PCR-test-corona

Deze zomer kunnen we weer naar veel plekken op vakantie in Europa. Weliswaar met een vaccinatiepaspoort of coronatest, maar we zijn al blij dat het kan! Ga je binnenkort naar het buitenland op reis of ben je een vakantie aan het plannen? Dan moet je je (waarschijnlijk) van te voren laten testen op corona. Veel landen stellen een negatieve coronatest verplicht en zonder kom je het land niet in. Om aan te tonen dat je het virus niet hebt moet je kort voor je vertrek een test laten doen. Dit is de zogenaamde PCR-test (polymerase chain reaction -test). In dit artikel lees je hoe het werkt wanneer je een Corona test moet doen voor vakantie, waar je een test kunt laten doen, wat de kosten zijn en voor welke landen het nodig is. Op vakantie en corona is mogelijk! Lees hier alles over een corona test laten doen voor vakantie.

Corona test laten doen voor vakantie

Een corona test laten doen voor een buitenlandse vakantie is anders dan wanneer je klachten hebt/je ziekt voelt. Wanneer je gezondheidsklachten hebt moet je naar de huisarts (GGD). Maar wanneer je naar het buitenland gaat is dat niet per se 'medisch' en moet je zelf betalen voor de test. Er zijn meerdere bedrijven waar je een coronatest kunt afnemen en ook de kosten verschillen. Sommige reisorganisaties willen de test ook (deels) vergoeden.


- Corona test vakantie -


Waar kan je een coronatest doen?

Een corona test laten doen voor vakantie of buitenlandse reizen kan je dus niet bij de GGD doen. Dit is voor mensen die gezondheidsklachten hebben en bovendien krijg je vaak telefonisch de uitslag, terwijl je voor vakantie dit schriftelijk moet hebben. Door middel van een internationaal erkend reiscertificaat mag je naar bepaalde bestemmingen reizen. De negatieve uitslag van de PCR-test moet hierop staan. Dit kan digitaal of op je telefoon. Maar waar kun je een PCR test met internationaal erkend reiscertificaat regelen voor een vakantie?

Gratis testen in juli en augustus

In juli en augustus is het voor iedereen mogelijk op een gratis testen voor vakantie te doen. Een afspraak maken doe je via Testenvoorjereis.nl

Corona testen met reiscertificaat via:

 • Spoedteststraat:
 • Spoedtest
 • Coronatestnederland
 • HealthCheckCenter (voorheen HetHuisartslab

Corona test via reisorganisaties

Voor vrijwel alle bestemmingen waar je naar toe kunt reizen in een coronatest nodig. Reis je via een reisorganisatie dan heeft dit een voordeel dat je de test goedkoper kunt doen. Dit is het beleid van drie grote reisorganisaties voor zomer 2021:

TUI - Korting op coronatesten van HealthCheckCenter. De PCR-test  kost € 39,50 p.p.

Corendon - biedt de test aan voor maar €40.

Sunweb - werkt samen met HealthCheckCenter en de coronatest kost €40 p.p.

Hoe werkt de coronatest?

De 'neus swab' is de meest voorkomende test en is betrouwbaar. Sommige aanbieders doen ook een gorgeltest maar deze wordt niet door iedereen erkent en is daarom niet aan te raden. Sinds kort  is de antigeentest op de markt. Dit is een snelle test welke je ook thuis kunt doen maar minder betrouwbaar is. Deze wordt vaak door landen dan ook niet erkent of je moet deze test om een aantal dagen herhalen. Daarnaast is er ook de Serologie test waarbij je bloed geprikt wordt.

Bij de PCR Swab Test wordt er met een wattenstaafje een uit uitstrijkje genomen uit je keel en uit je neus. Dat is eigenlijk alles en binnen een paar minuten ben je klaar. Het wattenstaafje gaat naar het laboratorium en binnen 24 uur wordt je op de hoogte gesteld van de uitslag (dat is in elk geval de bedoeling). De test moet uiterlijk 72 tot 24 uur voor aankomst zijn afgenomen, plan dit dus goed. Tijdens je reis, bij aankomst en tijdens je vakantie moet je je non-covid19 verklaring kunnen laten zien.

Voor enkele landen is ook een Serologie test verplicht (Indonesië en Marokko bijvoorbeeld). Je moet dan een bloedonderzoek laten doen waarbij ze een antistoffentest doen. Bij COVIDtestnederland.nl en  Vaccinaties op reis kun je dit bijvoorbeeld laten doen.

Hoeveel betaal je voor een Covid 19 test?

Wil je met het gezin op vakantie? Dan wil je niet te veel geld uitgeven aan corona testen. Zijn er opties voor een goedkope coronatest voor vakantie? Een coronatest voor vakantie is helaas niet goedkoop. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €70,-en €150,- voor een reguliere test.

Voor wie is de test?

De commerciële corona test is voor mensen die naar het buitenland gaan en om het land in te kunnen een negatieve PCR testen moeten kunnen laten zien.  Waarbij alleen een vaccinatie dus niet voldoende is. Je moet een test laten doen wanneer je vertrekt uit een bepaald land, het maakt daarbij niet uit welke nationaliteit je hebt. Vanaf 29 december moet je ook wanneer je Nederland in wilt een negatieve coronatest kunnen overleggen wanneer je uit een 'oranje gebied' komt (vliegreizen). Ook wanneer je met de auto, trein, bus of boot een land in reist moet je coronatest gedaan hebben (en de uitslag moet natuurlijk negatief zijn). Je moet je laten testen wanneer je in elk geval 18 jaar en ouder bent. Voor een aantal landen geldt het ook voor kinderen.

➞ Tips en ervaring met veilig vliegen tijdens corona

PCR-vakantie

covid-test-vakantie

reizen-en-coronatest

regels-vliegen-corona

Waarom een corona test

Een coronatest moet je laten doen om aan te tonen dat je corona vrij bent en dus niemand in het vliegtuig of op je vakantiebestemming kunt besmetten. Een PCR-test doe je in Nederland en binnen 24-48 uur krijg je de uitslag van de test. Ben je corona vrij dan ontvang je een non-covid19 verklaring. Bij een test wordt gekeken of er genetisch materiaal van het COVID-19 virus in je neus- of keelholte zit. Let op: heb je klachten dan moet je geen gewone test laten doen maar contact opnemen met de GGD. Een gezondheidsformulier die je bijvoorbeeld op Schiphol krijgt is niet voldoende, je moet echt een PCR test laten doen. Er zijn tevens meerdere manieren van testen.

Voor welke landen heb je een negatieve corona verklaring nodig?

Controleer ruim van te voren (zo vroeg mogelijk) of je op jouw vakantiebestemming een gezondheidsverklaring en/of antistoffentest nodig hebt. Zo kun je op tijd een afspraak maken. Wanneer een corona test nodig is hangt af van de regels in een land en het aantal besmettingen in Nederland (of België, of land waar je vandaan reist).  Houd voor het meest actuele advies de website van nederlandwereldwijd.nl in de gaten. Per land zijn hier alle reisadviezen verzameld. Lees hieronder wat de regels zijn per land betreft vakantie en corona. Staat een land er niet bij dan zijn de regels nog niet officieel bekend gemaakt.

PCR-test-aanvragen

7 thoughts on “Vakantie en corona: alles over de coronatest”

 1. Reisadvies Griekenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Laatst gewijzigd op: 12-08-2020 | Nog steeds geldig op: 14-08-2020

  De Griekse overheid heeft nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. Vanaf 17 augustus 2020 moeten alle reizigers, met uitzondering van kinderen tot 10 jaar, uit o.a. Nederland die per lucht- of landverkeer in Griekenland aankomen, een negatieve PCR-test Covid-19 overleggen. De test mag niet langer dan 72 uur voor inreis zijn afgenomen. Het document waarop de negatieve testuitslag staat moet in het Engels zijn en voorzien zijn van de naam en paspoort of ID-kaart nummer van de passagier. Nederlanders die vanuit Duitsland vliegen hoeven geen PCR-test te overleggen. Ook hier geldt uiteraard wel de verplichting een PLF formulier in te vullen. Nederlanders die met de boot vanuit Italië komen, hoeven GEEN PCR-test te overleggen, dus alleen het PLF invullen. In heel Griekenland geldt vanaf 29 juli de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, in alle winkels, banken, taxi’s, liften en alle andere publieke en openbare ruimten. U riskeert een boete van EUR 150,– als u geen mondkapje draagt. Volg altijd de de lokale coronaregels op. Denk aan verplicht invullen van een Passenger Locator Form (PLF) ruim voor uw vertrek, maar UITERLIJK 24 uur voor aankomst in Griekenland. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Coronavirus’.

  (dus dit komt van ministerie) per boot van italie naar griekenland pcr covid niet verplicht.wie heeft nu gelijk??

 2. Beste,

  Wij wonen in Zeeland, alle testlocaties zijn erg ver weg vanaf hier… weet u nog een testlocatei hier in de buurt of in België? Of toch maar ggd of huisarts eens contacteren? Ik hooo dat u mij kunt helpen, alvast super bedankt! Mvg githa

 3. Wij hebben een Corona snelteststraat en werken met de sneltest (uitslag binnen 15 min) en de PCR Test met reisdocument en garanderen binnen 24 uur de uitslag.
  Wij bevinden ons op de grens van Barendrecht/Rotterdam.
  FCH Medical
  Ridderkerkstraat 27
  Rotterdam-Lombardijen.
  0612327440

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.