coronaregels-griekenland

Op vakantie naar Griekenland kan weer! Wel zijn er een aantal spelregels om naar Griekenland toe te reizen en ook in het land zelf gelden er nog maatregelen. Bij aankomst in Griekenland moet je bijvoorbeeld een negatieve PCR test hebben, of je moet een vaccinatie hebben. Wat zijn de huidige coronaregels in Griekenland? Naar welke bestemmingen kun je precies afreizen en meer tips voor je vakantie lees je in dit artikel.

Coronaregels Griekenland


Veel Griekse eilanden hebben code geel: reizen mag

De volgende Griekse eilanden hebben de kleurcode ‘geel’, wat betekent dat reizen vanuit Nederland weer mag. Bij terugkomst in Nederland hoef je bijvoorbeeld niet in quarantaine. De Ionische eilanden (Corfu,  Zakynthos, Kefalonia, Lefkada, Ithaka, Paxi), Noord-Egeïsche eilanden (Lesbos, Samos, Chios, Ikaria). Het bekende vakantieland Kreta is dus niet geel. Ook het vaste land wordt nog afgeraden. Houdt ten alle tijden het reisadvies voor Griekenland in de gaten.

Update: De Zuid-Egeïsche eilanden (Cycladen: Mykonos, Santorini, etc. en de Dodekanesos: Kos, Rhodos, Karpathos, Kalymnos, Patmos, etc). gaan terug naar oranje vanaf 30 mei.

Lees alle artikelen over Griekenland

reisadvies-griekenland

Coronaregels in Griekenland 

Wat zijn de huidige corona regels in Griekenland? Zoals beschreven is een PCR test vanaf 5 jaar nodig. Verder wordt er anderhalve meter afstand gehouden. Mondkapjes zijn zowel binnen als buiten verplicht bij verplaatsing. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 3 jaar. Wanneer je zit bijvoorbeeld tijdens het eten of wanneer je op het strand ligt kunnen de mondkapjes af. Je mag met twee personen in een auto tenzij je uit hetzelfde huishouden komt. Alle terrassen zijn open en je kunt met zes mensen aanschuiven. Winkels zijn open tot 19:00 en er is nog een avondklok van 00.30 en 05.00 uur. De grens met Albanië, Noord-Macedonië en Turkije zijn gesloten voor toeristen. Per 1 juli worden er soepelere maatregelen verwacht

Reizen naar Griekenland (Met he vliegtuig maar ook over land of per boot)

Griekenland probeert uiteraard zoveel mogelijk COVID besmettingen voorkomen, maar willen tegelijk het toerisme stimuleren. Wanneer je het land in reist moet je aan kunnen tonen dat je geen corona hebt en je moet een formulier invullen. Het is verplicht om het Passenger Locator Form (PLF) uiterlijk 24 uur voor vertrek naar Griekenland in te vullen.

Reizigers van 5 jaar en ouder moeten één van de volgende documenten laten zien (in Engels, Nederlands of Frans. De volledige naam op dit certificaat moet overeenkomen met de naam op het paspoort of een ander erkend reisdocument) bij aankomst in Griekenland:

  • Een certificaat van een negatieve PCR-test voor COVID-19, van niet langer dan 72 uur voor aankomst in Griekenland
  • Een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat de vaccinatie ten minste 14 dagen voor aankomst in Griekenland afgerond is
  • Een herstelcertificaat, afgegeven door een overheidsinstantie of een gecertificeerd laboratorium, waaruit blijkt dat hij/zij in de afgelopen 9 maanden hersteld is van COVID-19 Of Een certificaat van een positieve Moleculaire PCR-test, waaruit blijkt dat de reiziger in de afgelopen 2 tot 9 maanden voor aankomst in Griekenland hersteld is van de SARS-COV-2 virusinfectie. Bij beide opties moet de datum van het positieve resultaat op het certificaat staan.

Coronatest Griekenland

Eerder werd gezegd dat je naast dat je gevaccineerd bent ook nog een coronatest moet doen. Dan hoeft gelukkig niet meer. Heb je geen vaccinatie dan moet je wel een PCR test doen. Dit is een zogenaamde commerciële test en doe je niet bij de GGD. Voor de PCR test betaal je ongeveer 100 tot 140 euro per persoon. Hierbij krijg je internationaal erkend reiscertificaat wat erg belangrijk is voor je vakantie naar Griekenland. Je kunt bijvoorbeeld een coronatest laten doen bij:

corona-maatregelen-griekenland

Kosten coronatest Griekenland

Zijn er opties voor een goedkope coronatest voor vakantie? Een coronatest voor een reis naar Griekenland is helaas niet goedkoop. Zeker wanneer je met het gezin reist betaal je veel extra geld. De goedkoopste optie is Vaccinaties op Reis. Hier krijg je korting als je met twee personen bent en betaal je €109 pp. De meest voordelige optie is een pakketreis waarbij je veertig euro voor een coronatest betaald.

Griekenland met een pakketreis

In corona tijd heeft het voordelen om een pakketreis te boeken. Zo kom je altijd thuis wanneer er iets gebeurd (het reisadvies veranderd bijvoorbeeld) en je kunt een goedkopere coronatest doen.

Vaccinatiepaspoort en het gele boekje?

Europa is bezig om een vaccinatie paspoort in te voeren. Hiermee kun je aantonen dat je gevaccineerd bent of negatief bent getest op corona. Wanneer dit boekje er is is nog niet helemaal bekend. Het is te vergelijken met het gele vaccinatie boekje (maar dan ook digitaal in de vorm van een app) en je kunt er straks makkelijker mee reizen. Je moet volledig gevaccineerd zijn en je laatste prik moet minimaal twee weken oud zijn.

Griekenland-coronatest

6 thoughts on “Wat zijn de coronaregels voor Griekenland? Update juni 2021”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.