Wijn drink ik eigenlijk vrijwel altijd in combinatie met eten. Bij de een simpele Italiaanse maaltijd, een luxe diner of een lekker schimmelkaasje. Het verschilt natuurlijk in smaak qua wat je het lekkerst vindt, toch zijn er aan aantal ‘regels’ voor. Wijn spijs combineren doe je namelijk zo.

Wijn spijs combineren

Over het algemeen werd gezegd dat witte wijn hoort bij vis en rode wijn het best past bij vlees. Maar tegenwoordig is deze wijn spijs combinaties niet altijd meer zo zwart/wit. Het is in elk geval belangrijk dat de wijn niet het gerecht overheerst. En natuurlijk moet het andersom ook niet zo zijn. Bij een licht voorgerecht (een salade, een koud gerecht, zeevruchten) serveer je een lichte wijn. Een zwaarder hoofdgerecht (donkere pasta’s, paddenstoelen, stoofvlees) verdient een krachtige wijn en een zoet dessert is het lekkerst met een zoette wijn.

Lees ook: De bekendste druifsoorten, dit zijn ze & hier komen ze vandaan

De smaak en balans

Bij een pittig gerecht ‘hoort’ een volle wijn met karakter. Het gerecht en de wijn moeten elkaar opheffen. Niet zo extreem dat een zoet dessert een zure wijn nodig heeft, maar bijvoorbeeld wel een vette vis met een frisse wijn. Het lijkt tegenstrijdig met wat ik net schreef, over een krachtig gerecht met een krachtige wijn, maar het gaat vooral om de smaak. Kijk wat jij lekker vindt en probeer een balans te vinden. Een machtige risotto met een volle witte wijn? Prima. Risotto met een frisse rosé? Ook prima. Kies waar je zelf trek in hebt. Meestal heeft het weer veel invloed op je stemming.

Een droge wijn drink je voor een zoette wijn. Een jonge wijn voor de oudere, een kwaliteitswijn na een minder goede wijn. Serveer je typische gerechten uit een bepaald land of streek? Dan past een wijn uit dezelfde de streek daar vaak heel goed bij.

wijn-spijs-combineren

Lastige wijn spijs combinaties

Gerechten met een hoog zuurgehalte, als er veel citrus in zit bijvoorbeeld, zijn lastig te combineren met wijn. Ook voor Aziatische gerechten is dit moeilijk. Daar past vaak bier beter bij. Eet je een vette rauwe zalm met mayonaise of vis met botersaus? Dan is een vette wijn daarbij wel erg vet en machtig. Dan drink ik liever een frisse wijn bij dat gerecht of ik voeg bijvoorbeeld  zoute zeekraal aan het gerecht toe. De bereiding van het gerecht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van wijn. Een gerookte zalm is heel anders dan gegrilde zalm bijvoorbeeld. Producten kunnen veranderen tijdens de bereiding.

Er zijn een aantal succesvolle en minder ‘succesvolle’ wijn-spijs combinaties. Er zijn ook producten die echt voor geen meter te combineren zijn met wijn. Bittere groentes zoals artisjok, witlof, asperge en spinazie ‘bederven’ de smaak van goede wijn. Doperwten en worteltjes zijn te zoet voor rode wijn met veel tannine. De afbeelding hieronder geeft een algemeen overzicht van welke ingrediënten bij welke wijn passen. De afbeelding komt van Avalonwijnenspijs.nl en op die site kun je op wijn of op gerecht zoeken en vinden welke wijn daar het best bij past.

wijn-spijs-combinaties

3 thoughts on “Wijn spijs combineren: zó doe je dat

  1. Pingback: Hoe drink je wijn?
  2. Pingback: Wijn voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *