De Canarische eilanden is een eilanden groep voor de kust van Marokko. Het hele jaar door schijnt hier de zon en stijgt zelfs in de winter de temperatuur boven de twintig graden. De Spaanse eilanden bestaan uit de Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife, Fuerteventura, La Palma, El Hierro en La Gomera. Allemaal hebben ze een eigen karakter. De eerste vier zijn het met populair voor een zonvakantie en vind je het grootste aanbod vakanties en vliegtickets. Op alle eilanden is een huurauto in elk geval een absolute aanrader. Alleen dan ontdek je op de meeste relaxte manier de mooiste plekken. Alles over een auto huren op de Canarische eilanden lees je hier.

Auto huren Canarische eilanden

Tips voor auto huren en onze ervaring met het rijden op de verschillende eilanden


Hoewel de Canarische eilanden allemaal net even anders zijn, zijn de meeste verkeersregels hetzelfde. Er gelden dan ook dezelfde regels als in Spanje, waar de eilanden onder vallen. Het ene eiland is echter ruiger dan het andere, kent steile bergwegen en een ander klimaat. Fuerteventura is het makkelijkst om te rijden, dit is namelijk grotendeels vlak en de wegen zijn er eenvoudig. Maar ook hier heb je bochten en hoogteverschillen in Parque Rural de Betancuria. In het toeristenseizoen, de schoolvakanties, kan het op sommige plekken druk worden. Dit hadden wij voorbeeld Playa de las Américas op Tenerife in de voorjaarsvakantie. Reis je in de periode dat is het slim om zo vroeg mogelijk een auto te reserveren, de prijzen zullen namelijk erg snel stijgen.

Opvallend aan rijden op de Canarische eilanden zijn de rotondes. Deze zijn er vrij veel en zijn twee baan, maar zonder extra regels zoals we dat in Nederland kennen. Het kan zo maar zijn dat er iemand vanuit de binnenbocht ineens wilt afslaan. Let op rotondes dus goed op en het is verstandig om zelf altijd de buitenbocht te nemen. Daarbij heeft in principe rechts voorrang, mits er geen belijning op de weg is, en dat is er vrij vaak weg. Vaak moet je rechts dus toch voorrang geven.

Ook de in en-uitvoeg stroken op de Canarische eilanden zijn een punt van aandacht. Deze zijn namelijk enorm kort! Met name met invoegen moet goed opletten. Vaak is het zo dat je even stilstaat om een plek te vinden op de rijbaan. Onze ervaring is dat er niet altijd ruimte wordt gemaakt voor het invoegen. Daarna moet je dus snel gassen om op de gewenste snelheid te komen. Vaak is dit 100 of 120 kilometer per uur op de snelweg en de meeste mensen houden zich hier ook aan.

Waar goedkoop een auto huren?

Veel mensen huren een auto op de Canarische eilanden en er zijn veel aanbieders. De prijzen van een huurauto verschillen erg per periode. De Canaren zijn het hele jaar zonnig waardoor deze door velen worden bezocht. Toch komen de meesten in de schoolvakanties. De prijzen van een auto schieten dan omhoog. Met name op Gran Canaria en Tenerife, de meest toeristische bestemmingen. Omdat er zoveel verhuurmaatschappijen zijn is het veel werk om uit te zoeken welke het meest voordelig is. Daarom kijken wij zelf altijd via EasyTerra en Sunny Cars. Dit zijn vergelijkingswebsites die in een oogopslag het aanbod laat zien. Je ziet het type auto, hoeveel personen en de prijs voor de gekozen periode. Bij Sunny Cars zitten alle verzekeringen al bij deze prijsopgave. Bij EasyTerra kun je kiezen uit 3 pakketten: budget, worry-free en premium. Wanneer je via hen boekt kom je alsnog uit bij lokale verhuurders, maar dan met zekerheid van goede papieren en fijne communicatie in het Nederlands.

Heb je een pakketreis geboekt via bijvoorbeeld TUI? Dan kun je direct een auto bijboeken. Los kun je ook een auto boeken via TUI Cars

Wat kost een huurauto?

Hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent aan een huurauto hangt af van een verschillende aspecten. Ook je persoonlijke wensen en het aantal personen/bestuurders zijn van belang. Reis je met alleen? Met z'n twee of als gezin bijvoorbeeld? Wil je airconditioning in de auto? Heb je een grote auto nodig voor surfplanken? Wil je een open dak? Een auto met automaat? Navigatie of een kinderzitje bijboeken? Hier betaal je iets extra's voor. Voor een tweede bestuurder betaal je vaak ook iets meer.

Een huurauto op 30 juli voor 7 dagen kost op Lanzarote zo'n € 32o,-. Op Gran Canaria is dat voor dezelfde periode € 270,-. Huur. je een auto vanaf Tenerife Airport South, dat kost dit ongeveer € 31o,-. Op Fuerteventura is dit € 28o,-. Gran Canaria is iets voordeliger dan de andere eilanden, hier is het aanbod huurauto's nu waarschijnlijk nog groter. Huur je op het laatste moment dat kun de prijzen veel hoger zijn. * Prijzen zijn bekeken in maart 2023.

Auto huren zonder creditcard 

In principe heb je altijd een creditcard nodig om een auto te kunnen huren. Deze dient op naam van de hoofdbestuurder te staan. Omdat je een waarde volle auto mee krijgt wordt er een bedrag geserveerd op je creditcard. Dit is als het ware borg voor de auto en krijg je als alles in orde is weer terug. Dit een paar honderd euro of zelfs duizend euro, dat zorg dat je genoeg limiet hebt. Het bedrag is afhankelijk van de waarde van de auto. Nadat je de auto hebt ingeleverd aan het eind van de vakantie wordt deze gecontroleerd. Heb je normaal gereden dan is er niks aan de hand.

Er zijn wel verhuurders die een auto meegeven zonder dat je een creditcard op naam hebt. Bijvoorbeeld via Sunny Cars. Dit is de enige Nederlandse autoverhuurmaatschappij waarbij je zonder een creditcard op je naam kunt huren. Dit is een extra service pakket en hier betaal je wel iets meer voor. Zij nemen dan het volledige risico voor de borg over en staan zelf garant voor de verhuurder.

Verzekering huurauto

WA verzekering, verzekering voor diefstal, schadeverzekering en glas, banden, dakschade verzekering, je moet met heel wat dingen rekening houden wanneer je een auto gaat huren. De verzekering is een van de belangrijkste daarvan. Er kan immers altijd wat gebeuren. Bij het afsluiten van een contract kun je vaak kiezen om de auto te verzekering. Alleen bij Sunny Cars ben je standaard voor alles verzekerd. Doe je dit bij een andere verhuurder dan ben je wel WA verzekerd, voor de overige verzekering kun je nog eens apart kiezen. We raden aan om in Nederland een huurauto te reserveren zodat je ook in alle rust de autoverzekering kunt bekijken. Op plaatst van bestemming kun je sneller over de kleine letters heen lezen.

Wanneer mag je een auto huren? Leeftijd, rij ervaring

Op de Canaren geldt vaak dat je minimaal 21 jaar moet zijn en minimaal een jaar je rijbewijs moet hebben om een auto te kunnen huren, maar verhuurders kunnen zelf de regels bepalen. De leeftijdsgrens hangt daarbij af van het type auto. Een verzekering is voor jonge bestuurders meestal duurder. Controleer dit van te voren goed bij de verhuurder die je kiest. Verder dien je een ID bewijs bij je te hebben, de reispapieren van je huurauto (thuis uitprinten),  vanzelfsprekend je rijbewijs en een creditcard op eigen naam*. *Tenzij je dit afkoopt als je boekt met Sunny Cars.

➞ Huur een auto op La Palma
➞ Review Sunny Cars

Gran Canaria

auto-huren-Gran-Canaria

Gran Canaria is het derde grootste eiland maar wel het meest bekende. Vele toeristen komen er jaar in jaar uit, maar naast de toeristische en drukke badplaatsen is het ook mogelijk om de natuur en de rust op te zoeken, mits je een auto hebt! De meeste mensen verblijven in het zuiden - het zonnige deel - maar in het noorden vind je groene natuurgebieden. Ook zijn er sfeervolle witte dorpjes op Gran Canaria. Een auto huren kun je het best direct bij de luchthaven, Las Palmas Airport/Gando Airport, doen. Over het eiland gaat een grote hoofdweg die bijna helemaal rond gaat. Dit is de GC-1, alleen in het zuidwesten wordt dit een N weg. Er wordt vaak maar 80 gereden en de lokale bewoners houden zich veelal aan de snelheid. De snelweg is 2 of 3-baans.

➞ Huur een auto op Gran Canaria
➞ Lees meer over Gran Canaria

Lanzarote

auto-huren-Lanzarote

Hoewel het een van de kleinere eilanden is, kent Lanzarote een enorm divers landschap. Van vulkanische landschappen met zwarte stranden, bergen met wijngaarden, sfeervolle dorpjes, ondergrondse grotten en veel meer. Met een auto kun je zelf door deze 'vuurbergen' rijden! Er zijn zo'n 8 locaties op Lanzarote waar je een auto kunt ophalen. Allereerst direct bij de luchthaven van Lanzarote, maar ook in de hoofdstad Arrecife en bij de haven van Arrecife. Ook in Costa Teguise + haven kun je een auto huren, Playa Blanca, Puerto Calero en de badplaats Puerto del Carmen. Het is mogelijk om je auto ergens anders in te leveren dan dat je deze hebt gehaald, maar op een eiland als Lanzarote is dat niet echt nodig.

➞ Huur een auto op Lanzarote
➞ Lees meer over Lanzarote

Tenerife

huurauto-tenerife

Net als Gran Canaria is zuiden van Tenerife het meest zonnige en toeristisch. In het westen en noorden vind je prachtige groene natuur. Er zijn niet veel wegen op het eiland, en in de bergen zijn er een slingerwegen. De bochten zijn soms te krap voor de tourbussen, het is daarom beter om met eigen auto te reizen. Daarnaast kunt je op een dag veel meer plekken bezoeken! Denk aan Natural pools, stranden, stadjes en bergen. De hoofdwegen zijn goed geasfalteerd en hier kun je uitstekend op rijden. De kleinere wegen zijn minder goed begaanbaar, maar om de hoogtepunten van Tenerife te ontdekken hoef je deze niet te nemen. Voor de zekerheid kun je blijven rijden op de wegen met een nummer. Sommige rotondes op Tenerife zijn er verwarrend (van de snelweg af naar Playa de las Americas bijvoorbeeld) dus dan is het even goed opletten. TF-1 is de weg die door National park El Teide gaat.

➞ Huur een auto op Tenerife
➞ Lees meer over Tenerife

Fuerteventura

auto-huren-canarische-eilanden

De mooiste stranden en andere plekken op Fuerteventura ontdek je het snelst met een auto. Bussen gaan er wel maar dan ben je afhankelijk van de tijden en moet je vaak stukken lopen. Op Fuerteventura kun je op meer dan tien locaties een auto huren.  Kijk je bijvoorbeeld via Sunny Cars dat zie je locaties als Corralejo, Costa Calma, Jandia en natuurlijk het airport El Matorral. Het is er langgerekt maar niet groot, vanuit het noorden naar het zuiden is het zo'n 120 kilometer. Er zijn geen drukke snelwegen op Fuerteventura en bijna overal heb je tweebaanswegen. Alleen bij de hoofdstad Puerto de Rosario zijn er meer wegen. Op het eiland hoef je geen tol te betalen en over het algemeen zijn de wegen goed. Een ingewikkeld wegennetwerk vind je niet op Fuerteventura. De maximumsnelheden in op Fuerteventura is 90 kilometer per uur en op sommige stukken minder. Op de hoofdwegen vind je duidelijke route en regel aanduiding.  Een mooie route met veel hoogteverschillen en bochten is de FV-30. Deze gaat door Parque Rural de Betancuria.

➞ Huur een auto op Fuerteventura
➞ Lees meer over Fuerteventura