We verlangen vaak naar het gevoel van vrijheid, buiten zijn, het avontuur, we verlangen naar ontspanning of juist inspanning. Andere culturen, levensstijlen en ander eten. Reizen. Zelf ben ik net zo erg, ik leef van reis tot reis en dat terwijl je het reisgevoel thuis ook kunt beleven. Zomers lukt dat me wel aardig. Ik zoek dan de natuur op, eet lekker buiten en leef in blote benen en flipflops. In dit artikel wil ik je dan ook mijn tips delen om ook thuis het reisgevoel te hebben!

Lekker buiten spelen

Toen ik laatst met een club reislustige vriendinnen aan het eten was ging het – hoe kan het ook anders – over het reizen. En Lisette zei toen dat je tijdens een reis veel meer buiten bent en dat reizen eigenlijk gewoon ‘buiten spelen voor volwassen’ is. En als je er over nadenkt dan is dat ook gewoon zo. Een trekking van een aantal dagen, of gewoon een hike door de bergen, culturen en de wereld ontdekken. Dat is net als een kind die de buurt ontdekt. Daarom is mijn regel thuis dat ik elke dag even naar buiten ga. Als ik niet fiets dan ga ik wandelen, hardlopen of gewoonweg aan het strand zitten. Zeker tegen zonsondergang vind ik dit fijn. Instant vakantiegevoel. Elke dag in de buitenlucht zijn is goed voor je gezondheid én goed voor je humeur. Met name vitamine D is belangrijk en laat zonlicht nou de grootste bron van vitamine D zijn! Het is bovendien bewezen dat dichtbij de natuur staan je rustiger en gelukkig maakt. Je leeft in het moment, hebt weinig afleiding en het is een simpele manier om in balans te komen.

Zet de vakantiemuziek aan

Weet je nog dat ene liedje die je tijdens de road trip grijs draaide? Of dat vrolijke liedje dat je steeds hoorde? Zelf zet ik tijdens het opstijgen van het vliegtuig mijn favoriete muziek keihard aan. Even alleen ik en de reis. De muziek is een herinnering die misschien niet tastbaar is, maar die je wel even terugbrengt naar dat ene speciale moment.

Je huis in reissferen 

Ons huis staat redelijk vol met souvenirs en herinneringen van reizen die we gemaakt hebben. Het liefst neem ik altijd iets mee uit een land waar ik geweest ben. Zo hangt er een kleed uit Israël aan de muur, staan er schaaltjes uit Marokko op tafel en versieren de tegeltjes uit Valencia de keuken een beetje extra. Elke keer als ik thuis kom word ik herinnerd aan de fijne reismomenten en waan ik me weer even in een ander land. Ook foto’s van je vakantie of een mooie wereldkaart vind ik zelf veel toevoegen aan een thuis.


Lees ook: Weekend aan zee in Zandvoort & Bloemendaaldingen-waardoor-reisgevoel-thuis-ook-kunt-beleven

Maak je favoriete exotische gerecht

Hoe Hollands ik ook mag zijn, van het Nederlandse eten ben ik niet bepaald fan. Afgelopen week at ik Grieks, Syrisch, Italiaans, Thais en Vietnamees. En in het weekend eten we regelmatig een Marokkaans ontbijt. Ik haal mijn inspiratie voor het avondeten dan ook vrijwel altijd uit reizen. Ik maak gerechten die ik leerde kennen op reis maar ik ben net zo dol op de Vietnameese, Indiaase en Thaise keuken, terwijl ik nog nooit in die landen geweest ben. Komijn, Baharat, Za’atar, Saffraan, kruiden spelen in het buitenland een grote rol en ik vind het thuis ook heerlijk om deze zo veel mogelijk te gebruiken. En gelukkig vind je steeds meer buitenlandse kruiden ook gewoon in Nederland. Is het niet bij de supermarkt dat wel bij de toko. Zeg nou zelf; een tafel vol taco’s, een heerlijke curry of springrolls is toch een feestje? Instant zomers vakantie gevoel hoor hier bij mij!

Ga een tijdje offline

Een aantal jaar geleden luisterde ik naar een presentatie van een fotograaf. Hij vertelde dat hij geen internet op z’n telefoon heeft en de meeste inspiratie heeft wanneer hij op de fiets zit, gewoon naar de supermarkt. Hij zei: ‘offline zijn zorgt voor inspiratie online‘. En sindsdien is dat ook een beetje mijn ding geworden. Als ik hardloop, fiets, in het vliegtuig zit, of net voor het slapen gaan in bed komt ook bij mij de meeste inspiratie. Bovendien ben je op reis ook veel meer offline dat thuis. Ik krijg er dan ook altijd een heerlijk vrij gevoel van. Goede redenen om eens vaker offline te gaan nietwaar?

Ga er op uit in eigen land

Waarom wel een stad verkennen in het buiten land maar niet in eigen land? Of een road trip door Hollandse landschappen? Ik ging vorig jaar op safari in de Oostvaardersplassen en bezocht de oudste stad van Nederland. Vooral als je ergens een nachtje slaapt in een andere omgeving dan dat je gewend bent, zorgt dit ervoor dat je er echt even helemaal tussen uit bent. Het is het toch gek als je wel de Taj Mahal hebt gezien maar niet onze eigen Waddeneilanden, Hunnebedden, de Veluwe of onze lange kustlijn?


Lees ook: Overnachten & roadtrippen in een vintage Volkswagenbusje

dingen-waardoor-reisgevoel-thuis-ook-kunt-beleven

Groene jungle in huis

Bij ons thuis vind je olijfbomen, een druivenboom, koriander en andere kruiden, een sinaasappelboompje en daarbij nog een tal aan andere planten. Ook hier krijg ik weer een zonnig gevoel van. En bovendien je brengt het buitenleven een beetje naar binnen. Wist je dat schoonmaakmiddelen en elektronische apparatuur de lucht in huis flink vervuilen? Ik heb dan ook vrijwel altijd standaard de ramen open staan maar planten doen ook veel goeds.  Planten filteren namelijk de lucht, zorgen voor zuurstof en een goede luchtvochtigheid. Op reis leven we veel meer buiten wat weer goed voor ons is (zie punt 1!). Extra zuurstof en een jungle in je huis. Love it!

Houd je vakantie gewoontes vast

Zit een reis er voorlopig er even niet in? Doe dan gewoon alsof je nu op reis bent. Op reis gedragen we ons vaak anders dan thuis, soms omdat het niet anders kan, soms uit gewoonte. Sta je op reis bijvoorbeeld vaak vroeg op voor een wandeling? Of ontbijt elke ochtend met fruit? Bekijk je elke avond de zonsondergang? Maar zit je thuis weer met een boterham voor de tv? Doorbreek deze gewoonte dan! Doe thuis ook datgeen waar je op reis zo gelukkig van werd en maak bijvoorbeeld wekelijks die lange wandeling door het bos en lees vaker dat fijne boek.

Buiten eten – wijntje op het terras

Zodra in Nederland de eerste warme zonnestralen weer tevoorschijn komen lijkt iedereen helemaal te ontwaken. De mensen zijn vrolijk en de terrasjes lopen vol. Heerlijk toch? Buiten eten of gewoon weg een wit wijntje op het terras geeft mij een heerlijk vakantiegevoel. Zeker wanneer het stiekem gewoon dinsdagmiddag is. Ik maak zomerse gerechten, snijd fruit klaar, een kan vers water met wat citroen en gooi dit allemaal in een tas. Op naar de boot. Of diner in de tuin, of gewoonweg lekker uit eten op het terras. Door de zon maak ook nog eens vitamine D aan en krijg je een enorme energieboost.

Blader door de leukste reisboeken

Komt de reis niet naar jou, dan haal je je droombestemming toch naar je toe? Toegegeven, reisverhalen lezen en foto’s bekijken is niet hetzelfde, maar ik kan mezelf echt verliezen tijdens het bladeren van fijne reismagazines. Ik ontdek nieuwe bestemmingen, reis mee naar de mooiste bestemmingen en kom meer te weten over mooie landen. Kruip met een thee op de bank – tussen de reissouvenirs – kaarsjes aan en droom lekker weg.


Lees ook: Travel Favorites: 10 x de leukste reisboeken

vakantie-eigen-land

dingen-waardoor-reisgevoel-thuis-ook-kunt-beleven

road-trip-nederland

One thought on “10 dingen waardoor je het reisgevoel thuis ook kunt beleven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.