Athene-tips

Wil je een stedentrip Athene maken? Goed idee. Tijdens mijn bezoek aan het Griekse Chios was het noodzakelijk om een tussenlanding te maken op Athene. Helemaal niet erg, Athene is een leuke stad voor een stedentrip en staat bij mij bekent als het echte oude Griekenland. Daar waar het allemaal begon. Ik wilde Akropolis dan ook graag zien. Athene combineren met een Grieks eiland is eigenlijk het ideale excuus om de stad te verkennen. Athene in 1 dag is mogelijk, Maar ook voor een stedentrip van drie of vier dagen is Athene absoluut een aanrader. In dit artikel lees wat je zoals kunt doen in Athene.

Wat te doen in Athene

Wanneer je aan Griekenland denkt, denk je waarschijnlijk als eerst mooie eilanden, blauw water en vele stranden. Als tweede denk je aan de oudheid en de Griekse goden, aan Athene. Het vaste land van Griekenland is niet te vergelijken met het leven op de eilanden. Op de eilanden gaat alles een stuk minder snel, en is het leven nog vrij traditioneel. Athene is een moderne en enorm grote stad, maar het centrum is compact en goed te belopen. Wist je dat Griekenland meer dan 10 miljoen inwoners heeft en dat meer dan 60% daarvan in Athene woont? Je vliegt van Amsterdam in 3 uur naar Athene. Fijn en comfortabel vlieg je met de Griekse Airline Aegaen, en via Tix vind je ook goedkope vluchten.

In de stad zijn veel hotels te vinden, zelf sliep ik in Greceotel Pallas Athena. Een accommodatie zou ik boeken in de wijk Plaka, Monasteraki of Gazi Vanaf het vliegveld van Athene duurt het nog wel ruim een half uur voordat je in de stad bent, afhankelijk van filles. Eenmaal aangekomen dan kan de stedentrip Athene beginnen! Tips voor wat te doen in de stad lees je hier.


➞ Bekijk vakanties Athene
➞ Lees alle artikelen over Griekenland

doen-in-athene


Bezoek Akropolis

Bovenaan je lijst om te doen in Athene moet staan een bezoek aan Akropolis. Waarschijnlijk heeft iedereen wel een beeld bij dit oude Griekse erfgoed, maar wat is het eigenlijk precies? Akropolis is een stad met vele heilige tempels welke zijn gewijd aan een verschillende goden. De belangrijkste beschermgodin Athena had hier vroeger haar belangrijkste heiligdom: het Parthenon. Deze tempel werd tussen 447 en 438 voor Christus gebouwd. De belangrijkste gebouwen op de Akropolis van Athene zijn behalve het Parthenon, de Nike-tempel, de Propylaeën en het Erechteion. Akropolis ligt prachtig gelegen op een berg en de oude tempels zijn zeker een bezoek waard. De toegangsprijs is 20 euro en de bezoektijden zijn van acht uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds. Iets ervoor vind je het Akropolis museum. Hiervan is de toegangsprijs 5 euro. Overigens vind je door de hele stad prachtige ruïnes.

Slenter door de wijk Plaka

Athene is een stad met meerdere gezichten. Het grootste deel is grijs en rauw, je vindt er hoogbouw, graffiti, het is er druk, soms vervallen en er zijn veel bedrijven en industrie. Maar er is ook een deel met leuke straatjes, hippe barretjes en wat meer groen. De oudste en tegelijk meest gezellige wijk van Athene is Plaka, dat een labyrint is aan mooie straatjes. Het Mediterrane gevoel krijg je hier direct door de leuke huizen, smalle weggetjes en een tal van shops. Plaka ligt vlak onder de Akropolis en telkens wanneer je hier wandelt zie je een stuk van de ruïnes op de berg. De wijk is grotendeels autovrij. Plaka wordt in de Griekse literatuur vaak de wijk van de goden genoemd, omdat zij de heilige rots van de Akropolis domineert.

Plof neer bij de vele taverna’s en barretjes in Athene

In Plaka vind je al een tal aan Taverna’s maar ben je op zoek naar iets minder toeristisch of wat moderene plekken, dan zijn de wijken Monasteraki en Gazi dé plek. In Monasteraki vindt er op elke zondag vlooienmarkt plaats, maar de wijk is vooral leuk door de vele 2dehands winkeltjes waar ook de locals zelf graag komen. Vergeet ook niet om ‘s avonds naar een skybar te gaan voor een prachtig zicht op het verlichte Akropolis. De wijk Gazi is de modernste wijk van Athene. De hele buurt is omgetoverd tot uitgaanscentrum met talloze bars en een oude gasfabriek is omgebouwd tot cultureel centrum met horeca, expositieruimtes en een theater. Een van de leukste dingen om te doen in Athene is om hier lekker uit eten te gaan.

Bekijk het uitzicht over de stad en Akropolis

Akropolis is gelegen boven op een plateau van de de 156 meter hoge tafelberg. Destijds was dit een strategische ligging voor de nederzetting: vruchtbare omgeving en op veilige en toch niet verre afstand van zee gelegen. Akropolis betekent dan ook ‘hoogste deel van de stad’. Vanaf de westkant, waar ook de wijk Plaka is kun je richting Akropolis lopen. Daar ga je op een gegeven moment bij de borden naar links. Hier kom je een heuvel met een trap tegen waarop je een fantastisch uitzicht hebt over de stad en over Akropolis.

Maak een uitstap naar Griekse eilanden of Peloponnesos

Vanuit Nederland vliegen er heel wat vliegtuigen rechtstreeks naar een tiental Griekse eilanden. Maar wil je een keer een plek verkennen waar een stuk minder mensen komen, dan raad ik aan om eerst naar Athene te vliegen. Vanaf hier is de keuze naar Griekse eilanden namelijk nog veel groter. Aegean Airlines en Olympic Air vliegen vanuit Athene op vrijwel alle Griekse vliegvelden. Andere lokale vliegtuigmaatschappijen die op kleine regionale luchthavens vliegen zijn Rynair, Sky Express & Astra Airlines. Zo kom je op unieke eilanden als Chios, Ioannina, Milos, Kalymnos,en Paros. Voor veel mensen uit Athene is een tripje naar de Griekse eilanden net als een weekendje aan zee voor ons. Je vliegt dan ook soms in een kwartier of half uur naar de mooiste eilanden. Geen zin om verder te vliegen? Kies dan voor Peloponnesos. Dit grote schiereiland is waar het oude Griekenland te leven komt.

wat-te-doen-in-athene

doen-athene

griekenland-vijf-tips-athene

doen-in-athene

doen-in-athene-griekenland

griekenland-vijf-tips-athene

tips-athene

doen-in-athene

tips-athene

3 thoughts on “Vijf toffe reistips voor je stedentrip Athene”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.