Toerist in eigen land. Ik ben het eigenlijk best vaak. Vroeger gingen we sowieso vaak op vakantie in Drenthe, Friesland, Groningen, Overijssel, en ik heb familie door het hele land wonen waardoor ik ook wel op veel plekken kom. Deze keer was ik op uitnodiging van Beleef Friesland op bezoek in de noordelijke provincie en ontdekte ik met name biologisch,  vegetarisch en Culinair Friesland.

Leeuwarden smaakstad

Een tijd geleden mocht ik slapen in Westcord hotel in Leeuwarden en eten in (sterren)restaurant Elevé op de bovenste verdieping van het hotel. Toen kreeg ik een voorproefje van Leeuwarden als smaakstad. In 2018 is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa dus er staat de komende jaren nog veel meer te gebeuren in Friesland. Ik spendeerde eerder een middag in Leeuwarden en zag dat er toen al meer dan genoeg te zien en te proeven was.

Vegetarische Foodtour in culinair Friesland

Friesland is qua oppervlakte een van de grootste Provincies van ons land. In een dag zul je niet álles van al het groene schoon kunnen zien en al het goede van Friesland kunnen proeven. Maar wel heel veel. Ik ging vooral op pad in het zuiden en oosten van Friesland, rond sportstad Heereveen. Hoewel je misschien zou verwachten dat Friesland op culinair gebied niet heel fancy is, ervaarde ik juist het tegenovergestelde. Hetgeen dat in de Randstad ‘hip’ is, is hier in Friesland gewoon normaal…

Mijn foodtour staat in het teken van vegetarisch eten. Zo gaan we bij een aantal boeren langs, eten we tarte tartin bij het duurzaamste restaurant van heel Nederland, haal ik mijn neus op in de kruidentuin, lunchen we bij een 100% vegetarische herberg en strijk ik neer voor een  diner in de Doarpstûn in Snakkerburen…

Lees ook: Wat te doen in Friesland

groene-hotspots-friesland

culinair-friesland-6-groene-hotspots

culinair-friesland

Culy stop 1: Restaurant het Het Ambacht in Heerenveen 

Voor Chef-kok / eigenaar Hans Markus kwam het als een volkomen verrassing om door de culinaire hotel-restaurantsgids GaultMilau uitgeroepen te worden als meest duurzaamste restaurant van Nederland. Het toprestaurant wekt onder andere zelf energie op, verwerkt biologische ingrediënten uit de eigen kruidentuin en van diverse, allemaal lokale, leveranciers in de buurt, en is ook op sociaal-maatschappelijk aspect actief bezig. Jaarlijks worden er onder leiding van Markus tien tot vijftien horecaprofessionals opgeleid en vaak zijn dit mensen die een rugzakje met zich mee dragen. Maar voor Hans Markus, en voor de meeste mensen uit Friesland, is dit heel normaal. Biologisch en puur eten.

Mocht je bang zijn terecht te komen in een suffe boerenomgeving dan kan ik je geruststellen. Het Ambacht is gevestigd in een oude Technische School; een prachtig industrieel gebouw met een moderne strakke inrichting is helemaal van nu. Net als de culinaire hoogstandjes die je op het bord krijgt. Het Ambacht kookt met streekproducten, maar voert een internationale, deels mediterrane keuken.

Adres: Burgemeester Falkenaweg 56, 8442 LE Heerenveen

culinair-friesland

Culy stop 2: Doetie’s geiten

Als een kind in een snoepwinkel voelde ik me. Niet alleen vanwege de verse kazen, vooral vanwege alle boerderijdieren (later als ik groot ben…). Knuffelen met geitjes, een stuk of 5 huppelende kittens, knorrende varkens, vrolijk kakelende kippen. Farmlife. Ik wil het, Doetie (eigenaresse van de boerderij en zo’n 20 geiten) heeft het. Ze maakt zelf op kleine schaal, in haar ‘gewone’ keuken, hele smaakvolle kazen en verkoopt deze aan liefhebbers, goede restaurants en op de markt.

Adres: Schoterlandseweg 78, 8411 ZH Jubbega

culinair-friesland

culinair-friesland

culinair-friesland

Culy stop 3: Herberg Het Volle Leven

Slapen in een deze herberg betekent slapen in een groot huis, familiegevoel, slapen midden in de natuur, knus samen zijn. Terwijl er een bord vol kleur voor mijn neus gezet wordt vertelt de eigenaresse van Herberg Het Volle Leven waarom ze deze herberg begonnen is en waarom ze 100% vegetarisch kookt, ook voor alle gasten. In de keuken van de herberg draait alles om groentes, die ze in talloze creatieve variaties op het bord brengen: koolrabi carpaccio in zuur gegaard, salade van doperwt en tuinboon, chips van bataat (zoete aardappel) met gegrilde portobello & Oost-Indische kers. Linzen paté met pistache, wakame & gemarineerde zoete uit. Broodjes met salade van gele biet, truffel en pijnboompitjes. Kun je het je voorstellen? Ik heb een enorme bewondering voor de creativiteit en smaak van de kok. Alle groentes zijn biologisch en komen zoveel mogelijk uit eigen tuin. ‘s Ochtends geoogst en ‘s avonds op het bord. Alles met respect en liefde voor de natuur.

Lees ook: Het Volle Leven: groen & bijzonder overnachten in Friesland

biologisch-culinair-friesland

culinair-friesland

Adres: Oude Willem 5, 8426 SM Appelscha

Culy stop 4: Wâldbaarch Farm

Bij boer Henk Zuidema staat echtheid hoog in het vaandel. Geen gekke bestrijdingsmiddelen en geen gekke plofkippen uit de supermarkt. Wil je vlees eten? Dan moet je daar zelf voor zorgen, aldus Henk. Zelf luister ik gefascineerd naar zijn kennis over vergeten groenten en Friese bonen, die hij graag weer terug op het bord ziet bij de mensen thuis. Veel van zijn groenten zijn zo goed dat restaurants vanuit het hele land aan zijn voeten liggen.

Adres: Wâldbaarch farm in Jistrum

culinair-friesland

culinair-friesland

culinair-friesland

Culy stop 5: De Kruidhof & Tuincafé

Van kaas, bonen en groenten gaan we door naar kruiden. De Kruidhof mag zich met 17 thematuinen de grootste Botanische kruidentuin van Nederland noemen. Van een Geneeskruidentuin, een meditatiehof, Bostuin, muziektuin tot Keukenkruiden. De Kruidhof is trotse eigenaar van de Grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa. In het midden van de Kruidhof vinden we het Tuincafé. Alles wat in de tuin overblijft en bruikbaar is in gerechten wordt direct verwerkt door chef-kok Daan Nagelkerke. Salade tomaat, watermeloen & diverse kruiden, koekjes met venkelzaad en thee van chocolademunt. Zo lekker, Er wordt ‘vanzelfsprekend’ gebruik gemaakt van verse, biologische en streekproducten.

Adres: Schoolstraat 29B, 9285 NE Buitenpost

culinair-friesland

culinair-friesland

Culy stop 6: Doarpstûn in Snakkerburen

Last but not least: de dorpstuin in Snakkerburen, net buiten Leeuwarden. In 2001 hebben een paar enthousiaste vrijwilligers besloten de voormalige kwekerij in Snakkerburen op te knappen en te veranderen in een gemeenschappelijke tuin voor bewoners van Lekkum, Miedum, Snakkerburen, Leeuwarden en omgeving. Een grote biologische tuin waar iedereen voor zorgt en waar iedereen zijn maaltijd bij elkaar kan plukken. De tuin word gebruikt voor evenementen met muziek, toneel en andere kunstuitingen. Of zoals bij ons voor een fijne barbecue uit hand van Hans Markus, chef van  Het Ambacht.

Adres: Oan’e Dyk 56, 9083 AE Snakkerbuorren

culinair-friesland

2 thoughts on “Culinair Friesland: 6 groene hotspots”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.