doen-in-ljubljana

Wat het is weet ik niet, maar gaan we naar Slovenië waar normaal gesproken het weer heerlijk is, komt bij ons de regen met bakken uit de hemel zetten. Gaan we naar Schotland is het volop zomer. Iets gaat hier niet helemaal goed. De Slovenen hebben dit jaar de beste zomer sinds jaren gehad, maar die was tot zijn einde tot wij er waren. Desalniettemin was Ljubljana een hele fijne stad. Ook iedereen die ik sprak die in Ljubljana was geweest vond de stad de ontdekking van de eeuw. Schattig, mooi, gezellig, een rivier, alles wat een stad voor mij moet hebben. Met veel liefde laat ik zien wat je zoal kunt doen in Ljubljana!

5 x doen in Ljubljana

Slovenië, en daarmee Ljubljana, ligt op de grens van de Balkan en is een beetje een vreemd eend in de bijt. Het is het rijkste, welvarende land van het gebied en veel moderner dan de andere Balkan landen. Het voordeel is dat alles verzorgd is, goede wegen, schone straten. Het nadeel is dat het niet het goedkoopste Balkanland is, maar nog steeds zijn de prijzen beter dan in Nederland. Je kunt vanaf april 2017 gemakkelijk met Transavia rechtstreeks vliegen op Ljubljana. Zelf bezocht ik de stad tijdens mijn roadtrip door Slovenië en vloog ik eerst op Venetië. De hoofdstad van Slovenië is compact en niet al te groot en alles is dus op loopafstand. De kleurrijke, pastelgetinte gebouwen zijn een belevenis om naar te kijken. De stad is jong, er wonen veel studenten en daardoor is het er altijd gezellig. En zo charmant.

Lees ook: De kust van Slovenië: bezienswaardigheden in Piran en omgeving

tips-voor-ljubljana

Bekijk Ljubljana vanaf het water

Helaas pindakaas voor mij. Door het weer ging onze SUP tour op de Ljubljanica rivier niet door. In plaats daarvan kocht ik een oranje paraplu en ging lopend op ontdekkings tocht door de stad. Mocht ik eens terug gaan naar Ljubljana dat wil ik zeker in de herkansing. Jij kunt het natuurlijk ook doen. Bananaway biedt in de stad en op andere plekken in Slovenië tours aan. Sightseeing vanaf je plank. Sup staat voor Stand Up Paddle Board en het zijn hele stevige surfplanken. Je kunt er op staan en zo rustig over het water paddelen. Je zult er niet snel af vallen. Tenzij je dat zelf wilt natuurlijk!

Groen slapen bij Hotel Park 

Slovenië is zowel letterlijk als figuurlijk een groen land. Het bestaat voor een groot deel uit bos en de bevolking leeft veelal van het land. Grootschalige bedrijven zul je niet snel vinden, een van de redenen waar ik zo dol ben geworden op Slovenië. En ook in Ljubljana merk je dit. We sliepen in het eerste groene hotel van Ljubljana: Hotel Park. Heel fijn dat afwas zoveel mogelijk gerecycled wordt, verspilling wordt tegengegaan en er energiezuinig wordt omgegaan met bijvoorbeeld was, maar ook leuk is dat er zomers yoga lessen worden gegeven en dat het eten hier altijd lokaal en vers is. In je hotel ligt een waterfles klaar (zodat je niet steeds een plastic flesje hoeft te kopen) en een groen notitieboekje. Fijn die extra dingetjes! Het hotel ligt op loopafstand van het centrum (net op de rand) en je hebt een panoramisch uitzicht over Ljubljana en haar omgeving.

Adres: Tabor 9, 1000 Ljubljana

Drink Sloveense wijnen bij wijnbar Movia

Slovenië verast me op wijngebied. Het land heeft de mooiste witte wijnen en exclusieve wijnen door kleinschalige boeren. Ljubljana heeft een aantal kleine wijnbarretjes waar fantastische wijnen geschonken worden. Een daarvan is Movia, een bekend merk in Slovenië. Wist je dat alle wijnen in Slovenië op een kleinschalige, vaak biolgische manier worden gemaakt? Slovenië heeft een afwisselend klimaat en natuur wat voor mooie, complexe wijnen zorgt. Bij Movia kun je van alles proeven en tevens wat kopen om mee naar huis te nemen.

Lees meer: Alles wat je nog niet wist over de wondere wijn in Slovenië

Elke dag naar de markt

Mijn favoriete bezigheid op reis: markten afstruinen. En altijd proeven en kopen. Fantastisch dat hier gewoon elke dag markt is in Ljubljana. Een deel van de oude markt, dat de naam Stari Trg draagt, is ondergronds en overdekt, het andere deel is buiten waar locals hun zelf geweekte of gevonden (uit de bossen) groentjes verkopen. Paddestoelen, courgettes, kazen. Helaas te veel om allemaal in mijn zak te stoppen. Ik koop een flesje pompoenpitolie. Mijn favoriet sinds Slovenië.

Bekijk de mooiste bezienswaardigheden van Ljubljana

Ljubljana is een stad waarbij studenten de hoofdrol spelen. Het is geen stad met een tal van bezienswaardigheden moet afstrepen. Het is juist een fantastische te plek om rond te dwalen. Niet druk, niet chaotisch en bovendien lijkt een oase van groen. En welke andere stad heeft er nou een zuurstokroze gebouw (op het Prešerenplein) midden in het centrum staan? Naast de rivier hebben restaurants zich genesteld en zelfs in de stromende regen kun je buiten zitten. Er zijn verlaten smalle straatjes, afgewisseld met drukke pleinen. Van Barok tot modern, van graffiti tot gepolijst. Van suppen en winkelen, de drievoudige brug Tromostovje tot aan wijntjes drinken en kastelen (Ljubljanski grad) beklimmen, Ljubljana is een fantastische afwisselende stad voor een stedentrip.

Maak een roadtrip door Slovenië

Met een ligging dat niet alleen voor afwisseling van het landschap zorgt, maar ook qua cultuur, eten, het weer en de geschiedenis veel verschillende kanten kent, is Slovenië het ultieme land voor een fijne roadtrip. Bovendien kun je een roadtrip door Slovenië prima in een week doen omdat alles binnen 3 uur rijden van elkaar afligt.  Slovenië grenst aan vier landen:  Italië, Hongarije, Oostenrijk en Kroatië, vandaar dat het land ook zo divers is. Het heeft daarnaast een (klein) stuk kustlijn die nog vrij onontdekt is. Slovenië is een van mijn lievelingslanden geworden door haar prachtige natuur, gastvrijheid en unieke cultuur!

Lees ook: Mijn route voor de ultieme roadtrip door Slovenië

tips-voor-ljubljana

tips-voor-ljubljana tips-voor-ljubljana tips-voor-ljubljana

2 thoughts on “Op stedentrip in Slovenië: doen in het leuke Ljubljana”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.