PCR-test-corona

Ga je binnenkort naar het buitenland op reis en wil je dat zo veilig mogelijk doen? Dan kun je altijd van te voren jezelf laten testen op Covid-19. Sommige landen stellen het zelfs verplicht en zonder non-covid19 verklaring kom je het land niet in. Om aan te tonen dat je het virus niet hebt moet je kort voor je vertrek een test laten doen. Dit is de zogenaamde PCR-test (polymerase chain reaction -test). In dit artikel lees je hoe het werkt wanneer je een Corona test laten moet doen voor vakantie, voor welke landen je het nodig hebt en wat de kosten zijn. Het is even wat meer gedoe voordat je op vakantie kunt gaan maar we zijn allang blij dat het in veel landen weer mag en dat het veilig kan. Lees hier alles over een Corona test laten doen voor vakantie.

Corona test laten doen voor reizen naar het buitenland

Een corona test laten doen voor vakantie is anders dan wanneer je klachten hebt. Wanneer je gezondheidsklachten hebt kun je naar de huisarts. Maar wanneer je naar het buitenland gaat is dat niet per se 'medisch' en moet je (in de meeste gevallen) zelf betalen voor de test. Overigens word je bij veel landen en bij veel luchtvaartmaatschappijen al gemeten op temperatuur en moet je zelf een gezondheidsverklaring invullen (dit is anders dan een medische non-COVID verklaring). Dit is ook een soort corona test maar zeker niet voldoende. In dit artikel gaat het om de PCR-test bij een arts.


Inhoud van dit artikel

Waar kan je een PCR-test doen?

Een corona test laten doen voor vakantie of buitenlandse reizen kan je dus niet bij de GGD doen. Dit is voor mensen die gezondheidsklachten hebben en bovendien krijg je vaak telefonisch de uitslag, terwijl je voor vakantie dit schriftelijk moet hebben. Wanneer je een pakketreis hebt geboekt bij Corendon, Sunweb, Eliza Was here, of TUI dan kan het zijn dat je coronatest (gedeeltelijk) vergoed wordt. Zij werken samen met HetHuisartslab.

Ook bij COVIDtestnederland kun je je laten testen. Hier kun je een corona sneltest doen vanaf 65 euro met veel locaties door het hele land. COVIDtestnederland is erkend door het RIVM & GGD. Op verzoek geven zij een document af, dat je nodig hebt voor reizen. Het is dan aan de reisaanbieder of dit wordt geaccepteerd of niet. Hiet moet je dus goed op letten. COVIDtestnederland test met de Abbott antigeen test. Bij Vaccinaties op reis kun je je tevens laten testen voor reizen naar het buitenland. Zij zijn een erkende travel clinic en voeren testen uit volgens de richtlijnen van het LCR en het RIVM. Alle corona testuitslagen bij beide zijn voorzien van een internationaal geaccepteerde medische non-COVID verklaring ondertekend de arts. Woon je in Utrecht? Dan is Spoedteststraat in Bunnik een optie.

PCR testen bij:

Voor wie is de test?

De commerciële corona test is voor mensen die naar het buitenland moeten en om het land in te kunnen een negatieve PCR testen moeten kunnen laten zien. Je moet een test laten doen wanneer je vertrekt uit een bepaald land, het maakt daarbij niet uit welke nationaliteit je hebt. Vanaf 29 december moet je ook wanneer je Nederland in wilt een negatieve coronatest kunnen overleggen (vliegreizen). Ook wanneer je met de auto, trein, bus of boot een land in reist moet je coronatest gedaan hebben (en de uitslag moet natuurlijk negatief zijn). Je moet je laten testen wanneer je in elk geval 18 jaar en ouder bent. Voor een aantal landen geldt het ook voor kinderen. Bijvoorbeeld voor Aruba vanaf 15 jaar, Bonaire en Cyprus vanaf 12 jaar.

Waarom een corona test

Een coronatest moet je laten doen om aan te tonen dat je corona vrij bent en dus niemand in het vliegtuig of op je vakantiebestemming kunt besmetten. Een PCR-test doe je in Nederland en binnen 24-48 uur krijg je de uitslag van de test. Ben je corona vrij dan ontvang je een non-covid19 verklaring. Bij een test wordt gekeken of er genetisch materiaal van het COVID-19 virus in je neus- of keelholte zit. Let op: heb je klachten dan moet je geen gewone test laten doen maar contact opnemen met de GGD. Een gezondheidsformulier die je bijvoorbeeld op Schiphol krijgt is niet voldoende, je moet echt een PCR test laten doen. Er zijn tevens meerdere manieren van testen.

➞ Tips en ervaring met veilig vliegen tijdens corona
➞ Ga naar COVID test Nederland om de test aan te vragen

PCR-vakantie

covid-test-vakantie

reizen-en-coronatest

regels-vliegen-corona

Hoe werkt de coronatest?

De 'neus swab' is de meest voorkomende test en is betrouwbaar. Sommige aanbieders doen ook een gorgeltest maar deze wordt niet door iedereen erkent en is daarom niet aan te raden. Daarnaast is er ook de Serologie test waarbij je bloed geprikt wordt. Bij de PCR Swab Test wordt er met een wattenstaafje een uit uitstrijkje genomen uit je keel en uit je neus. Dat is eigenlijk alles en binnen een paar minuten ben je klaar. Het wattenstaafje gaat naar het laboratorium en binnen 24 uur wordt je op de hoogte gesteld van de uitslag (dat is in elk geval de bedoeling). De test moet uiterlijk 72 tot 24 uur voor aankomst zijn afgenomen, plan dit dus goed. Tijdens je reis, bij aankomst en tijdens je vakantie moet je je non-covid19 verklaring kunnen laten zien.

Voor enkele landen is ook een Serologie test verplicht (Indonesië en Marokko bijvoorbeeld). Je moet dan een bloedonderzoek laten doen waarbij ze een antistoffentest doen. Bij COVIDtestnederland.nl, Spoedteststraat in Bunnik en  Vaccinaties op reis kun je dit bijvoorbeeld laten doen.

Hoeveel betaal je voor een Covid 19 test?

Een coronatest voor vakantie is helaas niet goedkoop. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €130 en €190. Tenzij je bij Kras, Sunweb, Eliza Was here, TUI of Corendon hebt geboekt. Bij Corendon wordt de covid-test helemaal vergoed als je naar Curaçao, Bonaire of Griekenland gaat en kun je zelfs zonder dat je met Corendon reist een test bij ze kopen voor € 89,50 per persoon, inclusief een gezondheidsverklaring.

Voor TUI reizigers die naar Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, Cyprus, Madeira of Griekenland gaan voor 31 augustus 2020 wordt de test volledig vergoed. Wie na 1 september naar deze landen reist wordt gedeeltelijk vergoed. Je betaald dan € 49,50 per persoon.

Bij Vaccinaties op reis betaal je voor de PCR Swab test € 139. De sneltest kost gemiddeld € 69,00. De prijs voor een bloedafname (serologie test) is ook € 139. Voor beide samen zijn de kosten € 179.

Voor welke landen heb je een negatieve corona verklaring nodig?

Controleer ruim van te voren (zo vroeg mogelijk) of je op jouw vakantiebestemming een gezondheidsverklaring en/of antistoffentest nodig hebt. Zo kun je op tijd een afspraak maken. Wanneer een corona test nodig is hangt af van de regels in een land en het aantal besmettingen in Nederland (of België, of land waar je vandaan reist). Zo loopt het aantal besmettingen in Sardinië en in Nederland op.

Momenteel heb je voor de volgende landen een non-covid19 verklaring nodig: Aruba, Azerbeidzjan, Azoren, Bonaire, Brazilië, Canada, Canarische eilanden, Cambodja, China, Curaçao, Cyprus, Duitsland, Dubai, Ethiopië, Gabon, Groot Brittanië, Italië, Indonesië, Laos, Madeira, Marokko, Spanje, Sri Lanka, Tsjechië, Thailand en Zuid-Afrika. Voor Dubai, Marokko en Indonesië moet je tevens een aanvullende bloedtest laten doen. Houd voor het meest actuele advies de website van nederlandwereldwijd.nl in de gaten. Per land zijn hier alle reisadviezen verzameld.


Update 23 december: Vanuit alle rode en oranje gebieden heb je een negatieve test nodig om naar Nederland te kunnen


Corona test Curaçao

Ga je op vakantie naar Curaçao dan dien je een negatieve corona test te hebben welke uiterlijk 72 uur voor vertrek is afgenomen. Daarnaast dien je een Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in te vullen via www.gobiernu.cw. Ook een reisverzekering is verplicht.

Corona test Duitsland

Voor alle Nederlandse provincies behalve Zeeland geldt dat je bij een bezoek aan Duitsland een negatieve COVID-19 test moet tonen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen. Heb je deze niet wan wordt er in Duitsland een test afgenomen. In de tussentijd moet je sowieso in zelfquarantaine.

Corona test Italië

Sinds 8 oktober is een coronatest ook voor Italië verplicht. Je moet maximaal 72 uur voor aankomst een test hebben gedaan en uiteraard moet de uitslag van de Covid test negatief zijn. Heb je geen test gedaan dan wordt dit bij aankomst op de luchthaven gedaan. Reis je met de auto zonder test dan moet je je binnen 48 uur geleden bij een lokale GGD. Voor Italië dien je tevens een gezondheidsverklaring in te vullen en bij je te dragen.


Aanvullende informatie PCR test Griekenland - update: Vanaf 1 september 2020 vervalt de corona test voor Griekenland

Alle reizigers uit België, Nederland, Zweden, Spanje en Tsjechië moeten vanaf 17 augustus getest worden op COVID-19 door middel van een RT-PCR-test. Dit geldt voor alle leeftijden, de Nederlandse ambassade in Griekenland geeft aan dat het voor kinderen onder de 10 jaar niet hoeft. De certificaten moeten in het Engels worden geschreven (geen vertaling) en je naam en het paspoort/het nationale identiteitskaartnummer  moet worden vermeld. Alle passagiers op vluchten vanuit België en Nederland, met Griekenland als eindbestemming, worden helaas niet toegelaten bij het boarden zonder een negatieve PCR testuitslag. Deze maatregel geldt voorlopig tussen 17 en 31 augustus maar kan verlengd worden.

corona-test-griekenland

PCR-test-aanvragen

waar-coronatest-doen

3 thoughts on “Corona test laten doen voor reizen naar het buitenland (COVID-19 PCR test)”

 1. Reisadvies Griekenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Laatst gewijzigd op: 12-08-2020 | Nog steeds geldig op: 14-08-2020

  De Griekse overheid heeft nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Vanaf 17 augustus 2020 moeten alle reizigers, met uitzondering van kinderen tot 10 jaar, uit o.a. Nederland die per lucht- of landverkeer in Griekenland aankomen, een negatieve PCR-test Covid-19 overleggen. De test mag niet langer dan 72 uur voor inreis zijn afgenomen. Het document waarop de negatieve testuitslag staat moet in het Engels zijn en voorzien zijn van de naam en paspoort of ID-kaart nummer van de passagier. Nederlanders die vanuit Duitsland vliegen hoeven geen PCR-test te overleggen. Ook hier geldt uiteraard wel de verplichting een PLF formulier in te vullen. Nederlanders die met de boot vanuit Italië komen, hoeven GEEN PCR-test te overleggen, dus alleen het PLF invullen. In heel Griekenland geldt vanaf 29 juli de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, in alle winkels, banken, taxi’s, liften en alle andere publieke en openbare ruimten. U riskeert een boete van EUR 150,– als u geen mondkapje draagt. Volg altijd de de lokale coronaregels op. Denk aan verplicht invullen van een Passenger Locator Form (PLF) ruim voor uw vertrek, maar UITERLIJK 24 uur voor aankomst in Griekenland. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Coronavirus’.

  (dus dit komt van ministerie) per boot van italie naar griekenland pcr covid niet verplicht.wie heeft nu gelijk??

 2. Beste,

  Wij wonen in Zeeland, alle testlocaties zijn erg ver weg vanaf hier… weet u nog een testlocatei hier in de buurt of in België? Of toch maar ggd of huisarts eens contacteren? Ik hooo dat u mij kunt helpen, alvast super bedankt! Mvg githa

 3. Wij hebben een Corona snelteststraat en werken met de sneltest (uitslag binnen 15 min) en de PCR Test met reisdocument en garanderen binnen 24 uur de uitslag.
  Wij bevinden ons op de grens van Barendrecht/Rotterdam.
  FCH Medical
  Ridderkerkstraat 27
  Rotterdam-Lombardijen.
  0612327440

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.