Tijdens de rondreis door Slovenië verbleven we twee nachten in Herbal Rooms’ in het Soca dal. Ik ben zo’n ouderwetse hippie dat geloofde in de werking van edelstenen (deze nam ik mee naar toetsen!), aan yoga en meditatie doet een is met de natuur. En vaak ben ik ook een enorme health-freak. Daarbij ben ik altijd wel van de bijzondere overnachtingen, zo ook in Slovenië. Vanzelfsprekend was ik in mijn helemaal elementen tijdens het verblijf in de Herbal Rooms. Ook Bijzonder overnachten in Slovenië? 

Lokaal en groen overnachten in Slovenië

De naam van de Herbal Rooms verklappen het al; de eigenaren van het huis zijn echte kruidengoeroe’s. Na drukke dagen in de bergen, tussen de wijngaarden en in Ljubljana stellen we de navigatie in op ‘Plave’. De laatste kilometers van de autorit rijden de pal naast de smaragdgroene Soca rivier. De rivier is omringt door steile bergen en ik kan niet stoppen met ‘wauwen’ Zo mooi hier! Niet veel later vinden we het ouderlijk huis van Vesna, de oprichtster van de Herbal Rooms in Slovenië. Samen met haar ouders leven ze van lokale producten, pure ingrediënten en niet alleen met eten is de familie gezond bezig, hun hele levensstijl draait om ‘well-beiingg’.


Lees ook: De route voor de ultieme roadtrip door Slovenië

bijzonder-overnachten-in-slovenie

In de (kruiden) watten

Vespa en haar ouders willen hun gasten in de watten (in dit geval kruiden) leggen, letterlijk en figuurlijk. Je slaapt op zelfgemaakte kruidenkussens die voor een goede nachtrust zorgen. Je drinkt kruiden thee, ‘s ochtends opkrikkend en ‘s avonds met rustgevende kruiden. De kruiden plukken ze uit eigen tuin en omgeving en laten ze drogen op speciaal rekken. De geuren van lavendel, citroengras en rozemarijn zweven nog steeds voorbij. Ook de zelfgemaakte kruidenzeepjes en de thee die we zelf maakte en mee naar huis brachten, brengen me even terug naar het Sloveense buitenleven.

Contact met locals

Het meest fijne van dit soort kleinschalige accomodaties is het contact met de mensen. Vesna is enorm gastvrij en spreekt goed Engels maar woont zelf in Ljubljana. Voor de gasten komt ze terug naar huis. Samen doen we een hike door de omgeving, plukken bessen, praten over reizen, over het leven, de natuur en wandelen langs de rivier. Haar ouders spreken geen Engels en toch hebben we met handen en voetwerk lang met elkaar aan tafel gezeten (onder het genot van zelfgebrouwen ‘Jagermeister’!). Bij binnenkomst is het eerst wat je doet je schoenen uit je krijg je pantoffels aan. Hoe leuk is dat? Het warme gevoel is direct aanwezig en we voelen ons meer dan welkom. Die kleine dingen doen wonderen.


Lees ook: 11 x doen in Slovenië

bijzonder-overnachten-in-slovenie-herbal-rooms

Kruidenkussens, natuur & handgemaakte producten

We worden wakker met ze zon die achter de bergen vandaan kruipt. Ik strek me uit over het balkon, ruik direct de verse kruiden en de huisgemaakte cake dat op ons ligt te wachten. Hoewel ik hier niet bewust heb gemediteerd zorgen dit soort moment voor rust en helderheid in mijn hoofd. Ik vergeet alle zorgen en alles is hier goed. We kopen een fleshouder, gemaakt door de vader van Vesna en willen eigenlijk nog langer blijven want het is een fantastische plek hier. Maar ons volgende avontuur roept en dus beloven we onszelf hier terug te komen.


Praktische informatie

Wil je bijzonder overnachten in Slovenië dat is slapen in Herbal Rooms dé plek. De accommodatie heeft 1 ster en dat komt omdat ze geen eten serveren. Dit mag alleen als er een aparte keuken is en dan is er niet. De familie wil de gasten echt bij hun thuis ontvangen en het zo klein mogelijk houden. Laat je niet afschrikken van die ene ster, wat mij betreft krijgen ze 5 sterren. Voor activiteiten met locals in de natuur alleen al is de site de moeite waard te bekijken. Een kamer boeken doe je ook via de site. Ook op Facebook komen regelmatig fijne updates.

duurzaam-overnachten-slovenie

groen-overnachten-slovenie

2 thoughts on “Homestay Experience in Slovenië: Slapen in Herbal Rooms”

  1. Pingback: Groen reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.