Wanneer kies tijdens een reis voor een overnachting Airbnb of wanneer kies je voor een hotel? Al jaren maak ik zelf gebruik van Airbnb, maar vrijwel net zo vaak kies ik via een accommodatie via Booking. Qua overnachtingen wissel ik sindsdien regelmatig af. Soms kies ik voor een agriturismo (op Mallorca en in Toscane bijvoorbeeld), vaak ook voor een Bed & Breakfast of een andere keer voor Airbnb. Wanneer ik wat kies hangt helemaal af van de bestemming en in wat voor reis ik zin heb. Al zie ik dat ik in steden  (Porto, Barcelona, Dublin, Boedapest) vooral Airbnb kies. Heb je zelf nog geen ervaring met Airbnb? In dit artikel vergelijk ik de voor en nadelen van Airbnb en van een hotel.

Wanneer Airbnb of hotel?

De afkorting Airbnb staat voor Airbed & Breakfast, al wordt het huidige concept breder geïnterpreteerd. Het is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. Zo kun je een kamer bij iemand thuis boeken met ontbijt, of kom je terecht in een huis dat je helemaal voor jezelf hebt. Dat is direct het grootste verschil met een hotel. Airbnb is kleinschalig, persoonlijk en altijd anders. Een hotel daarentegen is ongeveer het tegenovergestelde. Dat is vaak groot, onpersoonlijk en je weet wat je kunt verwachten. Een Bed & Breakfast zit er voor mij een beetje tussen in.


Lees ook: Traditioneel overnachten: Slapen in een Riad in Marokko

airbnb-hotel

Dit soort zwembaden heb je met Airbnb niet zo snel… Een heerlijk luxe hotel in Oostenrijk

De voordelen van Airbnb

Boeken met Airbnb is simpel. Het enige dat je wel moet doen is een account aan maken. Vind ik heel logisch, je slaapt tenslotte bij mensen thuis en die willen weten wie ze in huis halen. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je huizen gaan bekijken. Je zoekt op locatie en krijgt direct een kaart en foto’s te zien. Heb je een plek gevonden? Dan stuur je degene een persoonlijk bericht en vul je de gewenste reisdatum in. Je kunt ook zien hoe de gastheer of vrouw gewaardeerd wordt door anderen. Hoe snel reageren ze bijvoorbeeld en hoe was het verdere contact. Ook kunnen zij jou als reiziger beoordelen. De host moet je aanvraag goedkeuren en zodra beide akkoord zijn is de boeking rond. Betalen kan direct en je kunt er ook voor kiezen om met een creditcard (tijdens je reis) te betalen.

Mijn ervaring met Airbnb

Zelf maak ik regelmatig gebruik van Airbnb. Ik kan me nog goed herinneren dat we in het Rifgebergte in Marokko bij mensen thuis sliepen. En ook die keer in Piran in Slovenië, in Boedapest sliep ik eigenlijk gewoon in een appartement en in Porto voelde ik me direct thuis. Allemaal bijzondere en positieve ervaringen. Dublin boekte ik last-minute en vrijwel alle hotels waren vol en duur. Airbnb bood toen wel uitkomst. Maar het belangrijkste moment voor mij om te kiezen voor Airbnb was in Barcelona. Dat was een tripje alleen en om toch niet helemaal alleen te zijn koos ik voor een huis met meerdere slaapkamers. Ik sliep met twee anderen reizigers en dat was heel prettig! In een hotel had ik me natuurlijk veel meer alleen gevoeld. Mocht je Airbnb direct willen uitproberen dan kan ik met deze link 25 euro korting geven op je eerste boeking.

Dit zijn de voordelen van Airbnb

 • Contact met locals
 • Je kunt zelf koken
 • Ga je alleen op reis dat ontmoet je direct mensen
 • Persoonlijke tips van je host
 • Je komt makkelijker op unieke locaties terecht
 • Airbnb is gemiddeld voordeliger
 • Het aanbod is enorm
 • Flexibelere aankomst en en vertrektijden

De nadelen van Airbnb

 • Je bent niet anoniem
 • Het boeken via Airbnb kost iets meer tijd
 • Het adres is soms lastiger te vinden
 • Een accommodatie kan makkelijker tegen vallen, de plaatjes zijn mooier dan de werkelijkheid
 • Je slaapt in het huis van een wildvreemde
 • Er zijn geen strikte regels betreft hygiëne

Lees ook: Bijzonder overnachten in Puglia: slapen in een trullo

airbnb-korting

De voordelen van een hotel

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er niet van houd om in een hotel te slapen. Ik vind het heerlijk om na een drukke dag neer te ploffen in de groot bed en niks meer te doen. Vooral als je ergens maar kort bent, ben ik fan van een hotel. Je hoeft er minder en je hebt er vaak net wat meer luxe. Boeken gaat snel en makkelijk, en via Booking.com kun je vaak last-minute annuleren. Een hotel is daarnaast net wat betrouwbaarder dan een accommodatie van een particulier. Het allergrootste voordeel van een hotel? Het ontbijt natuurlijk! Net als Airbnb heeft een hotel zo zijn voor en nadelen. Meteen iets via Booking reserveren? Met deze link ontvang je 15 euro korting!

De voordelen van een hotel

 • Een hotel heeft meestal meer luxe
 • Je hebt een van de vele en veel meer anoniem
 • Er is meer service
 • Oplossingen liggen altijd klaar (tandenborstel vergeten?)
 • Een hotel ligt meestal centraal en is goed bereikbaar
 • Een hotel is veilig
 • Je kamer wordt schoongemaakt

De nadelen van een hotel

 • Met een grote groep is het lastiger en duur
 • Je hebt minder ruimte
 • Het is onpersoonlijker
 • Een hotel is gemiddeld wat duurder

Kortom: een hotel vind ik fijn als ik ergens kort ben en wanneer ik ergens langer ben kies ik liever voor Airbnb!

De meest fantastische accommodaties vind je sowieso in Marokko

bijzonder-overnachten-ardennen

Knus Chalet in de Belgische Ardennen via Airbnb

hotel-of-airbnb

Een fantastisch hotel op Mallorca!

ervaring-airbnb

Fantastische boerderij ook op Mallorca

airbnb-porto

Fijn Airbnb met uitzicht op de Douro in Porto

airbnb-ervaring

Slapen in een sprookjeskasteel in Tsjechië

airbnb-marokko

Een homestay in het Rifgebergte in Marokko. Primitief, maar zo’n bijzondere ervaring! Hier wonen de mensen en ze waren ook nog eens ontzettend gastvrij met Marokkaanse pannekoeken en thee… Zo krijg je het in een hotel niet!

airbnb-marokko

De Riads is Marokko alleen al zijn het waard om bezocht te worden

airbnb-toscane

Agriturismo in de heuvels van Toscane

airbnb-korting

Kasteel Elsloo in Limburg…

hotel-of-airbnb

Paradijsje in Portugal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.