Het zal de meeste reizigers niet ontgaan zijn: vorige week verscheen de documentaire Before the Flood op National Geographic. In Before the Flood staat klimaatverandering centraal. En waarbij wellicht dit in contrast staat met het hoofdthema van deze blog, is het wel degelijk iets waar wij reizigers op een positieve manier aan kunnen bijdragen. En volg je mij een beetje dan weet je dat er naar uit heb gekeken meer over de docu te delen.

Documentaire Before the Flood

Klimaatveranderingen is al tientallen jaren lang een probleem dat we massaal maar blijven ontkennen. Waarbij gezegd werd dat het arrogant is om te denken dat ‘men’ zoveel invloed heeft op de aarde. Of waarbij gezegd werd dat een spaarlamp wel voldoende zou helpen. Before the Flood laat kei en keihard zien hoe erg we er naast zaten. De docu laat kei-hard zien hoe we de wereld aan het vernaggelen zijn. Geen hele heftige beelden of schokkende tranentrekkers in deze film, wel de voor en na-beelden van verwoeste natuurgebieden die heel treffend zijn. Wetenschappers & journalisten waarschuwen al tijden voor het grote gevaar van onze milieuproblemen. En het wordt hoog tijd dat we niet meer naïef wegkijken.

Meer leesmateriaal: 10 bestemmingen die door klimaatverandering verdwijnen


Het hoe en wat over klimaatverandering & Leonardo di Caprio

Leonardo di Caprio groeide als stadsjongen totaal niet op met de natuur. Maar dat is misschien wel een reden waarom hij een fascinatie kreeg voor bijzondere dieren. Dieren die er nu bijvoorbeeld niet meer zijn. Op jonge leeftijd sprak hij met invloedrijke mensen over de aarde, maar echt tot hem doordringen deed het niet direct. De afgelopen jaren zet Leonardo zich 1000% in voor de aarde & hij is zelfs uitgeroepen tot Messenger of Peace voor de Verenigde Naties. DiCaprio is al bijna 20 jaar betrokken bij milieuactivisme. Om mensen te laten zien hoe ernstig de gevolgen van een veranderend klimaat zijn, ging hij op zoek naar de veranderingen die nú al aan de gang zijn. Dat geschiedde in deze documentaire.

Samen met regisseur Fisher Stevens reisde Di Caprio naar plekken over de wereld waar klimaatverandering al zijn tol geëist heeft. Eilanden die onbewoonbaar zijn geworden door vloedgolven of gewoonweg omdat de zeespiegel te hoog is, Sumatra waar het meeste oerwoud al weg is en plaats heeft moeten maken voor palmolie-plantages. Leo staat op de noordpool waar ijs voor je ogen verdwijnt. En wat denk je van oorlogen in droge gebieden (tekort aan voedsel en water) zoals het Midden-Oosten en Afrika? In een klap is duidelijk dat klimaatverandering een immens probleem is. Hij gaat in gesprek mensen als Barack Obama, Ban Ki-Moon en Elon Musk. Je krijgt inzicht in hoe corrupt de politiek en machtige bedrijven zijn maar ook potentiële oplossingen worden naar voren geschoven.

Een aantal klimaatfeitjes

  • De afgelopen dertig jaar verdween zeker de helft van het ijs op de Noordpool
  • 2016 is op weg het warmste jaar ooit te worden, daarvoor was dat 2015. En daarvoor 2014
  • 97 procent van de klimaatwetenschappers is het erover eens dat de door mensen uitgestoten broeikasgassen dominante invloed hebben op het klimaat
  • Zo’n 70% van het land in Amerika wordt gebruikt voor voedsel. Daarvan wordt 90% gebruikt voor runderen. Slechts 1% is voor fruit, noten & groenten
  • 10 procent van de wereldbevolking woont in laaggelegen gebieden woont en driekwart van alle grote steden ligt aan de kust
  • China is de grootste investeerder in hernieuwbare energie. Ook India doet enorm veel. Amerika daarentegen doet bar en bar weinig (terwijl zij enorm veel invloed hebben)

Kortom, Before the Flood is een documentaire die iedereen een keer gezien moet hebben. De film laat zien dat het tijd is om druk uit te oefenen op overheden, de politiek en andere machthebbers, omdat er op  groter schaal, en snel, veranderingen moeten komen. Dit kunnen we doen door zelf ons beste beentje voor te zetten en dingen bijvoorbeeld niet meer te kopen of doen. Mocht je de documentaire op tv gemist hebben (of heb je net als ik geen tv) dan kun je docu hier terug kijken via National Geographic.


Lees ook: Duurzamer reizen, hoe doe je dat? 10 praktische tips


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.