Regelmatig yoga doen heeft vele voordelen en beginnen met yoga is dan ook een goed idee. Persoonlijk heb ik er veel baat bij omdat regelmatig last heb van mijn onderrug maar vooral omdat het ontspannend werkt. Ik voel me er fitter en relaxter door! Yoga is er in verschillende soorten en maten en hierdoor is er wat iedereen een paste vorm. Wil je actieve yoga doen als sport? Of wil je mentaal ontspannen? Maar hoe begin je met yoga? Er zijn vele benamingen en mogelijkheden, bij een yogaschool of thuis. In dit artikel lees je alles over beginnen met yoga voor thuis.

Beginnen met yoga voor thuis

Het is altijd mogelijk om gratis een proefles te doen bij yogascholen in jouw buurt. Of dit een sportschool is of een plek alleen gericht op yoga maakt meestal niet uit. Bij een yogaschool heb je vaak meer mogelijkheden. Een speciale klas yoga voor beginners is er niet maar dat is ook helemaal niet nodig. Je hoeft niet al lenig of sportief te zijn om een lesje mee te doen. Zweverig of spiritueel hoef je voor yoga ook helemaal niet te zijn. Het mag natuurlijk wel. Wil je liever thuis aan yoga doen dan zijn er twee opties: zo kun je via Youtube video’s vinden of een online yoga cursus volgen. Het grootste voordeel van yoga via Youtube is dat er geen kosten aan verbonden zijn. Het is alleen vaak wel zoeken naar de beste video’s. Yoga via een online cursus is persoonlijker en je kunt zelf het niveau bepalen. De kosten zijn lager dan via een yogaschool en je kunt zelf kiezen wanneer je lessen volgt. In deze blog lees je meer over online yoga voor beginners.


– thuis beginnen met yoga –

Voor wie is yoga?

Yoga voor de fanatieke sporters, yoga voor ontspanning, yoga voor ouderen, voor kinderen. Yoga is voor iedereen. Juist omdat er zoveel typen yoga zijn kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen. Voor yoga hoef je geen goede conditie te hebben en je hoeft niet heel lenig te zijn. Yoga is een individuele manier van bewegen waardoor je alle oefeningen op je eigen tempo en kracht kunt uitvoeren. De houdingen in yoga worden asana’s genoemd.

Heb je lijst van lichamelijk klachten? In je nek, rug of ergens anders? Dan kan yoga daar baat bij hebben. Zelf heb ik vaak last van mijn onderrug. Dit is een combinatie van familiekwaal en een lichte scheve wervel (hiervoor ben ik bij de Mensendieck geweest). Bij de speciale fysio gericht op rugklachten kreeg ik oefeningen om mijn buik en rugspieren te versterken, precies wat je met yoga ook kunt doen. Daarbij is yoga ontspannend voor zowel je lichaam als je hoofd. Bij een druk leven is het heerlijk om elke week een uurtje te ontspannen tijdens een lesje yoga!

Soorten yoga

Twaalf yogastijlen zijn er maar liefst. Van power yoga waar je behoorlijk bezweet van raakt tot bikram yoga waarbij je oefeningen in een hete ruimte doet. De bekendste een meest populaire yoga vormen om thuis te doen lichten we toe.

♦ Hatha yoga

Hatha yoga is een yogavorm welke je het meest voorbij ziet komen en uitermate geschikt voor beginners. Det stijl wordt gezien als de basis van de yoga. De oefeningen zijn afwisselend en bevatten zowel rustige als wat meer uitdagende asana’s maar ook ligt de focus op je ademhaling. De bekendste houding is de Zonnegroet (Surya Namaskar). Wanneer je niet weet wat voor yoga practice je prettig vind kun je het best beginnen met Hatha yoga en later eventueel een andere variant kiezen.

♦ Yin yoga

Wil je met name ontspannen en leniger worden? Dan in Yin yoga een goede optie om te doen. Bij Yin Yoga houd je de oefeningen lang vast en adem je langzaam. Deze yogastijl is het meest rustig van karakter en is bedoeld om je goed te voelen in je lichaam en in je hoofd. Je traint met name je gewrichten en bindweefsel, deze worden steeds soepeler, maar minder je spieren.

♦ Vinyasa en Ashtanga yoga

Vinyasa yoga en ashtanga yoga zijn erg vergelijkbaar met elkaar. Beide bevatten namelijk actieve asana’s (de bewegingen) en een lesje voelt echt als sporten. Het tempo bij deze yogavormen ligt hoger waardoor je niet alleen aan je kracht maar ook aan je conditie werkt. Bij ashtanga yoga gaan de oefeningen in elkaar over en kom je in een flow. Deze flow herhaal je steeds en ook je ademinhaling volgt deze flow. Het is een vaste serie oefeningen, in tegenstelling tot vinyasa yoga.

♦ Yoga Nidra

Kom je moeilijk in slaap komen? Volg dan ’s avonds een lesje Yoga Nidra, dat letterlijk ‘slaap van de yogi’s’  betekend. Tijdens deze les leer je ontspanningstechniek waardoor je helemaal tot rust komt. Je ligt bij deze vorm van yoga en helpt je om makkelijker in slaap te komen

♦ Kundalini yoga

Kundalini yoga is het meest gefocust op ontspanning en medicatie. De oefening zijn liggend en niet zwaar. Kun je ademen, kun je aan yoga doen,’ aldus Yogi Bhajan. Je leert om met je hoofd leeg te maken en te focussen op je ademhaling. Deze vorm van yoga  spiritueler dan de andere yogavormen.

Online yoga cursus

Je kunt thuis op je gemakt verschillende soorten yoga uitproberen. Typ de yogastijl in via Youtube of volg een online cursus. Er is een groot aanbod aan yogacursussen, voor beginners als ervaren Yogi’s. Zelf heb ik goede ervaring met de beginnerscursus yoga van Happy with Yoga .

♦ Happy with Yoga

Happy with Yoga is een Nederlands/Belgisch allround yoga platform opgericht door Melanie en Rolf. Beide zijn de yoga docent en hebben opleidingen gedaan in Bali, Cambodja, Polen en Nederland. Hun passie voor yoga, Mindfulness en bewust leven delen ze via Happy with Yoga. Op hun website vind je allerlei tips en inspiratie. Zo vind je er blogartikelen, gratis video’s en e-books. Ook bieden zij verschillende online yoga cursussen aan:

Esther Ekhart is een Nederlandse yoga docente die met haar website EkhartYoga wereldwijd een groot aantal volgers heeft. Als sinds 2012 zijn de lessen online te vinden en is het team uitgegroeid met vele andere ervaren yogadocenten. In totaal vind via EkhartYoga meer dan 4000+ lessen in 25 verschillende stijlen gegeven door 40 docenten. De eerste 14 dagen kun je gratis lessen uit proberen.

Yoga International is een van de grootste internationale yoga communicaties van dit moment. Elke dag vinden meer dan 300.000 leden een gevarieerd scala aan exclusieve multimedia-inhoud voor yoga, meditatie en bewust leven. Leden hebben toegang tot hun accounts op elk apparaat, inclusief telefoons, tablets en tv’s, met behulp van de mobiele en tv-apps van Yoga International. Yoga International biedt lessen voor alle niveaus en brengt meer dan 500 deskundige docenten samen die gespecialiseerd zijn in verschillende stijlen en focussen, waaronder yogatherapie, anatomie, ayurveda, meditatie, vinyasa, yin, herstellend en meer. Met meer dan 1.000 lessen, variërend van 15 tot 120 minuten om uit te kiezen, kun je altijd een oefening vinden die past bij je intentie voor je dag.

beginnen-met-yoga

Yoga tips

Wat zijn de beste tips voor een beginnende Yogi? Schep geen hoge verwachtingen. Yoga is een toegankelijke sport of levensstijl waar geen regels aan vast zitten. Lukt het je niet de eerste keren te ontspannen? Of heb je moeite met de oefeningen? Dat hoort erbij. Oefening baart kunst en wanneer je twee keer in de week een half uur of uur yoga beoefend zul je snel merken dat het beter gaat! Kijk vooral niet hoe anderen het doen maar focus je op jezelf. Zeker aan begin is het aan te raden om diverse yoga stijlen uit te proberen zodat je jouw favoriete flow kunt vinden.

Wat draag je tijdens de yoga?

Voor yoga is er speciale kleding op de markt maar in principe voldoet alle sportkleding. Belangrijk is dat je je vrij kunt bewegen in je kleding. Zelf vind ik strakke kleding prettig zodat alles goed blijft zitten in elke pose. Bij actieve yoga zul je het sneller warm krijgen dan bij .. Neem daarom een trui of vest mee en warme sokken. Leg ook een dekentje klaar voor de rust aan het einde van de les. Yoga doe je verder op je blote voeten. Een goede yogamat is belangrijker dan je wellicht denkt. Het is belangrijk dat deze niet slipt en dat je niet uitglijd.

Voordelen yoga

Thuis yoga doen heeft vele voordelen. Met een online cursus of door middel van video’s kun je het altijd en overal doen. Ook op reis biedt is het fijn om te doen. Je blijft er fit door (na een lange vlucht niks lekkerders dan dan paar yoga oefeningen) en het verminder stres. Doordat er rustige en pittigere yoga stijlen zijn, is yoga echt geschikt voor iedereen. Je kunt er leniger van worden, fitter worden en vooral door ontspannen. Lichamelijk gezien verbeterd yoga je uithoudingsvermogen, de bloedcirculatie, zuurstofopname, het versterkt je spieren en zorgt voor een betere lichaamshouding. Bovenal is yoga een belangrijk moment helemaal voor jezelf.

➞ De leukste sauna’s van Nederland
➞ Yoga en wellness op Aruba

yoga-online