Na een bezoekje aan de hoofdstad van de Franse wijn vorige week, moet de wijn blog wel gaan over Bordeauxwijnen. We hebben veel wijnen geproefd en het wijnmuseum in Bordeaux bezocht waar we veel informatie kregen. Tijd om te delen: alles over wijn uit de Bordeaux steek in zuid Frankrijk

Alles over wijn uit de Bordeaux

Bordeaux is de verrassing van de eeuw. De stad aan de rivier de Garonne bruist, is knus, intiem en vol met gezellige mensen. Er hangt een prettige sfeer, authentiek, de mensen genieten. De boulevard vol met tulpen en andere bloemen. De sportiefste stad die ik gezien heb; hardlopers, fietsers, skateboarders en artiesten. Van jong tot oud. En de mensen die wat minder actief zijn, genieten in het gras van de lente. Wij kijken toe met een citroen merengue taartje dat ik net bij grote Franse vriend; Paul heb gekocht. Een weekend Bordeaux bestaat niet alleen uit wandelen, vooral ook uit eten en drinken.

Kenmerken Bordeaux gebied

De Bordeaux wijnstreek in opgedeeld in acht wijndistricten: Médoc, Graves, Sauternes, Bourg en Blaye, Libournais, Entre-Deux-Mers, Bergerac en omgeving Bordeaux. Elk gebied produceert een specieke wijn met eigen smaken. Daarnaast heb je wijnen van een wijnboerderij en van een producent. Een producent koopt druiven in en maakt daar wijn van. Waar de druiven dan precies vandaan komen is dan niet bekend. Een wijnboer doet echt alles zelf en daardoor is precies bekend waar de druiven verbouwd zijn.

De wereldberoemde Bordeaux wijnstreek ligt aan drie rivieren; Garonne, de Dordogne en de Girone. De rivieren hebben veel invloed op de omliggende grond waar de druiven op verbouwd worden. Aan de linkeroever bevat de bodem meer kiezel, waardoor de Cabernet Sauvignon er goed rijpt. De wijnen die gemaakt zijn met (grotendeels) druiven van de linkeroever smaken vooral naar zwarte bessen en rood fruit. Aan de rechteroever is minder kiezel wat voor de Merlot en de Cabernet Franc weer prettiger is. De wijnen zijn rijper en aardser van smaak. Zo heeft elk district haar eigen karakteristieken.

wijn-districten-bordeaux

Bron

Bordeaux wijnen de beste ter wereld

Over het algemeen zijn Bordeaux wijnen de beste wijnen ter wereld. Het klimaat van Bordeaux is gunstig omdat de temperatuur niet heel veel schommelt. De winters zijn niet heel koud en de zomers niet heel warm. De bodem is vrij arm waardoor de wijnstokken extra hun best moeten doen om goede druiven te produceren. Dit komt ten goede van de smaak omdat de wijnstokken bij een hele goede grond ‘lui’ worden. De kiezelhoudende onderlaag is het meest belangrijk: die is goed waterdoorlatend, zodat regenwater gemakkelijk wegstroomt. Bovendien kunnen de wortels van de druivenstok diep in de bodem doordringen. Ook houdt de kiezel warmte vast, wat vooral belangrijk is voor de laat rijpende Cabernet Sauvignon. De rivieren zorgen ervoor dat er voldoende water is.

Druivenrassen

De twee belangrijkste blauwe druivenrassen zijn de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Merlot is eerder rijp dan Cabernet en geeft wijnen met souplesse en rijpe, kruidige smaaktonen. Cabernet Sauvignon geeft kracht en frisse tonen van rood fruit. Daarnaast zijn er nog andere druivenrassen, zoals Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot en Carmenère. Voor de witte wijnen gebruikt men vooral Sémillon en Sauvignon.

Wijn Proeven in Bordeaux

Ben je in Bordeaux dan kan een proeverij niet ontbreken. In het centrum van Bordeaux zie je veel mensen met wijn lopen; twee glazen en een fles of op de wijnkist voorop de fiets. Bij het toerisme kantoor kun je verschillende tours boeken naar wijngebieden buiten de stad. In de stad is een klein wijnmuseum waar je kunt lezen over de geschiedenis van de Bordeaux wijnen. Je krijgt uitleg over de streek en uiteraard kun je ook een glaasje of twee proeven.

Bij wijnbar; Bar a Vin (tegenover het toeristenbureau, vlakbij de bussen en metro) proef je voor een goede prijs, échte goede prijs a la 2 tot 8 euro voor een glas, de beste wijnen. Loop op tijd naar binnen, voor 4 uur want anders staat er een wachtrij. Wij hebben ons hier uren vermaakt met Bordeauxwijnen, kaasplankjes en chocola.

wijnbar-bordeaux

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.