Aan vakantie aan zee is wat mij betreft altijd een goed idee. Uitgekeken op ons eigen landje? Breng dan een bezoek aan onze zuiderburen. Ook zij beschikken namelijk over langgerekte stranden en talloze leuke badplaatsen. In dit artikel lees je meer over de bezienswaardigheden aan de Belgische kust.

Tips en bezienswaardigheden aan de Belgische kust

Voor een heerlijke zon, zee strandvakantie kun je het vliegtuig gewoon laten staan. Met de zonnige zomers van afgelopen tijd is er niks mis met een vakantie dichtbij huis. Bij onze bourgondische zuiderburen is het fijn vertoeven. Zo heb je er brede standen en kun je met gemak afstand houden. Door het lekkere eten de taal voelt België echt als vakantie. Met 13 badplaatsen verdeeld over de gehele kustlijn is de keuze enorm. Bekende badplaatsen zijn bijvoorbeeld Knokke-Heist en Zeebrugge. Wil je meerdere plaatsen aan de Belgische kust bezoeken? Kies dan voor de kusttram. Deze tram rijdt tussen De Panne en Knokke-Heist en stopt bij 68 haltes. In de zomer rijdt de kusttram elke 10 minuten.

Nieuwpoort aan zee

Als we het stadje binnen rijden is de sfeer meteen voelbaar. Vakantie! Een zeebriesje voel ik direct, en ik ben benieuwd naar de smalle straatjes hier. Die zijn er. Ons Bed & Breakfast zit in de hoofdstraat en daar kunnen we niet parkeren. In het straatje daarachter wel. De Marktstraat doet zijn naam eer aan en er is vanavond een gezellige markt met vooral veel lekker eten. Dat komt later, eerst naar het strand.

Met een flinke zeewind en twintig graden zoeken we een plekje in de duinen. Met de gratis veerboot steken we het riviertje over en het is hier nog rustiger. Stokbrood, kaasje, glaasje wijn. Uren niks doen. Praten, turend naar de zon en de zee. We krijgen trek en lopen terug. Met een omweg door een natuurgebied met overal eetbare planten en we zien een lepelaar. We eten pasta en vis en duiken laat ons bed in.

Wakker worden door de haan die goedemorgen probeert te roepen, ontbijten met eitjes, chocoladebroodjes en thee in de binnentuin. Gastenverblijf de Arend zorgt heel goed voor ons. We wandelen weer vandaag, liggen op het strand en duiken in zee. Dit keer gaan we bijtijds terug naar de kamer. Ik spoel het zout uit mijn haren onder de regendouche en maak me klaar voor het diner met bier. Veel bier. Restaurant Grand Cabaret schotelt ons een fantastisch menu voor waar niet alleen bier in verwerkt is, ook drinken we bij elk gerecht een bijpassen biertje.

➞ Accommodaties aan zee (in Nederland)
Tips voor een stedentrip Mechelen

tips-voor-de-vlaamse-kust

bezienswaardigheden-aan-de-vlaamse-kust

tips-voor-de-vlaamse-kust

Garnalenvissers te paard in Oostduinkerke

En toch heb ik de volgende ochtend meteen weer trek. Mijn maag kijkt uit naar de lekkere broodjes en ik verlang weer naar de zee. We vertrekken naar Oostduinkerke waar de paardenvissers volgens traditie het water in gaan om garnalen te vangen. Een machtig gezicht om deze enorme prachtbeesten aan het werk te zien. Eind 2013 werd de garnaalvisserij door Unesco opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De paardenvisserij is een traditie die al zo’n 500 jaar bestaat, nu is Oostduinkerke de enige plaats ter wereld waar nog op deze traditionele manier wordt gevist naar garnalen.

Culinair Oostende

De zon schijnt hier niet dus we rijden naar Oostende. Een bezoekje aan biershop 't Koelschip later, zoeken we de haven op. De oesters en mosselen die we kopen eten we op het strand op. In de volle zon die voor ons is gaan schijnen. Ultiem. Oostende heeft brede zandstrand en vooral Zomers is het hier dus heerlijk vertoeven. We drinken onze eerste biertjes op het terras terwijl de meeuwen spelen in de wind en de golven blijven komen.

bezienswaardigheden-aan-de-vlaamse-kust

tips-voor-de-vlaamse-kust

bezienswaardigheden-belgische-kust

13 thoughts on “De mooiste bezienswaardigheden aan de Belgische kust”

  1. Heerlijk! En al woon ik nu al meer dan een jaar in Brussel, ik heb de Belgische kust nog niet ontdekt. Ik ga binnenkort van Oostende naar Knokke lopen, een goede eerste kennismaking hoop ik 🙂

    1. Knokke lijkt me ook heel gezellig! Die zet ik volgende keer op de planning xD En ik heb ook al meer van de Belgische kust gezien dan die van ‘mijn’ Nederland…

  2. Per toeval hier terecht gekomen en dan direct met de neus in de boter gevallen vanwege België, het kleine landje wat een speciaal plekje bij me heeft! Zowel qua steden als qua Ardennen, heerlijk om daar een paar dagen te vertoeven! En na je blog en prachtige foto’s heb ik direct weer zin om die kant op te gaan!

  3. Pingback: Bianca Kramer blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.