserveerd in “Al Tramezzino”, terwijl de beste visgerechten in “Cantinetta” zullen worden gevonden. Enkele restaurantstips zijn La Greppia & Salumeria Rosi Parmacotto Trattoria Sorelle Picchi. Tijdens een bezoek aan een Parmigiano-fabriek is – wat uiteraard iets is wat je zeker moet doen in Parma – wordt haarfijn uit de doeken gedaan hoe de Parmezaan wordt gemaakt. Van te voren wel reserveren.

Shop lokale producten & bezoek de markt

De stad en haar omgeving hebben drie interessante basisproducten in huis: ham, kaas en pasta In een culinaire stad als Parma is de lokale food-markt hét hoogtepunt. Het hele jaar door worden er typisch Italiaanse producten verkocht. Van truffel, tomaat, kastanjes en zucchini-bloemen. Ook verse en gedroogde pasta’s worden op elke hoek van de staat verkocht. De markt is te vinden op het Piazza Ghiaia.

Zoek verkoeling in het rustige stadspark

Italië kent hete zomers en lange nazomers. In een stad is niet altijd makkelijk verkoeling te vinden. Parma heeft echter een groot park aan de overkant van het stadshart. Het park staat vol met oude kastanjebomen en schaduw is er. Het Parco Ducale, ook gewoon bekend als ‘de tuin’, is een historisch park  van 208.700 m². In het park is een statig mooie paleis te zien en ontbreekt het niet aan fijne relaxplekken.

Ga op pad in de omgeving

De regio Emilia-Romagna is een regio welke enerzijds ontzettend groen is en tevens grens door de Adriatische Zee. Bij plaatsen als Rimini, Milano Marittima, Cattólica, Lido degli Estensi, Lido degli Scacchi en Bellaria zijn de mooiste stranden te vinden. Ook Bologna is een stad die je eens in je leven gezien wilt hebben. Verlaat je de regio dan kom je al snel terecht in bijvoorbeeld Toscane en ook Cinque Terre is niet ver weg.

Lees ook: De ultieme route voor een roadtrip door Toscane & omgeving

One thought on “Maak kennis met het Parma, het gastronomische hart van de Italiaanse regio Emilia-Romagna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *