duurzaam-reizen-in-2019

Allereerst: de beste wensen voor het nieuwe jaar! 2018 was voor mij een fantastisch reisjaar. Met oud nieuw nog in Gambia en door naar de kou waar ik een ijswand beklom, een stedentrip Nice en in een busje kamperen aan de Hollandse kust. Een road trip Griekenland, noordelijke bestemmingen als Finland en Noorwegen (inclusief beren spotten en het noorderlicht!), tot Winterswijk en Marokko. Ook de Ardennen en Monschau, Lissabon, zomeravonden op de zeilboot, Londen en Madeira waren fantastisch. Voor het nieuwe jaar liggen er verschillende reisplannen op de plank, maar wel met allemaal een overeenkomst: duurzaam reizen. Een trend is duurzaam reizen niet meer te noemen, het is inmiddels een beweging dat blijft en alleen maar groter gaat worden in 2019. We weten dat het belangrijker is dan ooit, en nu is het tijd om echt te gaan zorgen voor verandering.

Duurzaam reizen

Het klimaat verandert in razend tempo en dat heeft vele gevolgen. De aarde warmt op, dit betekent dat de zeespiegel stijgt en dat stukken land er over een paar jaar niet meer zijn. Eilanden verdwijnen, landen worden kleiner. Watersnoodrampen liggen op de loer en kuststeden lopen gevaar. Kijk maar naar Indonesië de laatste tijd, de rampen worden heviger en komen vaker terug.

Hoe ik zelf het komende jaar duurzamer ga reizen? Ik heb wel een aantal voornemens bedacht. Zo willen we vaker met de zeilboot op pad en overnachten in kleinschalige, duurzame accommodaties. Daarnaast wil ik minder vaak voor een korte periode vliegen. En niet vliegen naar bestemmingen die dichtbij liggen. Ook de kleinere simpele dingen zoals uitstoot compenseren, duurzame zonnebrand gebruiken, een elektrische auto huren, geen plastic gebruiken en zelf water zuiveren horen daar natuurlijk bij. Zowel thuis als op reis gaan we zoveel mogelijk groene keuzes maken.


Lees ook: Duurzamer reizen, hoe doe je dat? Praktische tips

duurzaam-reizen

Duurzame accommodaties

Een makkelijke en vooral leuke manier om duurzaam te reizen is door je accommodaties zorgvuldig uit te kiezen. Je kunt hierbij letten op het Greenkey Certificaat. Accommodaties zijn vaak trots als ze op een duurzame manier ondernemen en dat is dan ook op de website terug te vinden. Maar niet altijd is het makkelijk om een duurzame accommodatie te kiezen, daarom kun je terecht op de website duurzameaccommodatie.nl.

Slapen bij mensen thuis is een van de mooiste reiservaringen die je maar kunt hebben. Bovendien is het een duurzame manieren om te overnachten. Je slaapt vaak bij een deel van de woning van mensen, er hoeft dus niks extra’s gebouwd te worden en er worden niet al te veel kosten gemaakt speciaal voor de toerist. De huiseigenaar heeft een kamer over en vindt het leuk om gasten te ontvangen, en jij hebt een unieke ervaring die je nergens anders hebt. Daarbij draag je direct bij aan inkomsten voor degene bij wie je slaapt. Boek je overnachting lokaal via Airbnb en Homestay.com. Van plan om naar Nepal, Indonesië, Sri Lanka of Vietnam te gaan? Dan is The Local Package een leuke optie. The Local Package zorgt ervoor dat jij kunt verblijven op bijzondere, off the beaten track bestemmingen.

Tips om duurzaam te reizen

Op Food Travel Photography vind je vele tips om duurzaam reizen makkelijk te maken. Met de Lifestraw waterfilter kun je zelf water filteren, waardoor je geen plastic flessen hoeft te kopen. Ook zijn manier waarop je voedselverspilling op reis kunt tegen gaan. We geven ideeën voor bestemmingen dichtbij huis zodat je het vliegtuig kunt laten staan. Natuurlijk laten we alle dieren met rust (ook de paarden en kamelen) en eten we vegetarisch. Bewijs dat duurzaam reizen bestaat levert Daisy inmiddels al bijna twee jaar. Zo reist ze al tijden de wereld over (bijna helemaal) zonder te vliegen en steunt ze locals op elke mogelijke manier.

Duurzame reisbestemmingen 2019

Reizen met een positieve impact en het negatieve effect zo veel mogelijk verkleinen is het streven voor de komende jaren. Elk jaar wordt tijdens de ITB beurs in Berlijn de lijst met duurzame bestemmingen (de sustainable top 100) bekend gemaakt. Zelf maakte ik ook een lijstje (top 3) met mijn persoonlijke ervaringen en tips.

Madeira

Portugal is een land dat zich al jaren inzet voor duurzaamheid. Deels noodgedwongen, want het kent  veel bosbranden waardoor ze een nieuwe duurzame manier van natuuronderhoud moest gaan toepassen. Een goed voorbeeld van duurzaam toerisme is ook te vinden op het eiland Madeira. Hier staat kleinschaligheid voorop, het eiland is ontzettend groen en veel accommodaties zetten zich in voor een groenere wereld. Rondom de wateren van Madeira zwemmen veel dolfijnen en walvissoorten. Deze kun je als toerist zien, maar alleen op een manier dat de dieren en geen last van hebben. Zo varen er geen grote boten en vertrekken deze na 5 minuten bij de groep dieren om te rust te gunnen.

Noorwegen

Scandinavische landen doen het qua duurzaam natuurbehoud over het algemeen erg goed. In 2017 voerde Zweden bijvoorbeeld de meest ambitieuze klimaatwet in. En volgens de Noorse filosofie is natuurbehoud een verantwoordelijkheid van iedereen en rijden er de meeste elektrische auto’s van Europa. Een duurzame bestemming in Noorwegen is Røros. Ruim vijf jaar geleden kreeg Røros het certificaat Sustainable Destination. Dit keurmerk wordt toegekend aan bestemmingen die systematisch de negatieve impact van toerisme proberen verminderen. Zo wordt er lokaal voedsel geproduceerd en wordt de natuur en lokale cultuur behouden. Het keurmerk wordt alleen toegekend aan bestemmingen die op structurele en over een lange periode de negatieve impact van toerisme proberen tegen te gaan. Massatoerisme zou je hier dus nooit tegenkomen omdat de gemeente samenwerkt met toeristische organisaties. Kleinschaligheid en duurzaamheid wordt zo gewaarborgd.

Marokko

Nooit verwacht dat Marokko een duurzame bestemming zou zijn. Toch is het voor een gedeelte zo. Plastic tasjes krijg je in supermarkten niet meer, duurzame accommodaties zijn er in overvloed en elektrisch rijden is er ook ontdekt. De accommodaties die buiten de steden liggen beschikken over minder luxe faciliteiten maar werken daardoor wél duurzaam. Zo halen ze stroom uit zonne-energie en wordt er zuinig aan gedaan met warm water. Hartstikke verantwoord dus. Je vindt er helaas nog veel afval en het dierenleed is er enorm, maar het is duidelijk te merken dat er verandering plaatst vindt.


Lees ook: Ideeën om duurzamer te reizen

duurzaam-reizen

duurzaam-reizen-madeira

duurzaam-reizen-noorwegen

natural-pools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.