Met de corona crisis die ons keihard raakt is duurzaam reizen nu én straks urgenter dan ooit. Want als we weer mogen zijn we ons veel bewuster van alles om ons heen. Klimaatverandering en de pandemie hebben de noodzaak voor een toenemend besef van duurzaam toerisme in een stroomversnelling geplaatst. Hoe ziet het nieuwe reizen er straks (hopelijk) uit? Op Food Travel Photography deel ik komende tijd extra veel informatie over duurzaam reizen. Om mensen er op een leuke manier bewuster van te maken. Ook in Finland zijn ze er volop mee bezig. In Finland hebben ze namelijk het het Sustainable Travel Finland (STF) programma gelanceerd, een label dat wordt uitgereikt aan reisbedrijven die voldoen aan bepaalde duurzaamheids eisen. Benieuwd hoe en waar je volgend jaar duurzaam kunt reizen in Finland?

Duurzaam reizen in Finland

De mens heeft behoefte om weer op reis te gaan en laat deze ‘reset’ een goed moment zijn om dit voortaan duurzamer te gaan doen dan voorheen. Finland maakt het sinds dit jaar voor toeristen makkelijker om duurzamer te reizen. Bestemmingen en organisaties hebben namelijk een duurzaamheidscertificaat gekregen. Zo kunnen toeristen een doelbewuste keuze maken voor een regio of reisorganisatie die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. De belangstelling van de Finse reisindustrie om deel te nemen aan het programma is enorm. Inmiddels hebben meer dan 500 bedrijven en regio’s zich aangemeld. Tot dusverre hebben 57 reisbedrijven en één regio het label ontvangen. Wat mij betreft is dit een grote stap naar duurzaam reizen omdat het voor de toerist een stuk makkelijk wordt gemaakt groene keuzes te maken! De regio Posio ontving als eerste het duurzaamheidscertificaat.

Duurzame vakantie in Finland

Volgens het Environmental Perform Index behoort Finland tot de top tien meeste duurzame landen ter wereld. Tevens is Finland tot driemaal toe door het World Happiness Report uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Dit heeft onder andere te maken met moderne en duurzame technieken, maar ook met natuurbehoud en gezonde leefomgeving. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat 10 maal zo groot als Nederland is. Bovendien is 75% van het landoppervlakte bos, heeft Finland met 188.000 meren en een van de zuiverste luchten ter wereld. Dit moet natuurlijk zoveel mogelijk behouden worden. Mijn ervaring is dan ook dat locals het liefst geen massa toerisme zien maar mensen die op bewust reizen en geïnteresseerd zijn in de natuur. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer mogelijkheden voor elektrisch vervoer, kun je zelf je eten plukken uit de natuur en worden accommodaties duurzaam gebouwd.

Klimaatneutraal in 2035

Finland er naar om in 2035 klimaatneutraal zijn. Daarom lanceerde het verkeersbureau in 2019 haar Sustainable Travel Finland programma met als doelstelling om een van de meest duurzame vakantiebestemmingen ter wereld te worden. ‘Onze diepgewortelde respect voor de natuur, flora en fauna, en onze cultuur willen en moeten wij in stand houden voor toekomstige bewoners en toeristen’, aldus Liisa Kokkarinen, manager voor duurzaam toerisme bij Visit Finland / Business Finland.

➞ Lees ook: tips om duurzaam te reizen
➞ Route rondreis door Fins Lapland

 

Dimensies van duurzaamheid

Het Sustainable Travel Finland initiatief heeft vier dimensies van duurzaamheid: ecologie, economisch, sociaal en cultuur. Het werd in juni 2020 opengesteld voor de volledige Finse reisindustrie, waaronder accommodaties, reisbureaus, attracties, vervoersbedrijven, regio’s, resort en evenementen. Alleen bedrijven die het volledige 7-stappen Sustainable Travel Finland programma met succes doorlopen hebben – inclusief een lange termijn actieplan – maken kans op het label. Het zijn wellicht wat eisen maar dan weet je als reiziger zeker dat je bijdraagt aan duurzaam toerisme.

“Hoewel Finland al bekend staat als een groen en schoon land, konden toeristen tot voor kort niet makkelijk oordelen of een regio of reisorganisatie duurzaamheid in het vaandel heeft staan. Met de introductie van ons Sustainable Travel Finland label wordt die keuze aanzienlijk vergemakkelijkt”, aldus Kokkarinen.

Eerste duurzame bestemming in Finland

Het stadje Posio ligt tussen Kuusamo en Rovaniemi ontving als eerste bestemming het duurzaamheidslabel. Onder andere door de nationale parken Riisitunturi en Syöte, de Korouoma kloof. ‘Steeds meer lokale bedrijven passen duurzame maatregelen toe, waaronder bezuinigen op energie en water en meer gebruik van lokale voedselproducten’, aldus Marja Hannala, directeur van Posio Travel. Ook skiresort Pyhä in Lapland ontving het label en heeft als doelstelling om het milieuvriendelijkste skiresort in Europa te worden.

 

reizen-finland

vakantie-Fins-lapland