Je volgende reis plannen is natuurlijk superleuk. Wordt het dit jaar Zuid Afrika, Cuba? Of misschien ga je wel backpacken in Azië. Van een reis voorbereiden word ik zelf altijd heel blij, maar er zijn ook een aantal praktische dingen die belangrijk zijn voordat je het vliegtuig instapt. Je reisverzekering bijvoorbeeld, maar ook of je reisvaccinaties nodig hebt. Een van de minst leuke dingen van reizen. Een voordeel, heb je dat vaccinaties binnen, dan ben je er meestal voor een lange tijd ook weer van af. En we mogen natuurlijk blij zijn dat we onszelf überhaupt kunnen beschermen tegen ziektes! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over reisvaccinaties.

Dit moet je weten over reisvaccinaties 

Als kind heb je al aan aantal vaccinaties gehad, maar in Nederland heb je niet de ziektes die ze bijvoorbeeld in Mexico en India hebben. Voor deze ziektes is het noodzakelijk dat we ons inenten, vooral omdat we de omstandigheden van bepaalde landen ook totaal niet gewend zijn. Wil je weten welke vaccinaties je precies nodig hebt, kijk dan op de website van van de GGD.


Meer leesvoer: Voor welke landen heb je een visum nodig en hoe regel je dat?

Vaccinatie boekje 

De stempels van reisvaccinaties worden verzameld in een vaccinatie boekje, het zogenaamde gele boekje. Neem deze net als je paspoort altijd mee als je op reis gaat. Het vaccinatie boekje koop je bij je eerste vaccinatie. Voor de reisvaccinaties en voor advies neem je contact op met je huisarts, of met een organisatie als reisprik. Het vaccinatie boekje kost gemiddeld. € 3,95

Welke vaccinaties heb je nodig

Over welke inentingen je nodig hebt kun je het best overleggen met een arts. Wanneer je welke reisvaccinaties nodig hebt hangt namelijk niet alleen af van de bestemming, maar ook van de reisduur. Bovendien heb je niet alleen voor exotische landen een prik nodig, maar is het ook voor sommige landen in Europa aanbevolen. Een arts vertelt je bovendien meer over eventuele bijwerkingen. Honderd procent beschermd ben je overigens nooit, maar de kans dat je ziek wordt is aanzienlijk kleiner.

De meest voorkomende reisvaccinaties zijn: Hepatitis A & B, difterie, tetanus, polio (DTP), gele koorts en buiktyfus. In een aantal gevallen heb je ook een cholerastempel nodig en een vaccin tegen rabiës (hondsdolheid). Sommige vaccinaties blijven voor altijd geldig, anderen wanneer je deze drie keer haalt (zoals hepatitis B) en een enkele keer moet je om de zoveel jaar terug komen (3 of of 10 jaar).

Malaria tabletten

In landen waar reisvaccinaties nodig zijn, leeft vaak ook de malariamug. Een vaccin hiervoor is er helaas niet, en daarom wordt het slikken van Malaria tabletten aanbevolen. Er zijn meerdere soorten: Malarone, lariam en doxycycline. Eerst genoemde wordt over het algemeen het meest meegegeven en deze heeft de minste bijwerkingen. Lariam is een sterker midden en hoef je minder vaak in te nemen, maar hij is heftiger en niet voor iedereen geschikt. Malarone moet je vaker slikker dan lariam. Als je langer dan een maand in een malariagebied verblijft is Malarone de eerste keus. Lariam is geschikter als je een korte trip naar een malariagebied maakt. Doxycycline is een antibioticum en wordt ook gebruikt als antimalariamiddel. Neem naast de tabletten ook andere ook anti-mig maatregelen: zorg voor een  geïmpregneerde klamboe, DEET en draag lange kleding.

Waar laat je je inenten?

Je kunt een afspraak maken via je huisarts om je te laten vaccineren. Maar je kunt ook een afspraak maken bij bijvoorbeeld Vaccinaties op Reis. Zij zitten op meer dan 30 locaties in Nederland. In feite ga je naar een huisarts praktijk, maar dan maak je een afspraak speciaal om je te laten vaccineren.

De kosten

De kosten om je te laten inenten zijn niet goedkoop. Weet je in november dat je volgend jaar een verre reis gaat maken? Zet je zorgverzekering dan op aanvullend. Dan zijn je vaccinaties gedekt. Per organisatie kunnen de kosten voor reisvaccinaties een beetje verschillen. Je betaalt daarnaast ook ongeveer 20 euro voor het consult. Gemiddeld zijn dit de prijzen voor de meest voorkomende reisvaccinaties:

  • DTP kost gemiddeld € 24,95 en is 10 jaar geldig
  • Gele koorts is gemiddeld € 35,95 en blijft je leven lang geldig
  • Hepatitis A is gemiddeld € 49,95 en werkt 1 jaar, bij herhaling 35 jaar
  • Hepatitis A en B combi gemiddeld € 60,95