Het komt echt nog maar zelden voor dat ik tijdens korte reisjes binnen Europa een grote koffer inboek. Vijf dagen naar Boedapest, een weekend Porto, naar Dublin, Bordeaux… En zelfs Cuba en Marokko deed ik met alleen handbagage. Na het lezen van de bagageregels van de betreffende vliegtuigmaatschappij is het vaak helemaal niet moeilijk om met een handbagagekoffer te reizen. Bovendien hoef je niet te wachten bij de bagageband en is licht vliegen beter voor het milieu. In dit artikel lees je alles over je hoe makkelijk kunt reizen met alleen handbagage.

Tips voor reizen met alleen handbagage

In een handbagagekoffer kan zo veel en ik heb ondertussen een hele verzameling kleine reisflesjes voor vloeistoffen die ik mee neem. Ook een deel van mijn reisgarderobe is er inmiddels op aangepast. Een grote koffer kost extra geld en dat vind ik toch vaak zonde. De laatste keer dat ik een grote koffer mee had kwam ik net aan 11 kilo (en daar zat een laptop bij)! Vandaar dat ik graag met alleen handbagage reis. De regels voor handbagage verschillen nogal per vliegtuigmaatschappij. Transavia vind ik de meest lastige maatschappij. Je mag hier géén los tasje meedragen (die moet in je trolley) en mag maar 10 kilo wegen. Ryanair is bijvoorbeeld al een stuk makkelijk en mag je wel een los tasje mee. Bij andere maatschappij maakt het gewicht dan weer niet uit. Tip een is dan ook om te checken wat de regels zijn van de airline waarmee je vliegt.


Lees ook: De vakantie checklist: tips om je reis goed voor te bereiden

Welke maat voor je handbagage koffer?

Elke vliegtuigmaatschappij heeft zijn eigen afmetingen en gewicht voor bagage. Voor de juiste koffer kun je het best zelf op de website van de maatschappij waarmee je vliegt kijken. Bij veel  airlines zal dit 55 x 40 x 20 cm zijn en gemiddeld mogen de koffers 8-10 kilo wegen. Zelf heb ik online een koffer besteld die bij alle maatschappijen mee mag zodat ik daar nooit op hoef te letten. En bij sommige verkoopsite’s, zoals Bagageonline.nl staat aangegeven welke koffer bij welke airlines mee mogen. Superhandig. Op de site van Samsonite vind je veel veel handige koffers, rugzakken en andere tassen voor het reizen met alleen handbagage. Meestal mag je een kleine koffer mee als handbagage en daarnaast nog een losse tas. Soms mag dit alleen als de kleine tas in de koffer kan. Bij het in checken moet je deze er even in doen en daarna kun je deze weer gewoon bij je dragen.

Vloeistoffen in je handbagage

Misschien wel het grootse struikelblok voor de meeste mensen en eerst ook voor mij; want hoe neem je al je vloeistoffen mee? De regels voor vloeistoffen in je handbagage zijn overal hetzelfde. In beperkte hoeveelheden kun je toch vloeistoffen meenemen in je handbagage. Ook dikke cremes of bijvoorbeeld mascara vallen onder vloeistoffen. Scherpe voorwerpen zoals een schaartje mogen niet mee. De meeste verzoringsproducten zijn er kleine reisvorm die je dus gewoon mee mag nemen. Ook kun je kleine lege flesjes kopen en deze vullen. Dit zijn de regels voor vloeistoffen in je handbagage:

  • De vloeistoffen die je meeneemt moeten in een apart afsluitbaar zakje (een per persoon) zitten waar je doorheen kunt kijken (te koop bij de HEMA).
  • In de flesjes mag maximaal 100 ml zitten.
  • De inhoud van de zak mag niet meer dan 1 liter zijn. Let op: dit betekent niet dat je 1 liter mee mag! Hier ontstaat veel verwarring over. Stel je doet water in je plastic zak dan mag dit 1 liter zijn. De flesjes nemen meer ruimte en meer gewicht in dus je neemt minder mee dan 10 x 100 ml.
  • Medicijnen & babyvoeding die groter zijn mogen mee als je daar een doktersverklaring voor hebt & de baby meereist.
  • Alles wat je taxfree koopt, ook op andere luchthavens, mag mee in je handbagage. Zorg dat je aankopen met de kassabon in een verzegelde tas zitten.

Hoe pak je reisbagage in?

Het is sowieso handig de belangrijkste spullen zoals je papieren en portemonnee in een apart tasje te doen die eventueel in je handbagage kan. Afhankelijk van je airline neem je dus wel of geen aparte rugzak mee die wel of niet in je handbagagekoffer kan. De dikste en zwaarste kleding trek je aan en soms hang ik een jas nog over m’n arm (al heb ik deze meestal helemaal niet nodig). Zware dingen leg je onder in je koffer, daar waar de wieltjes zitten. Elektronische apparaten en je vloeistoffen leg je boven op. Dit moet je er bij de douane namelijk even uithalen. Sommige dingen zoals een boek of camera houd ik in m’n hand. Zo kan ik stiekem iets meer meenemen en een camera heb ik uit veiligheid graag bij me! Tip: een linnentasje is altijd een must voor op reis. Heel handig voor kleine dingen, boodschappen en het weegt helemaal niks.


Lees ook: 20 dingen die je altijd mee op reis moet nemen