Het is tegenwoordig gesprek van de dag, het is top of mind en steeds meer mensen eten vaker vegetarisch. Een ontwikkeling waar ik persoonlijk groot fan van ben. Overal ter wereld schieten restaurants als paddenstoelen uit de grond die geheel veganistisch of vegetarisch zijn, en zijn er over het algemeen ook veel meer opties om plantaardiger te eten. In dit artikel lees je meer over waar je de de beste vegetarische bestemmingen kunt vinden!

De lekkerste en beste vegetarische bestemmingen

Reizen is mijn eerste grote liefde, maar vlak daarna kom nummer twee: lekker eten. Omdat de wereld beter af is als we alles en iedereen laten leven, eet ik zo veel mogelijk veganistisch. Op reis is het niet altijd heel makkelijk om plantaardig te eten, terwijl het op andere plekken juist niet anders is. Ik verzamelde de lekkerste bestemmingen waar je als veganist en zeker als vegetariër heerlijk kunt eten. Over het algemeen is het in de wel steden makkelijker dan ergens achterwege op het platte land!


India

Volgens hindoes is de koe een heilig dier en wordt daarom niet gegeten, Moslims in India eten geen varkensvlees en veel hindoes zijn vegetariër. India is een bijzonder land, en een land waar meer dan 30% van de mensen geen vlees en vis eet. Er zijn dus meer dan genoeg alternatieven.  In India eet je kruidige curries met naambrood, groenten, linzen en aardappels. Bovendien is vegetarisch eten heel normaal en kun je aangeven wat je wel en vooral niet eet, zonder dat daar gek van op wordt gekeken. Ook in Nepal kun je vrij goed plantaardig eten.

Israël & Jordanië

Zeg je Israëlische keuken, dan zeg je waarschijnlijk hummus, pita falafel en shakshuka. Het Midden Oosten en met name Israël is een walhalla voor liefhebbers van de vegetarische keuken. Ik bezocht het land een tijdje geleden, en nog steeds behoort het tot mijn culinaire hoogtepunten. In Jordanië ben ik niet geweest, maar de keuken schijnt vergelijkbaar te zijn. De belangrijkste invloeden zijn mediterraans en Oosters maar de vegetarisch keuken vond ik vooral heel creatief. Een gegaarde aubergine met tahin en granaatappel klinkt toch heerlijk?!

Amsterdam, ‘Vegan hoofdstad van Europa’

Ons eigen Amsterdam is voorloper op het gebied van veganistische restaurants. Een van de redenen waarom ik dol ben op deze stad! Onlangs opende er bijvoorbeeld de Vegan Junk Food Bar (waar ik snel hoop heen te gaan!) en ook de Avocadoshow wil ik graag bezoeken. Uit recent onderzoek van Holidu kwam Amsterdam naar voren als stad met het grootste aantal veganvriendelijke restaurants per inwoner. De oerhollandse keuken wordt steeds meer vervangen door originele en plantaardige gerechten. Ik ben fan! Ook in Rotterdam en Utrecht is overigens veel aanbod!

Japan

Een rondreis Japan is een ware culinaire rondreis, ze vonden niet voor niks in Japan Umami uit! In het traditionele Japan werd vroeger geen vlees gegeten. Het doden van dieren deed men niet, en hoewel er nu wel vooral vis en ook wel vlees wordt gegeten, is het nog wel mogelijk om dit weg te laten en toch lekker te eten. Er zijn een tal van andere ingrediënten die in de keuken gebruikt worden. Zo kun je sushi prima vegetarisch maken, wordt zeewier veel gegeten, en ook tofu, edamme en paddestoelen zijn onmisbaar in de Japanse keuken. Een struikblok in Japan kan zijn dat je ingrediënten niet kunt lezen. En bij Ramen noodles kan het bouillon getrokken zijn uit vis.

Dublin, Ierland

Ik had het zelf niet verwacht, maar Dublin vond ik echt een hele fijne bestemming om vegetarisch te kunnen eten. Ik verwachtte van een robust land ook hetzelfde eten. Iets met fish en chips. En hoewel dit er ook is, is er in Ierland ook wel een community die anders is. In de pubs is het niet heel makkelijk om veganistisch te eten (je krijgt vaak pasta, of iets met room, ei), maar er zijn wel een handvol restaurants die volledig vegetarisch zijn. Een aantal voorbeelden zijn: Yogism, met heerlijke pancakes, Brother Hubbard, á la Yotam Ottolenghi, en Cornucopia, met veel heerlijke vegan opties.


Lees ook: 12 x vegetarisch eten in Dublin

vegetarische-bestemmingen

Bali, Indonesië

Bali is de droom voor elke vegetariër en veganist. Behalve dat je overal plantaardig kunt eten ontstaan hier ook de eerste vegan foodtrends (zoals de smoothie bowl!). In de Indonesische keuken wordt standaard Nasi Campur, Gado Gado en Mie Goreng gekookt. Maar daar houdt niet op. Je vindt er – met name Ubud is echt het vega- en veganwalhalla – veel restaurants en barretjes met heerlijk eten en drinken. Ubud is de plek voor yoga en veganisme is hier ook enorm bekend. Bali is absoluut een van beste vegetarische bestemmingen ter wereld.

Berlijn, Duitsland

Als veganist bevind je je in Berlijn in een grote snoepwinkel. Berlijn is rauw en hip tegelijk, en de stad zit bomvol restaurants die volledig vegetarisch en veganistisch zijn. Op elke straathoek is er wel een plek om echt lekker te eten. Met name in de wijk Friedrichshain is het aanbod groot. Ook bij de de gewone restaurants is er vrijwel altijd wel een vegan keuze, en anders geef je het gewoon aan, ze weet immers goed wat vegan is.


Minst vriendelijke vegetarische landen

Waar kun je minder goed eten? In landen als Cuba, Oostenrijk en China is vegan een onbekend fenomeen. Ze kennen het gewoon weg (nog) niet echt. In Frankrijk wel, en in Parijs zijn er plekken waar je vegan kunt eten, maar over het algemeen is plantaardig eten in Frankrijk echt een drama. Hetzelfde geldt voor Zuid-Amerika waar vlees de basis is van de maaltijd. En China is volgens mij helaas een van de meest ondiervriendelijke landen ter wereld.


Lees ook: Lekker vegetarisch uit eten in Londen

vegetarisch-reizen

Vegetarische Paella op Mallorca

Borough-Market

Vegan burgers op de Borough Market in Londen 

eten-in-nice

Açai Bowl in Nice

eten-in-gambia

Vegetarische Spring Rolls in Gambia

-vegetarisch-eten-op-reis

Vegetarische risotto in Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.