overnachten-in-slovenië

Een road trip Slovenië is wat mij betreft absoluut een enorme aanrader. Slovenië is niet al te groot en een week is perfect om alles te zien, maar een autovakantie van twee weken door Slovenië is misschien nog wel beter. Tijdens mij road trip Slovenië ontdekte ik wat een klein en toch zo enorm divers land Slovenië is. Met een ligging dat niet alleen voor afwisseling van het landschap zorgt, maar ook qua cultuur, eten, het weer en de geschiedenis veel verschillende kanten kent. Auto rijden en een auto huren in Slovenië is vrij eenvoudig, maar ik kan me voorstellen dat je eerst meer wilt weten over verhuurmaatschappijen en de wegen voordat je de auto in stapt. In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips om een auto huren in Slovenië.

Tips om een auto huren in Slovenië

Wanneer je een autovakantie door Slovenië gaat maken kun je bij het vliegveld van hoofdstad Lubljana een auto huren. Dit is verreweg de meest snelle en handigste optie. Vanuit Nederland naar Slovenië rijden kan ook, de reistijd bedraagd dan gemiddeld zo'n 20 uur. Zelf huurde ik een auto vanaf de luchthaven van Venetië, dat op een huur rijden van Slovenië ligt. Let er bij je boeking wel op dat je aangeeft dat je een landgrens over gaat. Waar moet je verder op letten bij een betrouwbare autoverhuur in Slovenië? Alle tips om een auto huren in Slovenië lees je hier.

Auto huren Slovenië tijdens corona

Ook tijdens corona is het mogelijk op een auto te huren. Bij de meeste autoverhuurders kun je dit jaar flexibel boeken. Zo heeft Sunny Cars een flexservice zodat je een reservering tot vier uur voor huuraanvang ook altijd kosteloos wijzigen. Een gevolg van corona (en de financiële crisis in het toerisme) is dat de prijzen voor autohuur hoger kunnen liggen dan het voorheen gemiddeld was.

Verzekering, papieren en betrouwbare verhuurder in Slovenië

Neem wanneer je gaat auto rijden in Slovenië altijd je verzekeringspapieren, paspoort, kentekenbewijs, creditcard, rijbewijs (internationaal rijbwijs is niet nodig) en originele groene kaart mee. Zorg ook dat je een extra bestuurder opgeeft mocht je met twee personen willen rijden. Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR en de SGR. Dan weet je in elk geval dat je goed zit, je hebt namelijk dezelfde rechten als bijvoorbeeld bij een reispakket. Check ook altijd of er reviews zijn, al hoeft dat laatste niet direct te betekenen dat een verhuurder slecht is. Zowel de huurder als verhuurder tekenen altijd een huurcontract. Lees alle regels van te voren altijd goed door. Bijvoorbeeld of je afspreekt om de auto met een volle tank terug te brengen, of dat er al 'oude' schade is en de exacte tijd van inleveren. Om in Slovenië een auto te kunnen huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn en 2 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs. Bij sommige verhuurders betaal je extra als jonge bestuurder. Hieronder meer tips om een auto huren in Slovenië.

Huren zonder creditcard

Bij de meeste auto verhuur bedrijven of bestemmingen is een creditcard verplicht. In sommige gevallen kun je via Sunny Cars de waarborg afkopen waardoor je geen creditcard nodig hebt, maar helaas is deze mogelijkheid er in Slovenië nog niet. Sunny Cars is er wel mee bezig om deze optie ook in Slovenië te kunnen aanbieden. Je kunt daarom het best de website van Sunny Cars in de gaten houden of contact openemen.

Waar kun je een auto huren in Slovenië

De afgelopen jaren heb ik altijd via Sunny Cars gehuurd. Sunny Cars heeft sowieso een all-in autoverzekering. Sommige verhuurders willen je een verzekering aansmeren terwijl dat niet nodig is. Voor schade en diefstal ben je bijvoorbeeld standaard verzekerd en dat heb je bij veel andere maatschappijen niet. Mijn ervaring met Sunny Cars is tot nu toe altijd goed geweest. Het bedrijf zit in Nederland, maar is ook vanuit het buitenland altijd bereikbaar. Andere betrouwbare verhuurders zijn bijvoorbeeld  Easyterra, Avis en Sixt. Sunny Cars werkt samen met dit soort partijen. Sunny Cars lijkt misschien duurder, maar je hoeft er geen verzekering bij te rekenen (en dat ik raad ik altijd wel aan).

Auto huren Slovenië via:

bled-slovenie

piran-slovenie

roadtrip-slovenie

Rijden in Slovenië

De wegen in Slovenië zijn van uitstekende kwaliteit, zeker als je het vergelijkt met omringende landen. Voor de wegen moet je wel tol betalen. Slovenië is bovendien een klein land, zo kun je al in drie uur van oost naar west rijden. Het noorden van het land bestaat uit bergen en ook op andere plekken kun je steile wegen of vele bochten tegenkomen. Je kunt een keer toeteren wanneer je opwaards een scherpe bocht in rijdt, de tegenligger is dan in elk geval gewaarschuwd. Een automaat is niet per se nodig, maar soms wel fijn. Opgaand verkeerd heeft altijd voorang op dalend verkeer. 

De wegen en het verkeer in Slovenië

Mijn ervaring is dat de wegen in Slovenië niet heel druk zijn (eind september), echter schijnt het in de zomervakantie wel druk te zijn. Ook gaan veel mensen bijvoorbeeld met de auto naar Kroatië. Plan je reis daarom dus goed van te voren. Slovenië is over het algemeen niet een heel goedkoop vakantieland, maar benzine is in elk geval wel goedkoper dan in Nederland.

Vignet

Door dat de wegen in Slovenië zo goed zijn is het niet gek dat je voor de wegen tol moet betalen. Hiervoor kun je een vignet aanschaffen. Een vignet in verplicht op de Sloveense hoofdwegen, en ook als je van plan bent deze te vermijden kun je er beter voor de zekerheid toch een aanschaffen. Deze koop je bij bij tankstations en supermarkten; je ziet dan een bordje of sticker met 'vinjeta/vignette' staan. Kom je vanaf bijvoorbeeld Italië dan zie je deze voor de grens staan en deze moet je voordat je Slovenië binnen rijdt al op je auto hebben zitten. Deze plak je rechtsboven in op je voorruit. Voor een vignet van zeven dagen betaal je ongeveer vijftien euro voor een standaard auto. Bij een huurauto is deze negen van de tien keer al inbegrepen.

De grens over met een huurauto

Reis je vanuit Italië naar Slovenië of wil je een rondreis combineren met Kroatië dan ga je een landgrens over. Bij veel verhuurmaatschappijen kan dit gewoon, maar het is wel slim om dit van te voren aan te geven. Dit kun je ook altijd bij de huurvoorwaarden onder het kopje grensoverschrijding lezen. Tijdens het reserveren bij Sunny Cars kun je dit aanvragen. Vooral binnen de Europse unie is het vaak geen probleem om meerdere landen tijdens een road trip te bezoeken.

De belangrijkste verkeersregels in Slovenië

De verkeersregels in Slovenië verschillen niet enorm met die in Nederland. Op de hoofdwegen is de maximale snelheid in Slovenië 130 kilometer per uur. Op veel plekken - in de bergen, bij tunnels en de ring rond Ljubljana - ligt de maxium snelheid lager. Wanneer er file is moet een een rijbaan vrij worden gehouden. Deze zogeheten reddingsbaan moet worden gevormd tussen de meest linkse baan en de baan rechts daarvan, dus meestal in het midden. Hierbij is het toegestaan om op de vlucht/pechstrook te staan. Wanneer je geen ruimte maakt riskeer je een boete. Tussen 15 november en 15 maart moet je winterbanden hebben of sneeuwkettingen in de auto.

auto huren

Ultieme road trip route door Slovenië

Mede door de goede wegen en het afwisselende landschap is Slovenie een perfecte bestemming voor een auto vakantie. Ben je op zoek naar een route van een week / 10 dagen? Dit schema kan je wellicht op weg helpen met het uitstippelen van je rondreis.

  1. Aankomst Slovenie en huurauto ophalen
  2. Bezoek Ljubljana
  3. Bezoek aan het meer van Bled, Tolmin kloof en Bohinj
  4. Natuur in de Julische Alpen
  5. Bezoek Maribor en wijngaarden
  6. Predjama kasteel en grotten van Postonja
  7. Kust van Slovenie, naar Piran en Vipava vallei
  8. Terug naar Ljubjana

predjama