Afgelopen maand dwaalde ik een paar dagen door de magische koningsstad Fès. Na Marrakesh en Cassablanca is Fès de grootste stad van Marokko en het is een van de vier koningssteden, samen met Marrakesh, Meknes en Rabat. De keizerlijke stad wordt gezien als de hoofdstad van de traditionele cultuur van Marokko. De mooiste bezienswaardigheden in Fès lees je hier.

Bezienswaardigheden in Fès

De stad Fes werd begin negende eeuw gesticht door Moulay Idris I, een afstammeling van de profeet Mohammed. Zijn zoon Idris II maakte Fès de hoofdstad van zijn rijk. Eeuwenlang is Fès het spirituele en intellectuele centrum van de islam geweest en nog steeds ademt de stad spiritualiteit, sfeer en historie. De Karaouine Universiteit werd in 859 gesticht. Het is de oudste nog dienstdoende universiteit ter wereld. Dwalend door Fes lijkt het alsof je weer terug bent naar toen. Terug naar de middeleeuwen. Overal om me heen zie ik traditionele ambachten. Van Berbertapijt, aardewerk en leerlooiers tot aan zoete gebakjes.

Lees ook: Restaurants waar je lekker kunt eten in de medina van Fès

bezienswaardigheden-in-fes

Verdwalen in de Medina

Zodra ik de waanzinnige stadspoorten (Bab Boujloud & Bab Agnaou) passeer, is het alsof ik een andere wereld betreedt. Het oude en autovrije centrum, de medina, is een doolhof van smalle straatjes en mystieke souks. We verdwalen hier meer dan eens maar vinden dankzij de bordjes altijd weer onze weg. Overigens geen straf om hier overdags te (ver)dwalen, je vermaakt je uren door het arabische leven hier, de vele mooie kleuren leiden me telkens af.  Tot ik bijna omver wordt gelopen door een volbepakte ezel of door iemand die zicht door de menigte manoeuvreert een kar met sinaasappels. De media van Fés is een labyrint van talloze schatten, gedetailleerd bewerkte houten deuren, oude paleizen, versierde bedevaartsoorden, en traditionele huizen. Op veel plekken zie je hoe oud Fès is: de medina wordt soms alleen met een paar balken omhoog gehouden. In Fes el-Bali, de oude stad, staan enkele van de mooiste religieuze Arabisch-Andalusische gebouwen. Als niet moslim kun je ze vaak niet betreden maar een glimp opvangen is al de moeite waard. De oude stad heeft een adembenemend middeleeuws karakter, reden waarom de UNESCO Fès heeft geplaatst op de lijst van wereldmonumenten.

Traditionele leerlooijers

We laten steeds verder leiden door de stoffige steegjes om vervolgens via een restaurant/winkel het terras op te klimmen waar we uitzicht hebben op de beroemde Leerlooijers. Al is berucht misschien een beter woord, als je ziet in welke arbeidsomstandigheden er gewerkt wordt. Het is keihard werken in de bloedheette zon en de geur die vrij komt is vrij heftig. Bij binnenkomst krijgen we dan ook een takje verse munt tegen de stank. Toch is het mooi om te zien hoe de huiden ondergedompeld worden in de verfbakken. Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Fès.

Lees ook: Volubilis in Marokko: De best bewaarde Romeinse Ruïnes van Noord Afrika

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-fes

4 thoughts on “Marokko: Bezienswaardigheden in Koningsstad Fès”

  1. Marokko is zo’n bijzonder land, ik zou er graag meer van willen zien! Ik heb Fez niet gezien, maar was zelf wel onder de indruk van Rabat. Heel anders dan Casablanca an Marrakesh, Marokko heeft zoveel diversiteit!

  2. Pingback: De hoogtepunten van noord Marokko in een video
  3. Pingback: Reisfilm: De hoogtepunten van noord Marokko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.