Het eiland Malta is een heerlijke vakantiebestemming midden in de Mediterrane zee. Hoewel het geen groot eiland is, zoiets als Texel, is het wel zo handig om in elk geval een aantal dagen gebruik te maken van een huurauto. Wil je de mooiste stranden, dorpjes en natuur op Malta ontdekken? Dan kun je niet zonder auto. Daarbij is het vrij eenvoudig om een auto te huren en te rijden op Malta. Wel is Malta lange tijd een Britse kroonkolonie geweest en rijden ze er nog steeds links. Een roadtrip maken op Malta is in elk geval een aanrader! Onderstaande tips kunnen je helpen met wanneer je een gaat auto huren op Malta.

Auto huren op Malta


Op Malta komen zowel de Italiaanse als Mediterrane sfeer samen, maar er zijn ook invloeden van Noordelijk Afrika te vinden. Zowel Sicilië als Tunesië liggen dan ook maar 300 kilometer van Malta af. Je hebt er ontelbaar veel strandjes met het meest heldere blauwe water, grotten en kliffen, maar ook de steden op het eiland zijn het absoluut waard om ontdekt te worden. Ben je van plan om veel uitstapjes te maken op Malta dan kunnen we een auto zeker aanrader. Dit is met name het geval wanneer je buiten de steden verblijft. In de steden Valletta, Mdna, Rabat en de Three Cities is een huurauto namelijk niet aan te raden.

Is een auto huren op Malta een aanrader?

Ga je een week of langer naar Malta voor een zonvakantie en wil je ook bezienswaardigheden bekijken? Of maak je in de lente, herfst of winter een stedentrip? Voor de eerste situatie is een huurauto aan te bevelen. Je kunt direct bij. de luchthaven een auto ophalen, de koffers in de auto zetten en naar je accommodatie toe rijden. Ook kun je perfect strandhoppen op Malta wanneer je een auto hebt. Ben je van plan om vooral te genieten van de culture steden? Een terrasje te pakken in een van de mooie straatjes? Huur dan vooraal geen auto. Parkeren is vaak erg lastig in de steden. Je kunt daarom beter gebruik maken van het openbaar vervoer. De steden kun je dus beter zonder auto doen maar de mooiste stranden ontdek je vrijwel alleen met een auto.

Links rijden op Malta

Doordat Malta en Gozo lange tijd in Britse handen is geweest zijn er veel Engelse invloeden te vinden. Zo rijden ze er bijvoorbeeld nog steeds aan de linkerkant van de weg.  Voor bestuurders uit Nederland en België kan dit even wennen zijn. Het stuur zit juist aan de rechterkant in de auto. Voor de meeste mensen is het de eerste tien minuten even wennen, maar daarna gaat het rijden eigenlijk vanzelf. De rotonde de andere kant opnemen kan elke keer weer vreemd aanvoelen. Zoals ook in het Nederland heeft het verkeer van rechts voorrang. Vind je het rijden aan de linkerkant van de weg spannend? Het kan helpen om een auto te huren met automaat, dan hoef je in elk geval niet met je andere hand te schakelen.

Met een huurauto in de stad

Het eiland Malta is op sommige plekken vol bebouwd. Ook zijn de centra van de steden vaak autovrij, of bestaan uit smalle straatjes. Over een aantal kilometer waar je in sommige landen 5 minuten over doet, duurt op Malta ruim een half uur. Met de huurauto de stad in is dus af te raden. Sterker nog het is vrijwel onmogelijk in Mdina en Rabat en in Valletta moet je betalen. Er zijn nauwelijks parkeerplaatsen dus het is raadzaam om de auto buiten het centrum neer te zetten of de bus te nemen. Vanuit de luchthaven kun je een pendelbus nemen naar je hotel in de stad.

De wegen op Malta

Hoe de wegen op Malta zijn is nogal uiteenlopend, soms heb je gloednieuw asfalt maar op binnenwegen kun je wegen met gaten tegen komen. Doordat het rondom de steden zo druk is moet je hier extra goed op het verkeer letten. Ook omdat er van alle kanten straten zijn en mensen ook tussen de file doorlopen, bussen moeten stoppen, er altijd werkzaamheden zijn en er tussendoor scooters rijden. Een auto parkeren in Valetta is vrijwel onmogelijk en bovendien moet je toeslag betalen. Huur daarom alleen een auto als je een rondreis wilt maken. Persoonlijk zouden we liever niet in en rondom de steden rijden. Niet per se omdat het gevaarlijk is, maar omdat het frusterend is in de file te staan tijdens je vakantie! Volgens de statistieken is Malta overigens een van de veiligste landen betreft ongelukken in het verkeer. Hoe verder je van de steden afgaat, hoe rustiger het wordt. De hoofdwegen op Malta zijn met elkaar verbonden en de belangrijkste weg heeft het nummer 1 gekregen. Echt verdwalen zal op Malta en op Gozo niet lukken. Op de eenbaanswegen wordt door de Maltezers soms nogal op een een gevaarlijke manier ingehaald. Probeer hier voor uit te kijken en altijd afstand te houden.

auto huren Malta

huurauto-malta

Malta auto huren

Waar kun je een auto huren?

Het is natuurlijk handig om te weten waar je een auto kunt huren. Zelf huren wij vrijwel altijd direct vanaf het vliegveld een auto. Bij de luchthaven op Malta zitten meerdere verhuurders. Bij de balie laat je eerst je formulieren zien en wordt alles gecontroleerd. Daarna wordt je naar de auto gebracht of gewezen. Hier loop je de eventuele bestaande schade van de na en wordt uitgelegd hoe je auto precies werkt. Heb je een shuttle naar je accommodatie of wil je niet alle dagen een huurauto? Op Malta kun je op meer dan vijflocaties een auto huren. Kijk je bijvoorbeeld via Sunny Cars dat zie je locaties als Valletta, St. Julians en de luchthaven 

Autoverhuur op Malta

Hoe weet je welke autoverhuurmaatschappij je moet kiezen? In principe zijn alle bekende verhuurders met een kantoor - zoals Hertz, Alamo, Avis, Enterprise, Europcar - betrouwbaar. Maar het is in elk geval raadsaam om van te voren thuis een reservering te maken zodat je alle voorwaarden van de verhuurder kunt doorlezen. Deze kunnen nogal eens verschillen en het is daarbij slim om je te verdiepen in de verzekering van de huurauto.

Zelf huren wij auto's op reis altijd via een overkoepelde organisatie voor extra zekerheid en service. Dit doen we via Sunny Cars of Easy Terra. Je boekt uiteindelijk bij een lokale verhuurder maar je hoeft niet alle websites af te gaan. Je vult je wensen in, zoals aantal personen of type auto, waarna de beste opties naar voren komen. Daarna kun je ook direct de gewenste verzekeringen selecteren. Bij Sunny Cars ben je overigens altijd all-in verzekerd. Heb je een vakantie geboekt via Tui dan kun je ook daar een auto huren.

Wat kost een huurauto op Malta?

Hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent aan een huurauto op Malta hangt af van een aantal factoren. De periode bijvoorbeeld. In de drukke periodes zullen de prijzen hoger liggen. Ook je wensen spelen mee, reis je als koppel. of als gezin? Een open dak? Wil je airconditioning in de auto? Een auto met automaat? Navigatie of een kinderzitje bijboeken? Hier betaal je iets extra's voor. Voor een tweede bestuurder betaal je vaak ook iets meer.

Sunny-cars-malta

We vergelijken via Sunny Cars en EasyTerra de kosten voor een huurauto op Malta. Ophaal locatie is de luchthaven, periode is een week en de datum is 1 mei tot en met 8 mei, 10:00. Bij Sunny Cars zijn de verzekeringen inclusief, bij EasyTerra kun je voor een budget optie kiezen waarbij dit niet is. Met deze afbeeldingen kun je beide verhuurders goed vergelijken. Sunny Cars lijkt alsnog de goedkoopste wanneer je alle verzekering neemt (Worry-Free bij EasyTerra).

Easyterra-Malta

Verzekering

Wanneer je een auto huurt op Malta is een goede verzekering van belang. Je kunt er diverse afsluiten zoals een WA verzekering, verkering voor diefstal, schadeverzekering en glas, banden, dakschade verzekering. Wanneer je via Sunny Cars een auto huurt ben je standaard voor al deze dingen verzekerd. Doe je dit bij een andere verhuurder dan ben je wel WA verzekerd, de overige verzekering kun je nog daarbij doen. We raden aan om in Nederland een huurauto te reserveren zodat je ook in alle rust de autoverzekering kunt bekijken. Op plaatst van bestemming kun je sneller over de kleine letters heen lezen.

Leeftijd, ervaring en veiligheid

Om een auto te kunnen huren op Malta moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo krijg je alleen een auto mee wanneer je ouder bent dan 21 jaar, en jonger dan 70. Vaak is het ook zo dat je een toeslag betaald wanneer je jonger bent dat 25 jaar. Dit kan verschillen met verhuurder maar ook per type auto. Ook rijervaring is belangrijk want je moet op Malta minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.  Met een Nederlandse rijbewijs kun je op Malta een auto huren, hiervoor hoef je geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Verder dien je een ID bewijs bij je te hebben, de reisbescheiden van je huurauto, en een creditcard op eigen naam*.

Auto huren zonder creditcard

Wanneer je een auto wilt huren dan dien je altijd borg af te geven. Dit doe je door middel van een creditcard. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan en er wordt dan een bepaald bedrag 'gereserveerd' tijdens de periode dat je de huurauto gebruikt. De borg is er voor wanneer je eventuele schade hebt gereden. Een aantal verhuurmaatschappijen geven een auto mee zonder dat je een creditcard op naam hebt. Sunny Cars is de enige Nederlandse autoverhuurmaatschappij waarbij je zonder een creditcard op je naam kunt huren. Zij nemen het volledige risico voor de borg over en staan zelf garant voor de verhuurder. Dit is een extra service pakket en hier betaal je wel iets meer voor, maar het is in elk geval mogelijk om op Malta een auto te huren zonder creditcard. Je kiest eerst je bestemming en datum waarna je een auto zoekt. Dan kun je rechts op de pagina bij filters 'geen waarborg' selecteren. Dan worden de auto's waarbij Sunny Cars garant staat en je geen creditcard nodig hebt zichtbaar.

Naar Gozo met een huurauto?

Naast een roadtrip maken op Malta kun je ook buureiland Gozo bezoeken. Je komt alleen op Gozo met de ferry, maar hier kun je de huurauto ook op meenemen. Op Gozo zelf zijn geen locaties om een auto te huren. De ferry van Malta naar Gozo is Gozo Channel en het is raadzaam om van te voren te reserveren. De boot vertrekt elke 45 minuten en duurt een half uur. Voor een enkele reis met huurauto betaald je €15,70. Via de reisorganisatie Eliza was Here boek je accommodatie, vlucht en autohuur in één.

Bezienswaardigheden en roadtrip Malta

Welke bezienswaardigheden en plekken moet je bezoeken met een huurauto? De steden Valletta en Mdina moet je zeker bezoeken, maar liever zonder auto. De vele prachtige strandjes met het meest heldere blauwe water, de grotten en kliffen op Malta zijn juist perfect om met een huurauto ontdekt te worden. De mooiste strandjes op Malta zijn Paradise Bay, Golden Bay en de St. Peter’s Pool. Marsaxlokk is een fotogeniek vissersdorp en er zijn indrukwekkende tempelt op Malta en Gozo te bewonderen. Natuurlijk mag je ook de Blue grotto, Dingli Cliffs en Popeye Village niet missen!

➞ Review Sunny Cars
➞ Vakantie Malta via TUI

tips-auto-huren-malta

huurauto malta zonder creditcard

auto-huren-malta-ervaring

Malta roadtrip